Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Garage isoleren

Om een comfortabel binnenklimaat te creëren en te besparen op de energiekosten kan je jouw woning best zo goed mogelijk isoleren. Maar je garage isoleren, is dat ook nuttig? Ja! Zo vermijd je bijvoorbeeld dat er warmte via de garage verloren gaat en creëer je een warme en droge opslagplek of kluskamer. Meer over de voordelen en de mogelijkheden van het isoleren van een garage lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Prijzen en mogelijkheden
Wanneer garage isoleren?
Zelf garage isoleren of vakman?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Waarom de garage isoleren?

Je garage isoleren kan om verschillende redenen erg handig zijn:

 • Minder warmteverlies: een niet-geïsoleerde garage vormt een koudebrug tussen buiten en de rest van je woning. Dat betekent dat het woongedeelte dat aan de garage grenst sneller afkoelt doordat de garage zo koud is. Door de garage te isoleren blijft het er warmer en gaat er minder warmte uit de rest van het huis verloren via de garage. Dat betekent een beter warmtecomfort en een mooie besparing op de energiefactuur.
 • Minder tochtproblemen: een tochtgevoel in de garage is verleden tijd. Ook dat zorgt voor een beter warmtecomfort.
 • Minder vochtproblemen: door de isolatie wordt de garage minder vochtig. Daardoor vermijd je vochtproblemen en vochtschade aan de spullen die je in de garage opbergt.
 • Meerdere functies: een geïsoleerde garage blijft dus warm, droog en tochtvrij. Dat zijn niet alleen betere omstandigheden om je auto in te plaatsen en spullen in op te bergen. Dat het dankzij de isolatie veel aangenamer vertoeven is in de garage biedt nog meer mogelijkheden. Zo kan je er bv. ook een speel-, klus- of hobbyruimte van maken.

Wil je jouw garage isoleren? Dan doe je best een beroep op een isolatiespecialist met de nodige kennis en ervaring. Vind een vakman in jouw buurt.

garage laten isoleren

 

Garage isoleren: prijs en mogelijkheden

De garage isoleren kan via de muren, de vloer, het dak/plafond of door de garagepoort te isoleren.

Garage isolerenWat isoleren?Gemiddelde kostprijs per m²
Garagemuren isolerenSpouwmuur isoleren
€ 15 - 30
Buitenmuren isoleren€ 100 - 160
Binnenmuren isoleren€ 40 - 80
Garagevloer isolerenVloer isoleren€ 20 - 50
Garagedak isolerenDak langs buiten isoleren€ 40 - 120
Plafond isoleren € 30 - 50
Garagepoort isolerenBestaande garagepoort isoleren€ 15 - 30
Garagepoort vervangenVanaf € 750

1. Garagemuur isoleren

Je garagemuren isoleren kan op verschillende manieren: via spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie.

 

Garagemuur isoleren via spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als je huis een spouw heeft. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes geboord waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen sloopwerk of hinder aan te pas komt. Je hoeft geen nieuw gevelbekleding te plaatsen én binnen verlies je geen ruimte, wat bij het isoleren van de binnenmuren wel het geval is.

Prijs spouwmuur isoleren: € 15 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Buitenmuur garage isoleren

Buitenmuurisolatie, ook gevelisolatie genoemd, is een vrij ingrijpende klus omdat je daarbij ook nieuwe gevelbekleding moet plaatsen. Om die reden is het ook duurder in vergelijking met de andere isolatiemethodes.

Prijs buitenmuur isoleren: € 100 – 160 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Binnenmuur garage isoleren

De binnenmuren isoleren wordt vaak als laatste optie gehouden, als gevelisolatie of spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Bij binnenmuurisolatie worden meestal voorzetwanden of isolatieplaten aan de binnenmuren bevestigd. Hou er rekening mee dat je daardoor wat plaats verliest.

Prijs binnenmuur isoleren: € 40 – 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

2. Garagevloer isoleren

De vloer isoleren kan zowel langs boven als langs onder, bijvoorbeeld via de kelder of kruipruimte. De vloer langs onder isoleren krijgt de voorkeur maar is niet altijd mogelijk.

Isolatie langs boven vraagt meer breekwerk omdat je de bestaande vloer moet uitbreken. Eventuele leidingen kunnen de klus daarbij bemoeilijken. Een andere optie is dat je een isolatielaag op de bestaande vloer legt en een nieuwe vloerafwerking plaatst. Let op dat de vloeropbouw daarbij niet te groot wordt.

Prijs vloer isoleren: € 20 – 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

3. Garagedak isoleren

Een dak isoleren kan langs binnen of langs buiten. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

Garagedak isoleren langs buiten

De meeste isolatiespecialisten raden aan om het dak langs buiten te isoleren omdat je dan de dakconstructie meeneemt in de isolatieschil. Bij dakisolatie langs buiten moet je wel de dakbedekking vernieuwen. De isolatiemethode is ook afhankelijk van het type dak. Zo moet je een hellend dak anders isoleren dan een plat dak.

Prijs dak isoleren langs buiten: € 40 – 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Garagedak isoleren langs binnen

Minder ingrijpend is het van binnenuit isoleren van het plafond van de garage. Welke isolatiemethode en -materialen daarvoor het meest geschikt zijn is afhankelijk van het garagedak. Zijn er spanten aanwezig, dan kan je er makkelijk isolatiedekens tussen duwen. Zijn er geen spanten, dan zijn isolatieplaten een betere optie.

Prijs plafond isoleren: € 30 – 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

4. Garagepoort isoleren

Als je de garage dan toch isoleert, kan je beter grondig te werk gaan en ook de garagepoort mee isoleren. Doordat de garagepoort vaak open en dicht moet is het niet makkelijk om er een dikke isolatielaag tegen te plaatsen. Je kan er daarom ook voor kiezen om je huidige garagepoort te vervangen door een nieuwe, geïsoleerde poort.

 

Bestaande garagepoort isoleren

Hoe je de garagepoort best isoleert hangt vooral af van het materiaal. Bij een metalen garagepoort kan je de kieren bijvoorbeeld isoleren met rubberen strips. De poort zelf kan je isoleren met XPS-platen, PUR-platen of platen van piepschuim. Hetzelfde materiaal kan je gebruiken om een houten garagepoort te isoleren. Je kan bijvoorbeeld ook glaswol of steenwol gebruiken. Vanuit esthetisch oogpunt voorzie je daarbij wel best een mooie afwerking met bijvoorbeeld mdf-platen.

Prijs garagepoort isoleren: € 15 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Garagepoort vervangen

Een andere optie is dat je jouw oude garagepoort vervangt door een nieuw geïsoleerd exemplaar. Kies daarbij voor een sectionaalpoort. Deze zijn van zichzelf al goed geïsoleerd. De panelen in de poort zijn namelijk voorzien van dubbele wanden, gevuld met isolatiemateriaal. De effectieve isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte van de panelen, maar je kan ervan uitgaan dat een sectionaalpoort een goed isoleert.

Prijs sectionaalpoort: € 1.500 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

garage isolatie

 

Wanneer is de garage isoleren nuttig?

Of het nuttig is om de garage te isoleren is afhankelijk van verschillende factoren. Soms, wanneer de garage tot het beschermd volume van je woning behoort, ben je zelfs verplicht om ze te isoleren. Hou rekening met volgende factoren:

 1. Functie van de garage

  Gebruik je de garage louter als opslagplaats, dan is het in principe niet nodig om ze te isoleren. Je brengt er dan toch niet veel tijd in door. Is het een slechte keuze om de garage toch te isoleren? Nee! De isolatie zorgt er namelijk voor dat de garage droog en warm blijft, wat hoe dan ook gunstigere omstandigheden zijn voor je spullen.

  Moet je garage dienst doen als hobbyruimte, klusplek, speelruimte, wasplaats, …? Dan heb je meer nood aan comfort in de garage en is isolatie sowieso aangeraden.

 2. Locatie van de garage

  Staat jouw garage los van je woning, dan is het minder relevant om ze te isoleren. Er kan dan geen warmte vanuit huis verloren gaan. Ben je van plan veel tijd door te brengen in de garage, dan is er warmtecomfort nodig en is isolatie aangeraden.

  Een garage die vasthangt aan de woning is hoe dan ook interessanter om te isoleren. We zeiden het al, de garage vormt een koudebrug tussen buiten en de rest van je woning. Door de aangrenzende kou van de garage koelt het in huis dus sneller af. Het isoleren van de garage vermindert de koudebrug waardoor het in huis warmer blijft.

 3. Beschermd volume van je woning

  Behoort de garage tot het beschermd volume* van je woning, dan heb je geen andere keuze dan ze te isoleren. Het beschermd volume heeft ook een invloed op de manier waarop je de garage best isoleert.

  De garage behoort niet tot het beschermd volume
  Dan moet je de gevolgen van de garage als koudebrug zoveel mogelijk proberen te beperken. Hoe?
  – Isoleer zeker de binnenmuur tussen de garage en het aangrensende woongedeelte.
  – Voorzie daarbij ook een goed isolerende deur tussen de garage en woning.

  De garage behoort wel tot het beschermd volume
  Dan moet je de kou van buitenaf zoveel mogelijk proberen tegen houden. Hoe?
  – Isoleer de buitenmuren en eventueel ook de vloer en het dak van de garage.
  – Plaats een isolerende garagepoort.

 

*Wat is beschermd volume?
Het volume van alle ruimtes die thermisch afgeschermd (= beschermd tegen warmteverliezen naar buiten) zijn van de buitenomgeving, de grond en aangrenzende ruimtes die niet tot het beschermd volume behoren. Het beschermd volume bevat:
– elke ruimte waarin een warmteafgifte- of koudeafgifte-element is geplaatst.
– elke ruimte waarin mensen wonen, werken, hun vrije tijd doorbrengen, … en die niet in een industrie- of landbouwgebouw gelegen is.
– elke niet-geklimatiseerde ruimte die in open verbinding staat met een geklimatiseerde ruimte.

Bron: Vlaamse overheid

 

Zelf garage isoleren of isolatiespecialist inschakelen?

Ben je een handige doe-het-zelver, dan kan je eventueel zelf je garage isoleren via binnenmuurisolatie of door je dak langs binnen te isoleren, net als je garagepoort. In alle andere gevallen laat je je garage beter isoleren door een ervaren specialist. Daarbij kan je rekenen op:

 • Advies op maat: een isolatiespecialist stelt de meest geschikte isolatiemethode en het meest geschikte isolatiemateriaal voor om jouw garage te isoleren. Hierbij houdt hij rekening met verschillende factoren, zoals het beschermd volume van je woning, de functie van je garage, …
 • Deskundige plaatsing: een vakman plaatst vervolgens de isolatie volgens het boekje.
 • Garantie: een isolatiespecialist is wettelijk verplicht om garantie te geven op de uitgevoerde werken. Is de isolatie niet helemaal correct geplaatst of doet er zich een ander probleem voor met de isolatie binnen de garantietermijn? Dan moet de vakman dit kosteloos oplossen.

Wil je je garage laten isoleren door een isolatiespecialist? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend prijzen en advies op maat van 2 à 3 isolatiespecialisten in jouw regio:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten