Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hennep isolatie: eigenschappen & voordelen

Door het toepassen van hennep isolatie draag je een steentje bij aan de vermindering van de globale CO2 uitstoot. Hennep is een volledig natuurlijk isolatiemateriaal met uitstekende isolerende eigenschappen. In dit artikel lees je meer over de kenmerken, voordelen en prijs van hennep isolatie.

Interesse in hennep isolatie? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen. 

 

 

hennep isolatie Wat is hennep?

Hennep is afkomstig van de hennepplant. Het zijn de sterke houtachtige vezels van de hennepplant die geschikt zijn voor de productie van hennepwol. Hennepwol is een uitstekende isolator en kan dan ook prima toegepast worden als milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

De hennepplant is makkelijk te verbouwen en groeit op haast iedere bodem. Het is ook een zeer snelle groeier: het gewas wordt wel 4 meter hoog op een goede 100 dagen tijd. Hennep heeft ook goede luchtzuiverende eigenschappen aangezien de plant veel CO2 opneemt.

 

 

Uitvoeringen & toepassingen hennep isolatie

Hennepwol bestaat zowel in de vorm van isolatiedekens als isolatieplaten. Deze zijn makkelijk op maat te snijden en eenvoudig te plaatsen. De hennep isolatieplaten hebben een goede stijve structuur en sluiten prima op elkaar aan waardoor koudebruggen vermeden worden. Tijdens de productie wordt soms maïsmeel of polyester toegevoegd om de isolatie te versterken. De platen zijn te verkrijgen in diktes van 3 tot 19 cm, terwijl de dekens 3 tot 8 cm dik zijn.

Hennep isolatie wordt vaak toegepast voor het thermisch (en akoestisch) isoleren van hellende daken, houten vloeren, plafonds, muren en gevels.

 

hennep isolatie

 

Welke voordelen heeft hennep te bieden?

Hennep is een ecologisch isolatiemateriaal en dus zeer voordelig voor het milieu. Daarnaast heeft dit materiaal nog een heleboel andere voordelen:

 • Hennep is een volledig recycleerbaar materiaal
 • Niet irriterend voor longen of huid
 • Bevat geen schadelijke stoffen
 • Hennep is bestand tegen schimmels en bacteriën
 • Hennep isolatie geurt niet
 • Goede thermische en akoestische isolatie
 • Er wordt weinig energie verbruikt bij de productie
 • Het is een duurzaam en vochtregulerend materiaal

 

Hennep isolatie nadelen

Een teveel aan vocht kan de isolerende eigenschappen van hennep negatief beïnvloeden. Daarom is het afgeraden om deze isolatie te gebruiken in (zeer) vochtige ruimtes, zoals de kelder. Je kan er weliswaar ook voor opteren om dan een dampscherm aan te brengen.

 

 

Hennep isolatie prijs

Gemiddeld genomen kosten hennep isolatieplaten (120 cm x 60cm x 100mm) 15 tot 20 euro per vierkante meter. Hennep isolatie is iets duurder dan vergelijkbare veelgebruikte materialen.

Glaswol en steenwol zijn iets goedkoper, maar deze zijn dan weer minder duurzaam. Hennep isolatie moet qua isolatiewaarde niet onderdoen; het is dus sowieso een slimme én milieuvriendelijke investering. Bovendien zijn er steeds meer en meer isolatiespecialisten en leveranciers die werken met hennep.

Het is een lastige klus om zelf aan de slag te gaan met hennep isolatie. Er is speciaal gereedschap vereist. Daarom is het aan te raden je dak, gevel of vloer te laten isoleren door een expert.

 

Wil je jouw huis isoleren met hennep isolatie? Via onze online offertepagina kan je in contact komen met vakmannen bij jou in de buurt. Door een kort formulier in te vullen kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en prijzen vergelijken.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

hennep isolatie

 

Isolerende eigenschappen van hennep

 • Warmteopslagcapaciteit: 1600-2350 J/kgK
 • Volumemassa: 30-42 kg/m³
 • Diffusieweerstand: 1-10
 • Brandklasse B2
 • Lambda waarde: 0.038 W/mK

 

Hennep isolatie en het milieu

Voor het brandwerend maken van hennepwol worden verschillende methodes gebruikt. Sommige fabrikanten voegen ammoniumfosfaat toe, andere fabrikanten gebruiken soda.

Voor de bestrijding van schimmels worden soms boorzouten toegevoegd maar dat is niet altijd het geval. Deze middelen zijn overigens weinig milieubelastend. Bij het verbouwen van hennep zijn weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig omdat de hennepplant erg sterk is en niet erg gevoelig voor ziekten en plagen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten