Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cellenglas isolatie

Op zoek naar een geschikt isolatiemateriaal voor vochtige ruimtes? Cellenglas is een anorganisch isolatiemateriaal dat uitstekend isoleert in vochtige omstandigheden zoals de kelder. Professionals gebruiken het ook vaak bij het isoleren van platte daken en het isoleren van gevels. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, toepassingen en prijs van cellenglas isolatie.

 

 

Wat is cellenglas?

Cellenglas wordt ook wel foamglas of schuimglas genoemd. Het wordt gemaakt van gerecycleerd glas (68%) en andere grondstoffen, waaronder: ijzeroxide, mangaanoxide, veldspaat en natriumsulfaat. Deze stoffen worden tezamen in een oven gesmolten.

Tijdens het smeltproces komt Co2 gas vrij waardoor er in het mengsel een groot aantal kleine luchtbelletjes ontstaat. Het mengsel wordt in een mal gegoten en na afkoeling blijft het uiteindelijke cellenglas over.

Dit is een luchtig materiaal waarin zich miljoenen kleine ingekapselde gasbelletjes bevinden. Cellenglas isolatie is vrij hard en verkrijgbaar in de vorm van platen of in te metselen isolatieblokken. Deze blokken worden gebruikt om koudebruggen te vermijden.

 

 

Voordelen van cellenglas isolatie

+ Waterdicht materiaal dat goed toegepast kan worden in vochtige omstandigheden. Het is zelfs het enige isolatiemateriaal dat geen enkele invloed ondervindt van vocht.

+ Cellenglas neemt geen vocht op en zet niet uit.

+ Dampdicht materiaal (verhindert indringing Radongas).

+ Onbrandbaar (vrij van brandvertragers).

+ Bestand tegen schimmels, vocht en ongedierte.

+ Lange levensduur van meer dan 50 jaar (schuimglas blijft zijn isolerende eigenschappen volledig behouden).

+ Foamglas is een ecologisch verantwoord materiaal dat recycleerbaar is.

+ Het materiaal is licht van gewicht en erg drukvast.

 

✓ Je woning laten isoleren met cellenglas? Ontvang vrijblijvende offertes van vakmannen. 

 

cellenglas
De zwarte platen zijn cellenglas isolatie

 

Heeft cellenglas ook nadelen?

Los van de vele voordelen, heeft dit isolatiemateriaal ook enkele minpuntjes. We sommen ze hieronder op:

– Schuimisolatie kan een slechte, rotte geur afgeven wanneer het materiaal verzaagd wordt.

– Cellenglas isolatie is vrij stug, waardoor het moeilijker te verwerken is dan bijvoorbeeld rotswol of glaswol. Ook kieren afdichten lukt minder goed.

– Het materiaal is prijzig.

– Aangezien schuimglas brand- en vochtdicht is, heeft het geen regulerend effect op het klimaat in huis.

– Foamglas biedt vrij zwakke akoestische isolatie.

 

 

Welke toepassingen kent dit isolatiemateriaal?

Cellenglas is door zijn drukvaste en waterdichte eigenschappen uiterst geschikt voor isolatie in vochtige omstandigheden zoals: vochtige kelders (buitenzijde), isolatie van platte daken, isolatie van groendaken en isolatie van gevels.

Bij toepassing van cellenglas is een dampscherm overbodig. Wel moeten de voegen tussen het materiaal dampdicht gemaakt worden. Foamglas is verkrijgbaar in plaatvorm. Het wordt met een speciale kleefstof (op basis van bitumen) op de ondergrond bevestigd. Hierdoor komen koudebruggen nagenoeg niet voor.

 

 

Prijs van cellenglas

De prijs van cellenglas isolatie hangt onder meer af van het gekozen type (platen, panelen,…) en de afmetingen. Foamglas is één van de bekendste merken op het vlak van cellenglas isolatie. Voor platen van 60 x 45 cm groot en 5 cm dik betaal je €20 à €25 per m². De dikte kan variëren tussen ca. 4 en 18 cm. Hoe dikker de isolatie, hoe hoger de prijs. De panelen zijn doorgaans groter (120 x 60 cm) dan de platen.

Deze prijzen zijn exclusief plaatsingskosten. Reken hiervoor nog een meerprijs. Het is altijd aan te raden om isolatie te laten plaatsen door een ervaren vakman. Zo ben je zeker van een snelle én foutloze installatie.

 

Op zoek naar een professionele installateur? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten uit de buurt. Prijzen vergelijken op maat van jouw project was nog nooit zo gemakkelijk!
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

cellenglas isolatie

 

Isolerende eigenschappen cellenglas

  • Warmteopslagcapaciteit: 840 J/kgK
  • Lambdawaarde: 0.04-0.05 W/mK
  • Diffusieweerstand: oneindig
  • Volume massa: 110 kg/m³

 

 

Milieuaspecten

De productie van cellenglas vergt veel energie maar aangezien de grondstof voor het grootste gedeelte bestaat uit gerecycleerd glas en er verder geen vluchtige schadelijke stoffen worden gebruikt, is de belasting voor het milieu gering. Daarnaast is dit materiaal recycleerbaar en gaat het  minstens 50 jaar mee. Tijdens deze periode blijft het voor 100% zijn isolerende eigenschappen behouden, wat opmerkelijk is voor een isolatieproduct.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten