Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Steenwol: eigenschappen, toepassingen en prijzen

Met steenwol, ook rotswol genoemd, ben je met vulkanisch gesteente (basalt) als grondstof verzekerd van een brand- en geluidswerende isolatie. Het isolatiemateriaal is net zoals glaswol beschikbaar in zowel platen, deltaplaten en spijkerflensdekens. Voor elke toepassing binnen je isolatieproject is het dus mogelijk om steenwol te gebruiken. Steenwol dient ook als technische isolatie voor leidingen en luchtkanalen. Ben je bereid om wat meer te betalen dan voor glaswol? Dan isoleer je met steenwol optimaal je woning.

Ga snel naar: prijsisolatiewaardevoor- en nadelen voorzorgsmaatregelenglas- of steenwol

 

Wat is steenwol?

Steenwol is een onbrandbaar en geluidswerend isolatiemateriaal dat bestaat uit basalt, een vulkanisch gesteente dat 100% recycleerbaar is. Dit type isolatie heeft een lange levensduur van gemiddeld 75 jaar waarbij de isolerende werking niet afneemt. Het is zowel geschikt voor spouwmuur-, vloer- als dakisolatie. Door de brandveilige eigenschappen is het ook een ideaal isolatiemateriaal voor luchtkanalen en leidingen.

 

Soorten steenwolisolatie en toepassingen

Steenwolisolatie is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Zo heb je de keuze tussen standaard steenwolplaten, deltaplaten (driehoekig) of spijkerflensdekens (op rol). Afhankelijk van de toepassing wordt de meest efficiënte soort aangeraden. Zo is het gebruiksgemak voor bijvoorbeeld renovatiewerken een belangrijke factor.

 

steenwolplaten info Steenwolplaten

Steenwolplaten worden voornamelijk gebruikt voor spouwmuurisolatie. Ze zijn makkelijk te plaatsen en vangen onregelmatigheden in het metselwerk op. Zo ben je verzekerd van een optimaal geïsoleerde buitenmuur.

Er zijn ook platen waarvan de buitenste zijde is verhard. Deze platen zijn nog beter bestand tegen vocht en wind.

 

 

deltaplaten steenwol infoDeltaplaten

Deze platen herken je aan hun driehoekige vorm. Het zijn de meest gekende en toegepaste platen omdat je ze niet steeds op maat hoeft te snijden.

Deltaplaten zijn daarom ideaal voor het isoleren van een hellend dak. Ook bij renovatie zijn deltaplaten handig te verwerken. Door de hoekvormige structuur vul je kepers in hellende daken eenvoudig op.

 

 

spijkerflensdekens steenwolSpijkerflensdekens

Dit type steenwolisolatie wordt toegepast voor vloer- en dakisolatie. Het is wel minder makkelijk in gebruik doordat je stukken uit de rol moet snijden.

Ook verloopt het passen niet altijd even vlot, wat het minder efficiënt maakt voor renovatieprojecten. Denk bijvoorbeeld maar aan de afstand tussen de houten balken van een hellend dak, die mogelijk niet overeenkomt met de breedte van de rol.

 

 

Steenwol prijs

De prijs van steenwol ligt hoger dan die van glaswol. Dat komt omdat er meer grondstoffen nodig zijn bij de productie ervan. In vergelijking met andere isolatiematerialen zoals PIR, is steenwol wel nog altijd goedkoper. Het isolatiemateriaal blijft dus zeker passen binnen een gemiddeld budget voor je isolatieproject.

Hieronder vind je enkele richtprijzen voor verschillende soorten steenwol. Bij steenwolplaten is de prijs afhankelijk van extra opties. Zo is er de keuze tussen een al dan niet verharde voorzijde of aluminium bedekking.

Soort steenwol met Rd-waarde 2 - 3 m²K/WPrijs/m²
Steenwolplaten € 7 - 16
Deltaplaten € 7
Spijkerflensdekens € 6 - 9
Zoek je een expert in isolatieprojecten? Ontvang hier enkele prijsvoorstellen en advies op maat.

 

Steenwol isolatiewaarde

De isolatiewaarde van steenwol is in vergelijking met andere isolatiematerialen relatief goed. Het heeft een lambdawaarde tussen 0,032 en 0,040 W/mK. Het scoort evengoed als glaswol, maar de lambdawaarde ligt wel hoger dan bij PIR of PUR-isolatie. Dat wil zegen dat PIR en PUR-isolatiematerialen beter isoleren. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter de isolatiewaarde.

 

Voordelen en nadelen steenwol

Het grote voordeel van steenwol zijn de brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen. Naast een goed geïsoleerde woning geniet je dus ook van geluidsdichte muren en vloeren die nog eens brandveilig zijn ook. Steenwol is ook uiterst geschikt voor technische isolatie. Bijvoorbeeld voor luchtkanalen, leidingen, doorvoeringen en constructies. Nog enkele voor- en nadelen opgesomd:

+ Dampopen: de kans op vochtproblemen is klein doordat vocht vrij circuleert en verdampt.

+ Isolatiewaarde blijft behouden: de isolatiewaarde van steenwol blijft behouden, zelfs na vele jaren.

+ Akoestische isolatie: steenwol is een uiterst goede geluidsisolator.

+ Brandwerend: door de brandwerende eigenschappen is steenwol ook geschikt voor technische isolatie.

+ Minder irritatie: in vergelijking met glaswol is steenwol minder irriterend voor de huid en luchtwegen.

Prijs: ongeveer 10% duurder dan glaswol.

Voorzorgsmaatregelen: mondmasker en beschermende kledij zijn ook noodzakelijk bij steenwol.

 

 

Is steenwol gevaarlijk?

Dat steenwol gevaarlijk is, is nogal kort door de bocht. Er zijn geen gezondheidsrisico’s wanneer je werkt met rotswol. Het materiaal is wel irriterend. Wanneer je lang werkt met deze isolatie krijg je jeuk en irriteert het stof je luchtwegen. Voor aangename werkomstandigheden is het daarom aangeraden om een mondmasker en beschermende kledij te dragen. Bij een jeukende huid neem je best een douche om alle stofdeeltjes van je af te spoelen.

Laat je isolatiewerken liever over aan een professional? Ontvang hier offertes van verschillende isolatie-experts die je helpen met het isoleren van je woning. Zij hebben voldoende ervaring met het plaatsen van steenwol en beschikken ook over het nodige materiaal en beschermende kledij. Daarnaast helpen ze je met het kiezen van het juiste type isolatiemateriaal voor toepassingen binnen jouw isolatieproject.

Glaswol of steenwol

Isoleer je nu het best met glaswol of steenwol? Beide isolatiematerialen hebben een vergelijkbare lambda-waarde (0,032 – 0,040 W/mK) en zijn bruikbaar als thermisch en akoestische isolatie. Rotswol is minder soepel maar blijft wel beter op zijn plaats zitten. De aanschaf van steenwol is wel duurder, maar levert minder irritatie op. Ook heeft steenwol extra brandwerende eigenschappen.

Of je kiest voor steen- of glaswol, hangt voornamelijk af van je budget. Wil je extra brandwerende isolatie en heb je een hoger budget? Dan is steenwol het meest optimaal. Heb je een strikt budget voorzien voor isolatie? Dan is isoleren met glaswol ook mogelijk. Het enige waar je meer mee te maken krijgt is irritatie van de glasvezels.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten