Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bodemisolatie

Is vloerisolatie op de benedenverdieping niet mogelijk? Dan kan bodemisolatie in de kruipruimte een oplossing bieden. Zo geniet je van meer warmtecomfort en een lagere energierekening. Alles over de kosten voor bodemisolatie per m², belangrijke aandachtspunten en mogelijke isolatiematerialen lees je hier.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen bodemisolatie
Soorten bodemisolatie
Bodemisolatie kosten
Alternatief: vloerisolatie
Veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie brengt een isolatiespecialist isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte. Hoe en met welke isolatiematerialen dat gebeurt en wat bodemisolatie kost, ontdek je hier. Dankzij bodemisolatie in de kruipruimte kan koude minder makkelijk je woning binnendringen via de benedenvloer. Zo spaar je energiekosten uit en kan je genieten van een hoger warmtecomfort. En dat is niet alles… Met de isolatielaag voorkom je ook efficiënt vocht en muffe geuren in de kruipruimte. • Bodemisolatie of vloerisolatie?

  Bij bodemisolatie wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Meestal wordt de kruipruimte volledig opgevuld met isolatiemateriaal. Toch blijft er altijd nog een luchtlaagje tussen het isolatiemateriaal en de bovenliggende vloer (vloer benedenverdieping). Omdat de bovenliggende vloer zelf dus niet geïsoleerd is, heb je bij bodemisolatie altijd nog wat warmteverlies.

  Bij vloerisolatie wordt de vloer van de benedenverdieping langs boven of onder (via de kruipruimte of kelder) geïsoleerd. Omdat de vloer zelf geïsoleerd is, is er geen direct contact tussen deze vloer en de koude uit de kruipruimte. Zo heb je minder warmteverlies

  Kies je nu best voor vloer- of bodemisolatie? Het isolatie-effect bij vloerisolatie is dus groter dan bij bodemisolatie. In dat opzicht is vloerisolatie dus de beste keuze. Hou er wel rekening mee dat vloerisolatie doorgaans duurder is dan bodemisolatie. In bepaalde gevallen is bodemisolatie zelfs interessanter (zie hieronder): • Wanneer is bodemisolatie een goed idee?

  Bodemisolatie is een goed idee als het niet mogelijk of interessant is om de vloer van de benedenverdieping langs boven of onder te isoleren:

  • De vloer van de benedenverdieping langs boven isoleren is geen goede keuze als: je breekwerken wil vermijden en geen renovatiewerken plant. Bij vloerisolatie langs boven moet je namelijk de bestaande vloer uitbreken (= breekwerken) of isolatie bovenop de bestaande vloer plaatsen (= de vloer verhoogt waardoor aanpassingen nodig zijn aan deuren, plinten, …).
  • De vloer van de benedenverdieping langs onder (via de kruipruimte) isoleren is geen goede keuze als: de kruipruimte niet hoog genoeg is (lager dan 35 à 40 cm).

  Meer over vloerisolatie lees je verderop in het artikel. • Is bodemisolatie mogelijk?

  Om bodemisolatie te kunnen plaatsen moet de kruipruimte in de eerste plaats toegankelijk zijn, bvb. via een luik of een gat in de muur. De kruipruimte moet ook een minimale hoogte hebben. Voor bodemisolatie is een hoogte van 35 cm vaak al voldoende.

  Last van vocht in de kruipruimte? Geen probleem, bodemisolatie is mogelijk zolang het isolatiemateriaal er aan aangepast is. Om die reden wordt vóór de isolatiewerken vaak nog een vochtanalyse aangeraden. Een vakman kan de situatie voor jou inschatten en je hierover uitgebreid informeren. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

bodemisolatie

 

Voordelen bodemisolatie

 • Hoger woon- en warmtecomfort: met bodemisolatie maak je de lucht in je kruipruimte warmer en droger. Koude kan zo moeilijker naar de bewoonde ruimtes dringen. De benedenvloer voelt ook warmer waardoor je minder last hebt van koude voeten.
 • Preventie van vochtproblemen: bodemisolatie in je kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert tegen de onderkant van je benedenvloer, leidingen, … Door een betere luchtvochtigheid is er ook minder risico op geurtjes, schimmels of andere vochtproblemen in je kruipruimte.
 • Vlotte plaatsing: een isolatie-expert kan eenvoudig, snel en zonder grote breekwerken een laag isolatie aanbrengen op de bodem van je kruipruimte. Zo is deze klus op minder dan 1 dag geklaard.
 • Budgetvriendelijke isolatiemethode: door die snelle uitvoering is bodemisolatie in de kruipruimte betrekkelijk goedkoop. Naast die beperkte arbeidskosten zijn de gebruikte materialen ook budgetvriendelijk én duurzaam. Bovendien geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21% als je woning ouder is dan 10 jaar.
 • Geen problemen met opbouwhoogte: wil je de vloer van de benedenverdieping langs boven isoleren? Dan heb je voldoende opbouwhoogte nodig. Bij bodemisolatie in de kruipruimte hoef je je daarover geen zorgen maken.
 • Geen ongedierte: een vochtige, niet-geïsoleerde bodem van de kruipruimte trekt vaak ongedierte aan. Met bodemisolatie kan je vermijden dat ratten, muizen, zilvervisjes, (mot)muggen, … zich voortplanten in je kruipruimte en zich een toegang tot je woning verschaffen.

 

Nadelen bodemisolatie

 • Lager rendement dan bij vloerisolatie: bij vloerisolatie is de vloer van de benedenverdieping zelf mee geïsoleerd. Bij bodemisolatie is dat niet het geval waardoor je altijd nog een beetje warmteverlies hebt. Het rendement is daardoor wat lager dan bij vloerisolatie. Natuurlijk moet je bij de afweging ook rekening houden met de kosten. Zo komen er bij het plaatsen van vloerisolatie bepaalde kosten kijken (bvb. voor het uitbreken van de bestaande vloer, ophogen van de deuren, …), die er niet zijn bij bodemisolatie.
 • Kruipruimte is niet meer toegankelijk: als de kruipruimte opgevuld wordt met isolatiemateriaal is die niet langer toegankelijk. Liggen er bijvoorbeeld leidingen op de bodem van je kruipruimte? Dan komen die onder een dikke isolatielaag te liggen. Dat kan vervelend zijn bij een eventuele lekkage.
 • Niet ideaal bij een houten ondervloer: bestaat de ondervloer op de benedenverdieping uit hout in plaats van beton? Dan is bodemisolatie minder aangewezen. Het resterende vocht zou namelijk het hout kunnen aantasten.

 

Soorten bodemisolatie en hun eigenschappen

Wil je de koude, vochtige bodem isoleren van je kruipruimte? Dan is het belangrijk om een vochtbestendig en ook brandveilig isolatiemateriaal te gebruiken. Een isolatiespecialist kiest doorgaans voor isolatieparels, isolatiechips of schelpen-isolatie. We zetten deze materialen kort op een rij:

 

1. Bodemisolatie met isolatieparels

Een eerste optie is bodemisolatie met parels (uit EPS). Het gaat om piepschuimbolletjes die grotendeels bestaan uit waterstof en koolstof. Deze kleine isolatiekorrels zijn perfect voor erg lage kruipruimtes (bv. lager dan 30 cm). EPS-parels zijn ook erg licht en uitstekend bestand tegen schimmels en rot. Staat er grondwater in je kruipruimte? Dan blijven de parels gewoon drijven en behouden ze hun isolerende werking.

Vereiste dikte: 30 à 35 cm
Prijs bodemisolatie met isolatieparels: € 25 à 35 per m², incl. btw en plaatsing.

 

2. Bodemisolatie met isolatiechips

Wil je de bodem van je kruipruimte isoleren met EPS? Dan kan je naast isolatieparels ook kiezen voor isolatiechips in datzelfde piepschuim. Net als parels zijn deze chips vochtwerend en erg licht. Ze blijven ook drijven op stilstaand grondwater zonder in te boeten aan werkzaamheid. Bovendien zijn isolatiechips in de kruipruimte goedkoper dan parels en ook makkelijker te verplaatsen. Heb je een minder lage kruipruimte? Dan blijft die ruimte dus beter toegankelijk in vergelijking met isolatieparels.

Vereiste dikte: 30 à 35 cm
Prijs bodemisolatie met isolatiechips: € 20 à 30 per m², incl. btw en plaatsing.

 

3. Bodemisolatie met schelpen-isolatie

Naast een kruipruimte met isolatiechips of -parels op de bodem kan je ook kiezen voor schelpen-isolatie. Dit natuurlijke, duurzame isolatiemateriaal is ontgonnen uit zee-schelpjes. Let op: bodemisolatie met schelpen houdt vooral vocht vast. De schelpen zorgen er dus voor dat je kruipruimte droog blijft, maar de thermische isolatie is beperkter dan bij EPS-parels en isolatiechips. Schelpen-isolatie is vooral geschikt in lage kruipruimtes met behoorlijk wat grondwater. Het is belangrijk dat de schelpjes minstens 10 cm boven het hoogste grondwaterniveau uitsteken.

Vereiste dikte: 25 à 30 cm
Prijs bodemisolatie met schelpen-isolatie: € 35 à 55 per m², incl. btw en plaatsing.

 

Welk soort bodemisolatie in de kruipruimte kies ik best?

Dat is vooral afhankelijk van de hoogte en de staat van de kruipruimte, het aantal m² vloer op de benedenverdieping, … Is je kruipruimte bv. erg laag en krap? Dan zijn EPS-parels wellicht de meest aangewezen optie. Staat er flink wat grondwater in de kruipruimte en wil je vooral dat vocht tegengaan? Dan is ook schelpen-isolatie een mogelijkheid.

Om de beste keuze te maken moet je dus rekening houden met heel wat aandachtspunten. Om die reden is het aangeraden om een isolatiespecialist in te schakelen. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en gepast adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw situatie. Ontvang gratis offertes op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

Bodemisolatie kosten

De kosten voor bodemisolatie hangen vooral af van de oppervlakte van de kruipruimte en het gebruikte isolatiemateraal. Gemiddeld mag je rekenen op een prijskaartje van 20 à 55 euro per m², incl. btw en plaatsing. Een overzicht van de bodemisolatie kosten per materiaal vind je in deze prijzentabel:

Materiaal bodemisolatiePrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Isolatieparels€ 25 à 35
Isolatiechips€ 20 à 30
Schelpen-isolatie€ 35 à 55

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Hou er rekening mee dat dit slechts richtprijzen zijn. De kosten voor bodemisolatie in een kruipruimte kunnen verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je gericht prijzen, isolatiematerialen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

bodemisolatie parels

Vloerisolatie als alternatief voor bodemisolatie

We zeiden het al eerder in dit artikel. Naast bodemisolatie in je kruipruimte kan je natuurlijk ook de benedenvloer isoleren langs boven of langs onder. We overlopen de verschillende mogelijkheden van vloerisolatie en wanneer het een goede keuze is:

 

1. Vloerisolatie langs boven

Hierbij heb je 2 mogelijkheden:

 • Bestaande vloer uitbreken en isoleren: heb je weinig opbouwhoogte of is je huidige vloerafwerking in een slechte staat? Dan breekt een vakman in de meeste gevallen je bestaande vloer uit. Zo is er voldoende opbouwhoogte voor een isolatielaag (PUR-schuim, drukvaste isolatieplaten, …) en een nieuwe vloerbekleding.
 • Isolatie op bestaande vloer: wil je je vloer isoleren langs boven zonder breekwerken? Dan kan je ook een dunne isolatielaag (bv. PIR-platen of PUR-schuim) + een nieuwe vloerbekleding op je bestaande vloer laten plaatsen. Let op: ook hier zal je vloer verhogen, waardoor aanpassingen aan de deuren, plinten, … nodig zijn.

Wanneer is het een goede keuze? Vloerisolatie langs boven is vooral een goede keuze als je renovatiewerken plant, als er voldoende opbouwhoogte ter beschikking is of als je sowieso een nieuwe vloerafwerking wilt.

 

2. Vloerisolatie langs onder

Bij vloerisolatie langs onder wordt het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte of kelder geplaatst. Op die manier ontstaat een naadloze isolatieschil aan de onderkant van de vloer van de benedenverdieping. Meestal doet een isolatiespecialist dat met harde isolatieplaten (PUR, PIR, EPS of XPS) of spuitisolatie (PUR-schuim of icynene).

Wanneer is het een goede keuze? Vloerisolatie langs onder is een goede keuze als je kruipruimte voldoende toegankelijk is (vanaf ong. 45 cm hoogte). Het is dan een makkelijkere isolatiemethode dan vloerisolatie langs boven omdat je geen wijzigingen moet doen aan de bestaande vloer, deuren, plinten, …

 

Alternatief: combineer bodemisolatie en vloerisolatie

Goed nieuws, je hoeft niet noodzakelijk te kiezen tussen bodemisolatie of vloerisolatie. Wil je zowel vochtproblemen in je kruipruimte vermijden als je benedenvloer optimaal thermisch isoleren? Dan kan je zeker ook bodemisolatie en vloerisolatie combineren. De werkzaamheden zullen uiteraard iets duurder zijn, maar je slaat wel 2 vliegen in 1 klap. Een optimaal wooncomfort met lekker warme voeten én een droge kruipruimte met een uitstekende luchtvochtigheid.

Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg over de combinatie van vloer- en bodemisolatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

FAQ bodemisolatie

Heb je nog verdere vragen rond bodemisolatie in je kruipruimte? Contacteer dan zeker een isolatiespecialist actief in je buurt voor meer advies op maat. Ook in het onderstaande lijstje met veelgestelde vragen vind je vast de nodige antwoorden:  • Is bodemisolatie met een folie mogelijk?
   Je kan inderdaad ook een bodemfolie plaatsen in je kruipruimte. Zo’n folie is budgetvriendelijk en voorkomt de verdamping van vocht in je kruipruimte. Zo zorg je dus voor een drogere kruipruimte, maar het is wel geen isolatiemateriaal. Kortom, bodemisolatie met zo’n folie is niet mogelijk. Wil je vermijden dat de koude vanuit de grond je kruipruimte en dus ook je woning binnendringt? Dan investeer je beter in volwaardige bodemisolatie met isolatieparels, schelpen-isolatie of isolatiechips.


  • Hoe gaat bodemisolatie plaatsen in zijn werk?

   Dat hangt af van de toegankelijkheid van je kruipruimte. Is er een kruipluik aanwezig? Dan kan de isolatiespecialist via dat luik de isolatieparels of isolatiechips in je kruipruimte spuiten met een slang. Als er geen luik is, maakt hij een klein gat in de zijmuur of de vloer (op een plek waar het niet stoort en opvalt). Als het isolatiemateriaal gelijkmatig over de bodem is verdeeld, maakt hij dat gat weer mooi dicht. Is de kruipruimte iets hoger? Dan kan de vakman ook werken met zakken EPS-parels of -chips of kiezen voor zwaardere schelpen-isolatie.

   TIP: benieuwd naar hoe een isolatiespecialist het vlotst bodemisolatie in jouw kruipruimte aanbrengt? Vraag gratis voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.  • Is ventilatie in de kruipruimte vereist?
   Dankzij bodemisolatie ben je al zeker van een drogere, warmere lucht in je kruipruimte. Toch blijft een lichte ventilatie via openingen in de gevel ook sterk aanbevolen. Zo voorkom je een sterke concentratie van het schadelijke radongas, vermijd je nog efficiënter onaangename, muffe geurtjes, enz.


  • Zijn er premies en financiële voordelen voor bodemisolatie?

   Voor bodemisolatie kan je geen premie krijgen. Dat is bij vloerisolatie en de isolatie van kelderplafonds wel het geval. Met bodemisolatie in je kruipruimte voorkom je echter warmteverlies via de vloer van je benedenverdieping. Zo bespaar je op je energiefactuur en verdien je deze investering geleidelijk terug. Kortom, ook zonder premie blijft bodemisolatie een rendabele investering. Bovendien geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 10 jaar. En dat zowel voor de gebruikte materialen als de arbeidskosten van de isolatiespecialist.

   TIP: op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat via onze offertepagina.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten