Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatie prijzen 2024: up-to-date overzicht

Ben je van plan om je dak, spouwmuur, vloer, … te laten isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de kostprijs van je isolatieproject. De prijzen voor isolatie hangen vooral af van het gekozen isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag, voorbereiding en afwerking, … Ontdek hier een overzicht van de isolatie kosten per toepassing in 2024. Je leest ook hoe je gericht vakmannen vergelijkt om de beste keuze te maken!

Ga snel naar:
Gemiddelde isolatie prijs per m²
Isolatie prijzen per toepassing
Kostenbepalers voor isolatie
Hoe vakmannen vergelijken?
Premies & financiële voordelen

Wat is de prijs voor isolatie per m² in 2024?

Isolatie is en blijft de beste bescherming tegen hoge energiekosten. Maar hoeveel bedraagt de gemiddelde prijs voor isolatie per m²? Dat hangt in grote mate af van jouw project. Laat je bv. je dak langs binnen of langs buiten isoleren? Kies je voor spouwmuur- of buitengevelisolatie? Gebruik je isolatieplaten of isolatiedekens? Het speelt allemaal een rol bij de uiteindelijke isolatie prijs die je zal betalen. Een overzicht met de gemiddelde isolatie prijs per m² per toepassing vind je in deze tabel.

Benieuwd naar een prijsberekening op maat van jouw situatie? Vergelijk hier gratis offertes.

Isolatie toepassingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dak- of zoldervloerisolatie€ 20 à 100
Spouwmuurisolatie€ 15 à 30
Buitengevelisolatie€ 100 à 250 (incl. gevelafwerking)
Vloerisolatie€ 20 à 35
Kelderisolatie€ 20 à 50

Benieuwd naar een prijsvoorstel voor jouw isolatieproject? Vraag dan offertes aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten voor isolatie, maar ook adviezen rond materialen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

UPDATE 01-07-2024
Hoe evolueren de isolatie prijzen verder in 2024?

Door materiaalschaarste, hoge transportkosten en prijsstijgingen van grondstoffen is isolatiemateriaal de laatste maanden duurder geworden. Verwacht wordt dat de prijsstijging zich nog zal verderzetten. Wil je isoleren, dan doe je het dus beter nu dan later.

Je moet ook rekening houden met piekende energieprijzen. Isolatie is de interessantste maatregel om je energiefactuur terug te dringen. Het blijft dus een slimme investering die je op termijn sowieso terugverdient. Wel zal daardoor de vraag naar isolatiemateriaal blijven toenemen waardoor een prijsdaling niet in het vooruitzicht ligt. Benieuwd naar een offerte volgens de huidige prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 


Isolatie prijzen per toepassing

Door je dak, muren, vloeren, … te isoleren, kan je je energiefactuur flink doen dalen. Maar hoeveel kosten deze isolatieprojecten gemiddeld? Een overzicht van de isolatie prijzen per toepassing:

 

1. Zoldervloer- en dakisolatie prijs

dakisolatie prijzen

Dakisolatie prijzen hangen vooral af van de werkwijze. De meest efficiënte methode is je hellend dak isoleren langs binnen. Wil je echter je dakbedekking vervangen? Dan is die renovatie het uitgelezen moment om ook dakisolatie aan de buitenkant van je dakconstructie te plaatsen. Ook bij een plat dak is langs buiten isoleren de meest geschikte methode. En gebruik je je zolder enkel als stockageruimte? Dan is je zoldervloer isoleren een goedkoop en praktisch alternatief voor dakisolatie. Een overzicht van de prijzen voor dakisolatie:

Wat isoleren?IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Hellend dakLangs binnen€ 20 à 50 (excl. afwerking)
Langs buiten€ 40 à 60 (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen€ 25 à 40 (excl. afwerking)
Langs buiten€ 45 à 100 (incl. afwerking)
Zoldervloer€ 20 à 40

Benieuwd naar prijzen voor de isolatie van je dak? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

2. Spouwmuurisolatie prijs

spouwmuurisolatie prijzen

Spouwmuurisolatie is 1 van de meest efficiënte manieren om je energiekosten te doen dalen. Je verdient deze investering dan ook gemiddeld na 2 à 5 jaar terug. Maar hoeveel bedragen die spouwmuurisolatie kosten precies? Dat hangt af van de oppervlakte van je gevel, de dikte van de spouw en van het isolatiemateriaal (EPS-parels, PUR-schuim of gespoten glaswol). Je mag rekenen op een gemiddelde spouwmuurisolatie prijs van € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Enkele richtprijzen per type woning op een rij:

Type woningGemiddelde prijs spouwmuurisolatie (excl. btw)
Vrijstaande woning (150 m²)€ 2.250 à 4.500
Halfopen bebouwing (100 m²)€ 1.500 à 3.000
Rijwoning (60 m²)€ 900 à 1.800
Appartement (25 m²) € 375 à 750

Benieuwd naar prijzen voor de isolatie van je spouwmuur? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

3. Buitengevelisolatie prijs

buitengevelisolatie prijzen

Heb je geen spouwmuren of is na-isolatie geen optie (te dunne spouw, vervuilde spouw, …)? Of wil je je gevel volledig renoveren? Dan kan je ook buitengevelisolatie laten plaatsen. Die muurisolatie prijs ligt hoger, maar je krijgt er wel een gloednieuwe gevel voor in de plaats. Tegen de kunststof isolatieplaten plaatst een vakman namelijk een gevelafwerking naar keuze. De kosten voor deze muurisolatie hangen dan ook vooral af van de gevelbekleding die je kiest. Een kort overzicht:

Gevelisolatie + type gevelafwerkingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Crepi€ 100 à 130
Steenstrips€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200
Gevelpanelen€ 80 à 150
Gevelsteenvanaf € 130

Benieuwd naar prijzen voor de isolatie van je gevel? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

4. Vloerisolatie prijs

prijzen vloerisolatie

Ook via je vloer kan heel wat warmte verloren gaan. Met vloerisolatie zorg je dus niet enkel voor meer wooncomfort, maar ook voor een lagere energierekening. Gaat het om een renovatie en wil je breekwerken vermijden? Dan isoleer je je vloer best via de (kruip)kelder. Gaat het om nieuwbouw of een volledige vloerrenovatie? Dan is je vloer isoleren langs boven de beste optie. Die vloerisolatie prijs hangt vooral af van het gekozen materiaal. Een overzicht van de gemiddelde vloerisolatie kosten:

Soort isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerisolatieplaten€ 20 à 25
Gespoten PUR€ 30 à 35
Isolatiechape€ 30 à 35

Benieuwd naar de prijzen voor de isolatie van je vloer? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

5. Kelderisolatie prijs

kelderisolatie prijzen

Het isoleren van de kelder kan slaan op 2 verschillende projecten. Wil je je benedenvloer isoleren zonder breekwerken? Dan is je kelderplafond isoleren (zie foto linksboven) de meest geschikte keuze. Wil je je kelder ook gebruiken als leef- en hobbyruimte? Dan is het belangrijk om je kelder zelf goed te isoleren. Dat kan zowel bij een renovatie als nieuwbouw (zie foto rechtsboven). Op welke isolatie prijzen mag je ongeveer rekenen voor deze klussen? We zetten de kosten kort op een rij:

Type projectMethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Kelderplafond isoleren
Met isolatieplaten€ 20 à 45
Met PUR-schuim€ 30 à 40
Kelder isoleren
Langs buiten (nieuwbouw)€ 35 à 40
Langs binnen (renovatie€ 50

Benieuwd naar de prijzen voor de isolatie van je kelder? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

Alternatief: bodemisolatie in de kelder

Biedt je (kruip)kelder te weinig manoeuvreerruimte om je benedenvloer te isoleren langs onder? Dan is bodemisolatie een uitstekend alternatief. Een vakman brengt dan het isolatiemateriaal (EPS-parels, isolatiechips, schelpen-isolatie) aan op de bodem van je kruipruimte. De gemiddelde bodemisolatie kosten schommelen rond € 20 à 55 per m² (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal.

Advies op maat nodig? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Kostenbepalers voor isolatie

Naast de toepassing bepalen ook nog andere factoren de prijs voor isolatie. Een kort overzicht van de belangrijkste kostenbepalers voor isolatieprojecten:

 

1. Isolatiemateriaal

Het gekozen materiaal heeft een behoorlijke invloed op de isolatie prijs per m². Staar je echter niet blind op die kosten alleen. Zo is je spouwmuur isoleren met PUR-schuim bv. duurder dan met EPS-parels of gespoten glaswol, maar de isolatiewaarde van gespoten PUR ligt wel hoger. Zo verdien je je investering ook sneller terug. Welk materiaal je kan kiezen voor spouwmuurisolatie hangt bovendien ook af van de dikte van je spouw en je voegen.

BELANGRIJK: om het beste isolatiemateriaal voor jouw project te kiezen, moet je dus verschillende factoren tegen elkaar afwegen. Een isolatiespecialist kan je helpen om het meest aangewezen materiaal te kiezen op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

2. Dikte van de isolatielaag

Zowel bij nieuwbouw als renovatie moet de dikte van je isolatielaag voldoen aan bepaalde energienormen. Die dikte hangt ook af van het gekozen materiaal. Met minerale wol als dakisolatie moet je door de lagere isolatiewaarde bv. dikker isoleren dan met isolatieplaten om dezelfde thermische isolatie te krijgen. Bovendien kan je er ook voor kiezen om nog dikker te isoleren dan de energienormen vereisen.

TIP: hoe dikker je isoleert, hoe hoger de prijs van je isolatie. Maar ook de isolatiewaarde ligt hoger. En op die manier verdien je je investering nog sneller terug door lagere energiekosten.

 

3. Plaatsing van de isolatie

Werk je samen met een isolatiespecialist? Dan betaal je uiteraard ook voor zijn arbeidskosten. En die kunnen verschillen van vakman tot vakman. Daarom is het een goed idee om de plaatsingskosten van verschillende specialisten naast elkaar te leggen. Vergelijk daarbij geen appelen met peren. Zo zal de plaatsing van dakisolatie langs binnen bv. sowieso goedkoper zijn dan langs buiten.

LET OP: ga je zelf isoleren? Dan spaar je de arbeidskosten van een vakman uit, maar je betaalt wel 21% btw op alle materialen. Bovendien heb je geen garantie op de uitgevoerde werken  en je komt ook niet in aanmerking voor premies. Wil je de isolatie prijzen van een vakman vergelijken met doe-het-zelven? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij vakmannen actief in je buurt.

 

4. Grootte van het te isoleren oppervlak

Hoe groter de vloer, gevel, … die je wil laten isoleren, hoe hoger de isolatie prijs zal liggen voor je project. Let wel: hoe groter het aantal m² die je wil laten isoleren, hoe lager die isolatie prijs per m² zal zijn. Wil je gericht isolatie prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan vrijblijvend verschillende voorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

5. Voorbereiding en afwerking

Moet een vakman eerst cementresten uit je spouw verwijderen? Moet hij extra houten latten op je dakconstructie vijzen om voldoende dik te kunnen isoleren? Dergelijke voorbereidingen kunnen de isolatie prijs doen oplopen. Dat geldt ook voor de afwerking van je isolatielaag. Denk bv. aan het plaatsen van gyproc of kunststof panelen aan de binnenkant van je dak om je isolatielaag af te werken.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij meerdere specialisten!

Wil je een goed zicht krijgen op de prijs voor jouw isolatieproject? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen isolatie kosten, maar ook adviezen, voorgestelde materialen, … gericht vergelijken. Op die manier maak je de juiste keuze met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Vrijblijvend offertes aanvragen bij isolatiespecialisten? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


Hoe isolatiespecialisten vergelijken?

Wil je zeker zijn van een correcte isolatie prijs? Dan komt het er ook op aan om samen te werken met de beste isolatiespecialist voor jouw project. Maar hoe kan je nu gericht vakmannen vergelijken? Enkele tips:

 1. Leg de adviezen van isolatiespecialisten naast elkaar

  De goedkoopste isolatiespecialist is niet noodzakelijk de beste. Staar je dus niet blind op isolatie prijzen alleen. Vergelijk ook de adviezen van de vakmannen die je contacteert. Welk isolatiemateriaal bevelen ze aan en waarom? Hoe dik willen ze isoleren? Door die adviezen naast elkaar te leggen, maak je een doordachte keuze voor jouw project.

 2. Let op de details van de plaatsing

  Een succesvol isolatieproject schuilt ook in de details. Werkt een vakman bv. eventuele kieren tussen isolatieplaten nog verder af met PUR-schuim voor een volledig luchtdichte isolatielaag? Dicht hij de geboorde gaten in je spouwmuur met een metselspecie met dezelfde kleur als je voegen? Vraag dus zeker naar de details van de plaatsing als je verschillende isolatiespecialisten contacteert.

 3. Kijk naar de verschillende kostenposten op de offertes

  Leg zowel de arbeids-, materiaal- als verplaatsingskosten van de vakmannen naast elkaar. Kijk ook naar wat er in de totale eindprijs verwerkt zit en welke zaken vakmannen extra aanrekenen (bv. voorbereidende werken). Zo krijg je een goed beeld van de kostprijs van je isolatieproject. En merk je grote prijsverschillen? Durf de vakmannen daar dan naar te vragen. Dat is de beste garantie voor een correcte isolatie prijs.

 4. Pols naar de garantie op de werken & materialen

  Werk je samen met een isolatiespecialist? Dan krijg je sowieso een garantie op zowel de uitgevoerde werken als de isolatiematerialen. Zo ben je financieel beschermd tegen eventuele problemen tijdens of na de plaatsing. Dat is niet het geval als je zelf isoleert. Die garantieregeling kan wel verschillen van vakman tot vakman. Let dus zeker op die garantietermijnen als je offertes vergelijkt.

 5. Vergelijk de voorbereiding en afwerking van de isolatieklus

  Nemen de isolatiespecialisten ook voorbereidende werken als het verwijderen van oude isolatie op zich? En wat met het verwijderen van een oude vloer- of gevelbekleding? Ook qua afwerking kunnen de offertes van elkaar verschillen. Pols dus zeker naar de mogelijke afwerkingen van je isolatielaag voor je vloer, dak, gevel, … Zo kan je je project goed afstemmen met eventuele andere vakmannen (gevelwerker, dakwerker, …).

 6. Ga op zoek naar referenties en reviews

  Via onze offerteservice kom je sowieso enkel in contact met betrouwbare, gespecialiseerde vakmannen. Maar allicht ben je toch benieuwd naar hun referenties en reacties van vorige klanten. Het is sowieso altijd een goed idee om die te checken voor je je akkoord geeft.

Op zoek naar isolatiespecialisten actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offertepagina.

 


Mogelijke premies & financiële voordelen voor isolatieprojecten

De kosten voor isolatie verdien je op termijn sowieso terug door lagere energiekosten. Maar daarbovenop kan je voor je isolatieproject ook aanspraak maken op verschillende isolatiepremies. Zo kan je de isolatie prijs flink drukken. Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Mijn VerbouwPremie: via de Mijn VerbouwPremie kan je premies krijgen voor dak- en zoldervloerisolatie, (spouw)muurisolatie en vloerisolatie.
 • Totaalrenovatiebonus: investeer je binnen de 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen als isolatie, een warmtepomp, …? En zit je al in het traject voor de Totaalrenovatiebonus? Dan kan je deze ondanks de start van de Mijn VerbouwPremie gewoon afmaken. De eindfactuur van je eerste investering moet wel een datum hebben tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020.
 • EPC-labelpremie: deze premie is sinds 2021 een optie voor woningen met een slechte energieprestatie (label E of F) die binnen 5 jaar energielabel C behalen, of appartementen (met label D, E of F) die binnen diezelfde tijd energielabel B behalen. De premie is te combineren met de Mijn VerbouwPremie, in tegenstelling tot de Totaalrenovatiebonus. De totale premie is afhankelijk van het behaalde energielabel.
 • Gemeentelijke premie: ook sommige gemeentes reiken premies uit voor isolatiewerken. Let op: de voorwaarden en bedragen kunnen verschillen per gemeente. Je doet dus best eerst navraag bij jouw gemeente voor je aan je project begint.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud en werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel de arbeids- als de materiaalkosten.

BELANGRIJK: een isolatiespecialist vertelt je graag meer over de voorwaarden van deze premies. En dat is niet alles… Hij bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag. Ontvang  gratis advies op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten