Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf isoleren

Spaar je liever de arbeidskosten van een isolatiespecialist uit? Dan kan je beslissen om zelf te isoleren. Let wel op: het ene isolatieproject is het andere niet. Welke isolatiewerken kan je eventueel zelf doen en welke niet? Met welke valkuilen moet je zeker rekening houden bij zelf isoleren? En wat is het prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakman inschakelen? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf isoleren?
Prijs zelf isoleren (vs. vakman)
Valkuilen bij zelf isoleren
Zelf isoleren of laten doen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Is zelf isoleren een goed idee of niet?

Zelf isoleren is zeker mogelijk, maar dan op 2 voorwaarden: dat je over genoeg kennis van zaken beschikt én dat het om een relatief eenvoudige isolatieklus gaat. Zo is een schuin dak isoleren langs binnen veel eenvoudiger dan het na-isoleren van een spouwmuur. Daarnaast moet je bij doe-het-zelven ook rekening houden met de volgende nadelen:

 • Zelf materiaal kopen: als doe-het-zelver moet je al het nodige materiaal zelf aankopen (isolatiemateriaal, dampscherm, tape en voegkit, mondmasker, …). Bovendien is de keuze aan isolatiematerialen ook beperkter. Isolatiedekens of -platen zijn geen probleem, maar inblaasisolatie of spuitisolatie zelf doen is minder vanzelfsprekend.
 • Tragere isolatiewerken: als je zelf isoleert, moet je niet wachten op een vrij gaatje in de agenda van een vakman. Hou er wel rekening mee dat het isoleren behoorlijk wat tijd en moeite kost. Heb je minder ervaring met isoleren? Dan loop je ook het risico dat de werken flink meer tijd in beslag nemen in vergelijking met de snelle uitvoering van een vakman.
 • Risico op fouten: bij zelf isoleren kan er wel degelijk heel wat fout lopen, met warmteverlies, vochtproblemen, schimmels, … tot gevolg. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke valkuilen bij zelf isoleren.
 • Geen garantie: schakel je een professionele vakman in? Dan krijg je een garantie op de uitgevoerde isolatiewerken. Dat is bij zelf isoleren niet het geval. Kortom, kamp je bv. met vochtschade door een foutieve plaatsing van de isolatie? Dan zijn de herstellingskosten voor jouw rekening.
 • Geen premies & financiële voordelen: door zelf te isoleren, spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. De keerzijde van de medaille is wel dat je geen aanspraak maakt op premies & financiële voordelen om de kosten van je project te drukken. Daardoor komt zelf isoleren in de meeste gevallen bijna net zo duur uit als het inschakelen van een vakman.

CONCLUSIE: loont zelf isoleren de moeite? Dat hangt van de isolatieklus en jouw ervaring als doe-het-zelver af. Doorgaans wegen de nadelen en mogelijke risico’s van zelf isoleren echter zwaarder door dan het uitgespaarde uurloon van een vakman. Wil je gratis en vrijblijvend voorstellen van vakmannen actief in je buurt aanvragen? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 


Hoe zelf isoleren?

Hoe je best te werk gaat, verschilt natuurlijk enorm van isolatieproject tot isolatieproject. Welke isolatieklussen kan je met de nodige ervaring en handigheid eventueel zelf uitvoeren? Een kort overzicht:

 

1. Zelf dak isoleren

zelf dak isoleren

Een dak zelf langs buiten isoleren is niet aangeraden en laat je beter over aan een dakwerker. Je moet namelijk zelf je dak op, rekening houden met de waterafvoer, … Een schuin dak isoleren langs binnen is wel een klus die je zelf kan doen. Je klemt de isolatiedekens of -platen gewoon vast tussen de houten balken van je draagstructuur. Je checkt best eerst of je dakconstructie nog in goede staat is en of er een onderdak is. Dat is een water- en winddichte folie aan de koude zijde die je dak beschermt tegen de weersinvloeden. Ook een dampscherm aan de warme zijde is essentieel om je isolatie te beschermen tegen vocht van binnenuit.

Mogelijke valkuilen: kieren en naden niet gedicht, opgepropte isolatiedekens, geen dampscherm en/of onderdak, niet de juiste isolatiedikte, …

Prijs zelf dak isoleren: € 15 à 25 per m² (incl. btw)

 

2. Zelf zolder isoleren

zelf zolder isoleren

Wil je je zolder gebruiken als leefruimte? Dan moet je je dak isoleren (zie hierboven) en eventueel ook je zoldervloer. Is je zolder bedoeld als opslagplaats? Dan is enkel je zoldervloer zelf isoleren de meest voordelige en praktische optie. Bij een vlakke zoldervloer (beton of plaatmateriaal) kan je eenvoudig harde isolatieplaten of -dekens plaatsen (die laatste zijn wel niet beloopbaar). Gaat het om een houten roostering? Dan vul je de ruimtes tussen de balken op met isolatiemateriaal (bv. dekens van minerale wol). Indien gewenst werk je je zoldervloer daarna verder af met OSB-platen, parket, …

Mogelijke valkuilen: geen dampscherm aan de onderkant van de isolatie, isolatiepakket onvoldoende dik, isolatiedekens niet afgedekt tegen ongedierte, …

Prijs zelf zolder isoleren: € 10 à 20 per m² (incl. btw)

 

3. Zelf kruipruimte isoleren

zelf kruipruimte isoleren

Is je kruipruimte goed toegankelijk en voldoende hoog? Dan kan je eventueel zelf je kruipruimte isoleren met PUR-isolatieplaten of EPS-isolatieplaten (tegen de onderkant van je benedenvloer). Let op: die platen zijn moeilijker te hanteren in kleinere ruimtes en ze zijn enkel een optie als er geen leidingen op je kelderplafond liggen. Voor andere isolatiematerialen (PUR-schuim, thermokussens, …) schakel je best een specialist in. Biedt je kruipruimte te weinig manoeuvreerruimte? Dan is isolatiemateriaal op de bodem van die kruipkelder een uitstekend alternatief. Voor dit specialistenwerk doe je best een beroep op een vakman.

Mogelijke valkuilen: dampdicht isolatiemateriaal tegen een houten ondervloer, slecht verankerde isolatieplaten, geen ventilatie in je kruipruimte, …

Prijs zelf kruipruimte isoleren: € 15 à 20 per m² (incl. btw)

 

4. Zelf vloer isoleren

zelf vloer isoleren

Zelf je vloer isoleren via de kruipruimte is de meest praktische en budgetvriendelijke methode. Is dat geen optie (geen kruipkelder in je woning, vloerbekleding aan vervanging toe, …)? In plaats van zelf te isoleren, werk je dan best samen met een vakman. Die kan ofwel je vloer uitbreken, isoleren en afwerken, ofwel isolatie en een nieuwe vloerafwerking op je bestaande vloer plaatsen. Voor een zo dun mogelijke vloeropbouw werkt zo’n specialist doorgaans met PUR-spuitisolatie. Dankzij de hoge isolatiewaarde volstaat een dunne isolatielaag en je hebt ook geen uitvullaag voor leidingen nodig.

Mogelijke valkuilen: problemen met je opbouwhoogte door een dikke isolatielaag, geen isolatielaag met een optimale luchtdichtheid, problemen bij de voorbereiding (vloer openbreken, geen vlakke ondergrond, enz.), …

Prijs zelf vloer isoleren: € 15 à 20 per m² (incl. btw, excl. afwerking)

 

5. Zelf spouwmuur isoleren

spouwmuur zelf isoleren

Zelf je spouwmuur isoleren is enkel aangeraden als je veel ervaring hebt met isolatiewerken. Je moet namelijk je spouwmuur grondig inspecteren met een gehuurde endoscoop, een correct patroon van boorgaten aanbrengen in je buitenmuur, de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal (EPS-parels of PUR-schuim) aanbrengen in je spouw met een inblaasmachine, … Kortom, bij zelf je spouwmuur isoleren kan er behoorlijk wat fout lopen. Wil je verzakkingen in je spouwmuurisolatie, vochtproblemen door een beschadigde buitenmuur, enz. voorkomen? Dan doe je beter een beroep op een isolatiespecialist actief in je buurt.

Mogelijke valkuilen: koudebruggen door een vervuilde spouw, geen isolatiemateriaal op maat van je spouwbreedte of dikte van je voegen, verkeerde hoeveelheid isolatiemateriaal, …

Prijs zelf spouwmuur isoleren: € 15 à 30 per m² (incl. btw, excl. huur apparatuur)

 

6. Zelf buitengevel isoleren

zelf buitengevel isoleren

Is je spouwmuur niet geschikt voor na-isolatie of heb je een volledige gevelrenovatie voor ogen? Als je een ervaren klusser bent, kan je dan eventueel zelf je buitenmuur isoleren. Je kiest daarbij best voor dunne isolatieplaten (PUR of PIR). Zo nemen de buitengevelisolatie en je nieuwe gevelbekleding niet te veel ruimte in aan de buitenkant van je woning. Het komt er vooral op aan om deze platen correct te verlijmen en dan de juiste voorbereidingen te treffen voor je nieuwe gevelafwerking (crepi, steenstrips, gevelpanelen, …).

Mogelijke valkuilen: verkeerde verlijming van de isolatieplaten, onvoldoende plaats aan de buitenkant van je woning, koudebruggen bij de ramen, geen luchtspouw tussen de isolatie en de gevelbekleding, …

Prijs zelf buitengevel isoleren: € 15 à 20 per m² (incl. btw, excl. afwerking)

 

Verzeker jezelf van een optimale isolatie: schakel een vakman in!

Of het nu gaat om dak-, vloer- of muurisolatie, het is sowieso verstandig om samen te werken met een ervaren isolatiespecialist. Zo krijg je advies op maat van jouw situatie en wensen en ben je 100% zeker van een sluitende isolatieschil zonder koudebruggen. En daar blijft het niet bij… Met een vakman ben je ook zeker van een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en de nodige premies en financiële voordelen om de kosten te drukken.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van je project bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Prijs zelf isoleren (vs. vakman)

Hoeveel kost het nu om zelf je dak, vloer, gevel, … te isoleren? En wat is het prijsverschil met een professionele vakman? We zetten het kort op een rij:

 

1. Prijs zelf isoleren (enkel materialen)

Steek je zelf de handen uit de mouwen? Dan betaal je enkel voor de materialen die je nodig hebt bij je isolatieklus. Maar hoeveel kosten die veelgebruikte materialen om zelf te isoleren? Enkele richtprijzen:

Vaak gebruikte materialenGemiddelde prijs (incl. 21% btw)
Minerale wol (dekens of halfstijve platen)€ 10 à 15 per m²
Kunststof isolatieplaten € 10 à 20 per m²
Dampscherm + tape€ 5 per m²
Kitmateriaal € 10 à 30 per koker

LET OP: als je zelf gaat isoleren, betaal je 21% btw op alle benodigde materialen. Schakel je een vakman in en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel de materiaal- als de arbeidskosten. In combinatie met eventuele premies komt samenwerken met een isolatiespecialist amper duurder uit.

 

2. Prijs isolatie laten plaatsen (materiaal + arbeidskosten)

Wil je zeker zijn van een optimale isolatie op lange termijn? En spaar je jezelf liever veel tijd en moeite uit? Dan werk je beter samen met een vakman actief in je buurt. Voor je isolatieproject mag je gemiddeld rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort isolatiewerkenIsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dak isolerenLangs binnen€ 20 à 50
Langs buiten€ 40 à 100
Zoldervloer isoleren€ 20 à 40
Kruipruimte isolerenVloerisolatie€ 20 à 45
Bodemisolatie€ 25 à 55
Vloer isolerenLangs onder € 20 à 55
Langs boven€ 20 à 40
Spouwmuur isoleren€ 20 à 40
Buitengevel isolerenvanaf € 100 à 150 (incl. gevelbekleding)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten voor je isolatieproject kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


Valkuilen en risico’s bij zelf isoleren

Zelf isoleren is vaak complexer dan het lijkt. Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn moet je rekening houden met verschillende belangrijke aandachtspunten. Ga je zelf aan de slag? Vermijd dan vast en zeker de volgende valkuilen:

 • Geen luchtdichte isolatielaag: voor een optimale thermische isolatie moet je isolatielaag luchtdicht zijn. Zit je dus nog met kieren en naden tussen je isolatieplaten voor je dak? Of verzakt je spouwmuurisolatie door een te lage hoeveelheid isolatiemateriaal? Dan krijg je onvermijdelijk te maken met warmteverlies door koudebruggen en dus een lager rendement.
 • Niet de juiste isolatiedikte: bij dakisolatie ben je wettelijk verplicht om te voldoen aan de dakisolatienorm. Bij nieuwbouw moet je dan weer voldoen aan de BEN-eisen (bijna energieneutraal) qua isolatiediktes. Ga je dus zelf isoleren? Zorg er dan zeker voor dat je deze wettelijk vereiste isolatiediktes respecteert. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.
 • Verkeerde isolatiemateriaal: niet elk isolatiemateriaal is geschikt in elke situatie. Zo gebruik je bij een houten ondervloer bv. best een dampopen materiaal als icynene. Anders kan het vocht niet ontsnappen en krijg je te maken met houtrot. Zijn er dan weer veel moeilijk bereikbare plaatsen in je dakconstructie? Dan is spuitisolatie meer aangewezen dan isolatiedekens of -platen als je koudebruggen wil vermijden.
 • Zelf isoleren met PUR-schuim: als doe-het-zelver kan je vooral isolatiedekens en -platen vlot verkrijgen. Inblaasisolatie of PUR-schuim isolatie zelf doen is veel moeilijker. Dat vergt specifieke apparatuur, aangepaste werkkledij en een bijzondere techniek waar enkel isolatiespecialisten ervaring mee hebben.
 • Voorbereidende werken vergeten: meestal kan je niet zomaar beginnen met isoleren. Zo moet je soms extra latten op je dakconstructie vijzen om voldoende diep te kunnen isoleren langs binnen. Bij muurisolatie is het dan weer belangrijk om eerst eventuele schade aan je gevel te herstellen om vochtproblemen te vermijden. Die voorbereiding is essentieel voor een optimaal eindresultaat.
 • Geen dampscherm: bij dak- en zoldervloerisolatie is een dampscherm essentieel. Zo voorkom je dat vocht van binnenuit in je isolatielaag dringt en het materiaal zijn isolerende werking verliest. Het is wel mogelijk om isolatiematerialen te kopen die al voorzien zijn van een dampwerende laag.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van de juiste isolatietechniek en -materialen op maat van jouw klus? Dan speel je beter op veilig door een vakman in te schakelen. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 


Zelf isoleren of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf te isoleren of reken je best op de vakkennis en ervaring van een isolatiespecialist? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf isoleren

Zelf isoleren is zeker een mogelijkheid, maar het hangt vooral van het isolatieproject af en je eigen kennis van zaken. Kan je bv. eenvoudig isolatiedekens of -platen tussen de houten balken van je dakconstructie klemmen? Dan is doe-het-zelven zeker het overwegen waard. Heb je geen kaas gegeten van vloerisolatie en liggen er leidingen op je kelderplafond? Dan is het aangeraden om een vakman je benedenvloer te laten isoleren langs onder met PUR-schuim.

TIP: informeer je grondig vooraleer je zelf gaat isoleren. Zo vermijd je mogelijke valkuilen en eventueel warmteverlies, vochtproblemen, schimmels, …

 

2. Isolatiespecialist inschakelen

Samenwerken met een isolatiespecialist komt op het einde van de rit misschien iets duurder uit, maar de voordelen zijn dan ook groot. Zo kan je onder meer gegarandeerd rekenen op…

 • Advies op maat: welk type isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw project? Hoe dik moet de isolatielaag zijn? Zijn er bepaalde voorbereidende werken nodig? Hoe kan je je isolatielaag het best afwerken? Een vakman geeft je graag gericht advies op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte isolatietechniek: is inblaas- of spuitisolatie aangewezen vanwege kieren en gaten waar je moeilijk bij kan? Dan kan een isolatiespecialist voor die meest geschikte isolatietechniek kiezen, in tegenstelling tot bij doe-het-zelven. Zo zorgt hij in elke situatie voor een perfecte afdichting en een luchtdichte, naadloze isolatielaag.
 • Snelle uitvoering: een vakman isoleert niet alleen volgens de regels van de kunst, maar ook vlot en efficiënt. Zo valt het aantal werkuren best mee en spaar je zelf heel wat tijd uit.
 • Hoogwaardige materialen: een specialist werkt doorgaans met kwalitatievere materialen. Niet enkel op vlak van isolatiematerialen, maar ook qua dampschermen, lijmspecie, tape en kitmateriaal op maat, … Zo geniet je van een optimaal eindresultaat voor vele jaren.
 • Premies & financiële voordelen: een vakman zorgt ervoor dat je aan de voorwaarden voldoet om aanspraak te maken op isolatiepremies. Is je woning bovendien minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Zo kan je de kosten voor je isolatieproject flink inperken.

CONCLUSIE: door de vlotte plaatsing van je isolatie en de nodige financiële voordelen is samenwerken met een vakman slechts iets duurder dan doe-het-zelven. Bovendien ben je ook zeker van een optimale plaatsing zonder fouten die voor warmteverlies kunnen zorgen. Wil je gratis en vrijblijvend in contact komen met meerdere vakmannen actief in je buurt? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten