Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR-isolatie

Met PUR-isolatie kan je zowel je dak, vloeren als muren snel, makkelijk en doeltreffend isoleren. Hoeveel kost dit kunststof isolatiemateriaal? Wanneer gebruik je best PUR-schuim of PUR-isolatieplaten? En waarom schakel je beter een isolatiespecialist in om PUR-isolatie te laten plaatsen? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Uitvoeringen
Toepassingen
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Prijs PUR-isolatie
Premies & financiële voordelen

 

Wat is PUR-isolatie?

Polyurethaan-isolatie (kortweg PUR-isolatie) is een kunststof hardschuim met een hoge isolatiewaarde. Dit stevige, duurzame isolatiemateriaal ontstaat door 2 vloeibare componenten (polyol en isocyanaat) met elkaar te vermengen.

Isolatiespecialisten gebruiken dit polyvalente materiaal voor het isoleren van:

  • hellende en platte daken
  • (zolder)vloeren
  • kelder of kruipruimte
  • muren

 

 

Uitvoeringen van PUR-isolatie

Wil je besparen op je energiefactuur en genieten van een zalig wooncomfort? Laat je woning dan isoleren met PUR-isolatie. Dit kunststof hardschuim bestaat in 2 uitvoeringen:

 

1. PUR-isolatieplaten

pur-isolatieplaten

PUR-isolatie is verkrijgbaar in de vorm van harde, drukvaste PUR-isolatieplaten. Isolatiespecialisten snijden deze platen dan op maat om ze vlot op het te isoleren oppervlak te kunnen plaatsen. Enkele eigenschappen van PUR-isolatieplaten op een rij:

  • hogere isolatiewaarde dan gespoten PUR-schuim
  • verkrijgbaar in verschillende vormen, groottes en diktes
  • er bestaan isolatieplaten die langs 1 zijde voorzien zijn van een dampscherm om vocht tegen te houden
  • minder flexibel dan PUR-schuim (resterende kieren en spleten kunnen worden gedicht met PUR-schuim)
  • verkrijgbaar met tand- en groefsysteem voor een vlotte en naadloze plaatsing

→ Richtprijs: 20 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
→ Toepassingen: hellend dak (langs binnen of buiten), plat dak (langs buiten), massieve zoldervloer, vloer, muren

Lees meer over de toepassingen van PUR-isolatieplaten.

 

2. Gespoten PUR-schuim

pur-isolatieschuim

Je kan ook isoleren met gespoten PUR-schuim. In tegenstelling tot PUR-isolatieplaten hoef je deze spuitisolatie niet op maat te snijden. De isolatiespecialist spuit het PUR-schuim gewoon met een pistool op het te isoleren oppervlak. De plaatsing kan daardoor sneller verlopen waardoor het doorgaans ook goedkoper is. Enkele eigenschappen van PUR-schuim op een rij:

  • dicht alle kieren, spleten, hoeken en gaten perfect (optimale luchtdichtheid)
  • stabiel en vormvast (geen risico op verzakkingen)
  • hoge isolatiewaarde (hoewel iets minder hoog dan bij PUR-isolatieplaten)
  • dikte valt perfect af te stemmen op maat van jouw project
  • geen extra uitvullaag nodig voor leidingen bij vloerisolatie
  • enkele minuten na het spuiten al uitgehard
  • in tegenstelling tot isolatieplaten niet volledig egaal na plaatsing. Je kan het wel laten schuren (bijvoorbeeld voor de plaatsing van vloerverwarming).

→ Richtprijs: 25 à 30 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
→ Toepassingen: hellend dak (langs binnen), massieve zoldervloer, vloer, spouwmuur (na-isolatie)

Lees meer over de toepassingen van gespoten PUR-schuim.

 

Laat je adviseren door een isolatiespecialist

Wil je zeker zijn van de juiste isolatiemethode en het juiste isolatiemateriaal voor jouw project? Doe dan zeker een beroep op een isolatiespecialist. Die kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


 

Toepassingen van PUR-isolatie

Met PUR-isolatie kan je vlot en doeltreffend daken, vloeren en muren isoleren. Hoe gaan isolatiespecialisten daarbij te werk? We zetten deze toepassingen kort op een rij.

Ga snel naar:
dak isoleren
vloer isoleren
muur isoleren

Dak isoleren met PUR-isolatie

pur isolatie dak

Je dak isoleren met PUR-isolatie is mogelijk. Je kan er hellende daken langs buiten en langs binnen, platte daken langs buiten en een massieve zoldervloer mee isoleren:

 

1) Hellend dak isoleren langs buiten = PUR-isolatieplaten

Heb je een volledige dakrenovatie voor ogen? Dan kan je beter je hellend dak langs buiten isoleren. Een dakwerker plaatst het isolatiemateriaal dan niet onder, maar bovenop de bestaande dakconstructie of draagstructuur. Zo krijg je een doorlopend, sluitend isolatieschild met minder risico op koude- en warmtebruggen. PUR-isolatieplaten zijn erg geschikt voor deze methode.

Prijs: 40 à 60 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Hellend dak isoleren langs binnen = PUR-isolatieplaten OF PUR-schuim

Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist het isolatiemateriaal onder de bestaande dakconstructie of draagstructuur. Met PUR-isolatie heb je 2 opties:

  • PUR-isolatieplaten: de isolatiespecialist vijst de platen op de spanten. Zo heb je meteen ook een propere afwerking. Vaak zijn de PUR-isolatieplaten al voorzien van een dampscherm om vocht tegen te houden.
  • PUR-schuim: met deze spuitisolatie kan de isolatiespecialist vlot elke kier en scheur dichten. Zo krijg je een naadloze isolerende laag.

Prijs: 20 à 50 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3) Plat dak isoleren langs buiten = PUR-isolatieplaten

Je plat dak isoleren langs binnen is niet aangeraden. De dakconstructie zit dan niet mee in de isolatieschil en is zo onderhevig aan temperatuurschommelingen. Dat kan je vermijden door PUR-isolatieplaten aan de buitenkant van de dakconstructie te leggen. Dat kan met een warm dak (met een nieuwe dakbedekking bovenop het isolatiemateriaal) of een omgekeerd dak (met een ballastlaag, bv. tegels of grind, bovenop het isolatiemateriaal).

Prijs: 50 à 115 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

4) Massieve zoldervloer isoleren = PUR-isolatieplaten OF PUR-schuim

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan laat je beter je zoldervloer isoleren. Dat komt goedkoper uit en de plaatsing gaat sneller (kleinere oppervlakte, minder isolatiemateriaal nodig, …). Bij een massieve zoldervloer in beton komt de PUR-isolatie bovenop de vloer te liggen:

  • PUR-isolatieplaten: deze platen zijn dun, licht en duurzaam. Ze hebben ook een hoge isolatiewaarde en na de plaatsing blijft je zoldervloer beloopbaar.
  • PUR-schuim: heeft je zoldervloer veel kieren die moeilijk bereikbaar zijn? Dan kies je beter voor PUR-schuim. Als deze spuitisolatie is uitgehard, kan je er trouwens ook op lopen.

Prijs: 25 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

Schakel een specialist in voor advies en een correcte plaatsing

Wil je zeker zijn van de juiste isolatiemethode en het juiste isolatiemateriaal voor jouw dak? Schakel dan een vakman in. Deze kan je adviseren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw project. Bovendien verzekert hij je van een correcte plaatsing volgens de regels van de kunst.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Zo kan je gericht en snel prijzen, isolatiemethodes, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Vloer isoleren met PUR-isolatie

vloerisolatie-pur

Een vloer isoleren kan langs onder of langs boven. In beide gevallen kan je PUR-isolatie gebruiken:

 

1) Vloer isoleren langs onder = PU

OF PUR-schuim

Heb je een (kruip)kelder in je woning? Dan laat je je vloer beter langs onder isoleren. De isolatiespecialist plaatst de PUR-vloerisolatie dan tegen het plafond van je kelder. Zo moet je je bestaande vloer niet openbreken:

  • PUR-isolatieplaten: als je voor deze methode PUR-vloerisolatieplaten gebruikt, is het vooral belangrijk dat ze goed bestand zijn tegen vocht.
  • PUR-schuim: lopen er leidingen over je kelderplafond? Dan kies je beter voor vloerisolatie met PUR-schuim. Dit gespoten materiaal kan je makkelijker aanbrengen rond die buizen.

Prijs: 20 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

2) Vloer isoleren langs boven = PUR-isolatieplaten OF PUR-schuim

Geen (kruip)kelder in je woning? Dan moet je je vloer wel langs boven laten isoleren. Wil je vermijden dat je je bestaande vloer moet openbreken? Neem dan best een materiaal met een hoge isolatiewaarde zoals PUR-isolatie. Zo is een dun laagje voldoende en kan je je nieuwe vloer boven de oude vloer plaatsen:

  • PUR-isolatieplaten: bij deze methode is het vooral belangrijk dat de isolatieplaten zeer drukvast zijn. Zelfs een dunne plaat kan op die manier veel gewicht aan. Let op: lopen er leidingen over je vloer of zijn er veel oneffenheden? Dan is eerst een extra uitvullaag nodig.
  • PUR-schuim: ook met deze spuitisolatie heb je maar een dun laagje nodig. Bovendien ben je met deze uitvoering zeker van een naadloze afsluiting.

Prijs: 20 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

Schakel een specialist in voor advies en een correcte plaatsing

Wil je zeker zijn van de juiste isolatiemethode en het juiste isolatiemateriaal voor jouw vloer? Schakel dan een ervaren isolatiespecialist in. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en advies geven op maat van jouw situatie en wensen. Bovendien zorgt hij voor een efficiënte plaatsing volgens de regels van de kunst.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Zo kan je gericht en snel prijzen, isolatiemethodes, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Muur isoleren met PUR-isolatie

PUR gevelisolatie

Ook je muren isoleren is mogelijk met PUR-isolatie. Welke uitvoering de vakman daarvoor gebruikt, hangt af van het soort project:

 

1) Muur langs binnen isoleren = PUR-isolatieplaten OF PUR-schuim

Muren isoleren kan op 3 manieren: bij een voorzet wand wordt een rooster uit hout of metaal tegen de draagmuur geplaatst, waarna de ruimte ertussen opgevuld wordt met isolatiemateriaal. Het geheel wordt achteraf afgewerkt met een overschilderbare of behangklare gips- of spaanplaat. Een andere methode is het plaatsen van gips- of spaanplaten die reeds voorzien zijn van een isolatielaag. Isolatieschuim op de binnenmuur aanbrengen is de derde optie.

Van binnenuit isoleren is wel minder interessant omdat je dan ruimte verliest en er makkelijker koudebruggen kunnen optreden. Je kiest beter voor een van de onderstaande alternatieven.

Prijs: 50 à 100 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

2) Spouwmuur isoleren = PUR-schuim

Zit er een luchtspouw tussen je binnen- en buitenmuur? Dan kan je je spouwmuur na-isoleren met PUR-schuim. De vakman maakt dan gaatjes in de voegen en spuit er het schuim in. Dat gaat snel en er zijn geen breekwerken nodig.

Prijs: 15 à 30 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

3) Muur langs buiten isoleren  = PUR-isolatieplaten

Is er geen spouwmuur aanwezig? Dan is het aangeraden om je buitenmuur langs buiten te isoleren. Het grote voordeel is dat er een dikke isolatielaag kan aangebracht worden zonder verlies aan binnenruimte. Op de buitenmuur worden dan PUR-isolatieplaten aangebracht waarna het geheel afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding (steenstrips, hout, crepi, …).

Prijs: 100 à 160 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

Schakel een specialist in voor advies en een correcte plaatsing

Wil je zeker zijn van de juiste isolatiemethode en het juiste isolatiemateriaal voor jouw muren? Dan ga je best in zee met een ervaren isolatiespecialist. Die kan je uitgebreid informeren over alle mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw project. En dat is niet alles… Een vakman zorgt ook voor een vlotte, correcte plaatsing. Zo ben je zeker van een lagere energiefactuur en een constante binnentemperatuur.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Zo kan je gericht en snel prijzen, isolatiemethodes, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


 

PUR-isolatie zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is het mogelijk om PUR-isolatie zelf te plaatsen? En zo ja, is dat wel een goed idee?

 

1. PUR-isolatie zelf plaatsen

PUR-isolatieschuim kan je niet zelf plaatsen. Dat moet gebeuren met speciaal materiaal en volgens een specifieke techniek waar alleen professionals voldoende kennis en ervaring mee hebben. PUR-isolatieplaten kan je wel zelf plaatsen. Hou er wel rekening dat het bijvoorbeeld makkelijker is om de binnenkant van een hellend dak te isoleren, dan wanneer je de buitenkant isoleert. Je moet dan ook het dak op.

TIP: ga enkel zelf aan de slag als je over voldoende kennis en handigheid beschikt. Om een optimaal en kwalitatief resultaat te garanderen moet je namelijk met heel wat rekening houden. Zo moet niet alleen de plaatsing van de isolatie correct gebeuren, maar moet je ook de juiste keuzes maken wat betreft het isolatiemateriaal, de voorbereidende werken, … Als doe-het-zelver is het niet altijd eenvoudig om hier juist over te oordelen en loop je het risico dat je niet op de correcte manier te werk gaat.

 

2. PUR-isolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een sluitend, doorlopend isolatieschild zonder koude- of warmtebruggen én een vlotte plaatsing met hoogwaardig isolatiemateriaal? Dan werk je best samen met een professionele isolatiespecialist. Met al zijn ervaring en expertise houdt die ook rekening met alle aandachtspunten:

  • Voor het spuiten van PUR-schuim is aangepaste werkkledij en een mondmasker nodig. Bepaalde componenten van dat schuim zijn namelijk schadelijk voor de gezondheid.
  • Voor je PUR-schuim aanbrengt op je draagvloer moet die eerst volledig stof- en vetvrij zijn. Anders kan het schuim zich niet goed hechten aan de ondergrond.
  • Wil je je buitenmuur langs buiten isoleren en is er een spouw aanwezig? Dan moet die ook gevuld zijn. Anders krijg je luchtcirculatie achter je isolatie en haalt die weinig uit.
  • Om zeker te zijn dat PUR-dakisolatieplaten goed aansluiten op de spanten, kan je de zijkanten laten opspuiten met PUR-schuim.
  • Het is sterk aangeraden om PUR-isolatie te gebruiken in een ruimte met een temperatuur van minimaal 5 °C. De ruimte moet op het moment van de plaatsing ook volledig regen- en winddicht zijn.

TIP: werk je samen met een professionele isolatiespecialist, dan geniet je bovendien van een verlaagd btw-tarief van 6% en kan je aanspraak maken op verschillende premies (zie hieronder). Op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 


 

Prijs PUR-isolatie

De kostprijs van PUR-isolatie hangt vooral af van het type isolatiewerken (dak, vloer of muur). We zetten enkele richtprijzen op een rij:

Wat isoleren?Prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
DAK ISOLEREN
Hellend dak isoleren langs binnen€ 20 - 50
Hellend dak isoleren langs buiten€ 40 - 60
Plat dak isoleren langs buiten€ 50 - 115
Massieve zoldervloer isoleren€ 25 - 35
VLOER ISOLEREN
Vloer isoleren langs onder€ 20 - 35
Vloer isoleren langs boven€ 20 - 35
MUUR ISOLEREN
Muur langs binnen isoleren€ 50 - 100
Spouwmuur isoleren€ 15 - 30
Muur langs buiten isoleren€ 100 - 160

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke kosten zijn sterk afhankelijk van het project: oppervlakte, bereikbaarheid, moeilijkheidsgraad, staat van het te isoleren oppervlak, … De prijzen kunnen bovendien sterk verschillen per vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 


 

Premies & financiële voordelen voor PUR-isolatie

Ben je van plan om PUR-isolatie te laten plaatsen? Goed nieuws, dankzij een aantal premies en financiële voordelen kan je de prijs al behoorlijk drukken. Een kort overzicht:

  • Isolatiepremies: er bestaan premies voor dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
  • Totaalrenovatiebonus: als je binnen de 5 jaar investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, waaronder ook isolatie.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan maak je aanspraak op het verlaagde tarief van 6% in plaats van 21% als je jouw woning laat isoleren.
  • Gemeentelijke premies: ook sommige gemeenten bieden premies aan als je isolatie laat plaatsen. De bedragen en voorwaarden verschillen wel van gemeente tot gemeente.

TIP: je maakt enkel aanspraak op deze premies en financiële voordelen als je samenwerkt met een professionele isolatiespecialist. Deze kan je ook verder informeren over de voorwaarden. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten