Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Huis isoleren

Je huis isoleren heeft enkel voordelen. Door de warmte binnen te houden en de koude buiten daalt je energiefactuur gevoelig. Daarnaast geniet je van een zalig wooncomfort zonder vervelende tocht en met een constantere binnentemperatuur en minder geluidsoverlast. Maar welke soorten huisisolatie bestaan er allemaal? Hoeveel kosten ze? En op welke premies heb je recht? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:

1. Dakisolatie
2. Nieuwe ramen
3. Vloerisolatie
4. Muurisolatie

 

Welke premies voor huis isoleren?

Laat je je huis isoleren? Dan kom je in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen:

 1. Isolatiepremies: er zijn premies voor dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
 2. Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan maak je aanspraak op het verlaagde tarief van 6% in plaats van 21%.
 3. Totaalrenovatiebonus: als je binnen de 5 jaar investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen.
 4. Gemeentelijke premies: de bedragen en voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente.

BELANGRIJK: om aanspraak te maken op deze financiële voordelen, moet je de isolatiewerken wel laten uitvoeren door een erkende isolatiespecialist. Je vindt snel en eenvoudig een geschikte vakman in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

1. Dakisolatie

prijzen dakisolatie plat dak

We weten het allemaal: warmte stijgt. Daarom is dakisolatie 1 van de meest doeltreffende manieren om je huis te isoleren. Een kort overzicht van de mogelijkheden en prijzen.

 

Welke mogelijkheden voor dakisolatie?

Je dak isoleren kan op verschillende manieren. Welke optie de voorkeur geniet, hangt af van de staat van je dak, je beschikbare budget, het doel van je zolder…

 

1) Dakisolatie langs binnen

Door je dak van binnenuit te isoleren, blijft je dakbedekking onaangeroerd. Vaak gebruiken vakmannen minerale wollen als isolatiemateriaal, maar ook isolatieplaten zijn mogelijk. De plaatsingswijze hangt af van de dakconstructie:

 • Hellend dak: vaak hebben hellende daken een keper- of spantenstructuur. De vakman plaatst het isolatiemateriaal tussen deze houten balken.
 • Plat dak: wordt ook een ‘koud dak’ genoemd. Het isolatiemateriaal ligt dan onder de dakbedekking en de dakconstructie. Koude daken zijn echter af te raden. De dakconstructie is namelijk onderhevig aan temperatuurschommelingen.

 

2) Dakisolatie langs buiten

Is het tijd voor een nieuwe dakbedekking of wil je ze laten herstellen? Dan is dakisolatie langs buiten een goede optie. Deze methode is iets duurder dan dakisolatie langs binnen, maar je vermijdt wel ruimteverlies in je woning. Ook hier heb je 2 opties:

 • Hellend dak: wordt ook een ‘Sarkingdak’ genoemd. Het isoleren gaat snel en je dakconstructie is ook goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden.
 • Plat dak: wordt ook een ‘warm dak’ genoemd. De isolatie ligt aan de buitenkant van de dakconstructie, waardoor het dak met de woning opwarmt. De dakconstructie is beschermd tegen weersinvloeden en er is minder kans op scheurvorming in de dakvloer.

 

3) Zoldervloer isoleren

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan kan je er ook voor kiezen om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Het soort isolatiemateriaal hangt vooral af van het soort zoldervloer:

 • Massieve zoldervloer = gespoten PUR: polyurethaanschuim (PUR) isoleert zelfs bij een geringe dikte erg goed en de isolatiespecialist kan deze isolatielaag snel aanbrengen. Ook isolatieplaten zijn een mogelijke optie.
 • Niet-massieve zoldervloer = wol: de isolatiespecialist vult de vloerbalken op met gespoten glaswol of isolatiedekens van minerale wol. Moet de zoldervloer beloopbaar blijven? Dan kan je als afwerking houten platen laten aanbrengen.

Welke dakisolatie methode is het best? De beste manier om je dak te isoleren, is langs de buitenkant. Dit is echter niet altijd mogelijk. Dakisolatie langs binnen of zoldervloerisolatie zijn dan goede alternatieven. Om zeker te zijn welke methode is aangewezen voor jouw dak, doe je best een beroep op de expertise van een dakwerker.

 

 

Welke prijzen voor dakisolatie?

De prijzen voor dakisolatie variëren van € 20 tot 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs hangt vooral af van het type dak en de isolatiewijze. Enkele richtprijzen op een rij:

Wat isoleren? IsolatiewijzeGemiddelde prijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50 (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten€ 40 - 60 (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen€ 25 - 40 (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten€ 45 - 100 (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer€ 20 - 40

Benieuwd naar een prijs voor jouw dakisolatie? Via onze offerteservice ontvang je prijzen op maat van verschillende isolatiespecialisten. Zo kan jij gericht kosten en adviezen vergelijken. Start jouw aanvraag.

 

2. Nieuwe ramen

nieuwe ramen plaatsen

Ook met nieuwe ramen kan je doeltreffend je huis isoleren en flink besparen op je energiefactuur. Een overzicht van de mogelijkheden en prijzen voor het isoleren van ramen!

 

Welke mogelijkheden voor nieuwe ramen?

Zijn je ramen al wat ouder? Dan laat je best volledige nieuwe ramen plaatsen in plaats van enkel het glas te vervangen. Zo ben je zeker van een lange levensduur van je nieuwe ramen en een optimale thermische en akoestische isolatie. Bij nieuwe ramen moet je rekening houden met 2 factoren:

 

1) Kwalitatieve raamkaders

Voor de raamkaders kan je kiezen uit verschillende materialen, elk met een verschillende U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Een overzicht:

 • Hout: een natuurlijk en robuust materiaal met een warme uitstraling, dat zowel past bij landelijke als moderne woningen. → U-waarde = 0.8 – 0.63 W/m²K
 • PVC: de meest voordelige keuze. PVC is goedkoper dan aluminium en er zijn veel opties qua kleuren en reliëf. → U-waarde = 1.2 – 0.78 W/m²K
 • Aluminium: iets duurder dan PVC, maar aluminium is dan ook heel sterk, licht en roestvast. Het materiaal heeft ook een moderne look. → U-waarde = 1.5 – 0.8 W/m²K
 • Staal: deze raamkaders zijn gemaakt van roestvrij staal (inox). Ze zijn duurzaam en hebben geen onderhoud nodig. → U-waarde = 2.6 – 1.9 W/m2k

 

2) Isolerende beglazing

Zowel bij renovatie als nieuwbouw is hoogrendementsglas tegenwoordig de standaardkeuze. Tussen beide glasplaten zit geen lucht, maar edelgas en een speciale coating die de warmte binnenhoudt. Dit isolatieglas isoleert nog tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas. Er bestaan verschillende soorten: H, H+, H++…

Nieuwe ramen laten plaatsen? Laat je  adviseren door een ervaren vakman in jouw buurt.

 

Welke prijzen voor nieuwe ramen?

De kosten voor nieuwe ramen starten vanaf € 100 en kunnen oplopen tot 1.500 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs hangt in de eerste plaats af van het type raam en het materiaal. Enkele richtprijzen:

Type raam MateriaalGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vast raamPVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Draaikiepraam/valraamPVC€ 150 - 300
Hout€ 250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
SchuifraamPVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500

Graag een prijs op maat ontvangen voor nieuwe ramen? Via onze gratis offerteservice kan je vrijblijvend offertes voor nieuwe ramen aanvragen bij meerdere vakmensen in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

3. Vloerisolatie

vloer dun isoleren

Bij huisisolatie hoort ook het isoleren van je vloer. Zo verhoog je je warmtecomfort in huis en betaal je minder stookkosten. De verschillende mogelijkheden en prijzen in een notendop:

 

Welke mogelijkheden voor vloerisolatie?

Je vloer isoleren kan op verschillende manieren, afhankelijk van de aan- of afwezigheid van een (kruip)kelder:

 

1) Vloer isoleren langs onder

Heb je een (kruip)kelder in je woning? Dan is dit de meest aangewezen methode. De vakman plaatst het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kelder.

Zo kan de koude van je kelder niet langer ontsnappen naar boven en de warmte van de bewoonde ruimtes niet langer naar onder. Met deze methode hoef je je bestaande vloer ook niet open te breken.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: harde isolatieplaten die goed bestand zijn tegen vocht. Bevinden er zich leidingen aan het kelderplafond? Dan kies je beter voor PUR-schuim. Dat is makkelijker aan te brengen rond de leidingen.

 

2) Vloer isoleren langs boven

Beschik je niet over een kelder? Dan moet je je vloer isoleren langs boven. Het grote nadeel? Bij deze methode moet je je bestaande vloer openbreken en achteraf een nieuwe vloerbekleding laten leggen.

Een andere optie is om de vloerisolatie en de nieuwe bekleding op je bestaande vloer te laten plaatsen. Daarbij moet je wel opletten dat de vloeropbouw niet te dik wordt. Het is daarom belangrijk om een dunne isolatielaag te plaatsen.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: om de isolatielaag zo dun mogelijk te houden, is materiaal met een hoge isolatiewaarde nodig. Isolatieplaten met een hoge drukvastheid zijn daarom een goede keuze. Ook gespoten PUR-schuim en isolerende chapes zijn mogelijke opties.

TIP: om de meest aangewezen vloerisolatie methode en het beste isolatiemateriaal te bepalen, doe je best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Hij staat ook garant voor een correcte uitvoering van jouw project. Vind een vakman in de buurt.

 

Welke prijzen voor vloerisolatie?

De prijzen voor vloerisolatie bedragen gemiddeld € 20 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs van vloerisolatie hangt vooral af van het vloerisolatie materiaal dat je kiest. Enkele richtprijzen:

Soort vloerisolatieGemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw en arbeidskosten)
Vloerisolatieplaten€20 - €25
Gespoten PUR€30 - €35
Isolatiechape€30 - €35

Wil je graag weten hoeveel je vloerisolatie project zal kosten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten in jouw buurt en ontvang prijzen op maat. Start hier jouw aanvraag.

 

4. Muurisolatie

mijn verbouwpremie buitenmuur

Je woning isoleren doe je ook via je muren. Welke mogelijkheden bestaan er allemaal op vlak van muurisolatie? En hoeveel kosten ze? Een kort overzicht.

 

Welke mogelijkheden voor muurisolatie?

Ook om je muren te isoleren, zijn er verschillende mogelijkheden. We lichten ze hieronder kort toe:

 

1) Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie vult een vakman de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) op met isolatiemateriaal. Hij maakt dan kleine gaatjes in het voegwerk, waardoor hij de isolatie spuit. Daarvoor moet de spouw wel minimaal 5 cm breed zijn en ze mag ook niet vervuild zijn.

Bij een nieuwbouw isoleert een vakman de spouw meteen bij het opbouwen van de muren. Hij plaatst het isolatiemateriaal tegen de binnenmuur en werkt het dan af met een gevelbekleding naar keuze (crepi, hout, baksteen, …).

→ Aangewezen isolatiemateriaal: EPS-parels, glaswol, steenwol, PUR-isolatie

 

2) Buitenmuur isoleren langs buiten

Heb je geen spouwmuur of kan je die niet laten opvullen? Dan is het ook mogelijk om je buitenmuur te isoleren langs de buitenkant. Zo kan je een dikke isolatielaag laten aanbrengen zonder ruimteverlies binnen in je woning.

Daarnaast kan je met deze vorm van muurisolatie je gevel ook een nieuwe look geven. De isolatielaag kan je namelijk laten afwerken met een nieuwe gevelbekleding, bv. crepi of cementpleister, steenstrips, houten gevelbekleding, een nieuwe buitenmuur in bakstenen, …

→ Aangewezen isolatiemateriaal: isolatieplaten in kunststof die aan de gevel verlijmd worden

 

3) Binnenmuur isoleren

Van binnenuit isoleren is de minst interessante optie. Je verliest ruimte binnen en de werken zijn behoorlijk ingrijpend (kamers leegmaken, radiatoren verplaatsen, schakelmateriaal opnieuw aansluiten, vensterbanken aanpassen, …). Daar staat tegenover dat je in fases kan werken en niet afhankelijk bent van het weer.

Ben je van plan om je binnenmuren te isoleren? Ga dan eerst na of je gevel niet beschadigd is en of de regenbelasting voor je buitenmuur niet te groot is. Anders loop je een risico op vochtproblemen.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: voorzetwanden met minerale wol, cellenbeton blokken, Multipor-isolatiepanelen

TIP: schakel voor het isoleren van je buitenmuren een ervaren isolatiespecialist in. Hij adviseert je niet alleen de meest aangewezen isolatiemethode en het beste isolatiemateriaal, maar zorgt ook voor een snelle en correcte uitvoering van de werken. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

Welke prijzen voor muurisolatie?

De kosten voor muurisolatie hangen vooral af van de gekozen methode en het soort isolatiemateriaal. Enkele richtprijzen:

Soort muurisolatieGemiddelde prijs per m²
(incl. arbeidskosten, excl. btw)
Spouwmuurisolatie€15 - €30
Buitenmuur isoleren langs buiten€100 - €150
Binnenmuur isoleren€50

Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw muurisolatie? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende isolatiespecialisten via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten