S-peil: info, tips en impact op je budget
Het S-peil of Schilpeil is sinds 2018 de norm voor nieuwbouwwoningen die de energieprestatie ervan uitdrukt. Het S-peil vervangt zowel het vorige K-peil als de netto-energiebehoefte en dwingt ons nog energie-efficiënter te bouwen. Welke norm geldt er en hoe kan je woning die norm behalen? En welke impact heeft dit op je budget? Ontdek het hier.
Ga snel naar:
Waarom is het S-peil er?
Wat is het + hoe wordt het berekend?
Welke eisen gelden voor het S-peil?
Hoe S-peil behalen?
Impact op je budget
Waarom is er nood aan het S-peil?
Voor 2018 werd de energieprestatie van een woning uitgedrukt via het K-peil en de netto-energiebehoefte. Deze normen waren echter niet streng genoeg om de doelstellingen van de Vlaamse Overheid te bereiken: bijna-energieneutraal bouwen. Het K-peil en de netto-energiebehoefte brachten ook enkele problemen met zich mee:
- Kleine woningen werden benadeeld omdat er te veel rekening gehouden werd met de compactheid van een gebouw. Een woning met een groot volume is immers compacter dan een kleiner huis met exact dezelfde vorm. Een kleine woning moest dus heel wat meer (financiële) inspanningen doen om om even energiezuinig te zijn als zijn grotere broer.
- Gebouwen met meerdere wooneenheden waren moeilijk individueel te evalueren.
- De nadruk lag te weinig op het beperken van de energiebehoefte.
De oplossing? Om deze problemen weg te werken introduceerde de Vlaamse Overheid het S-peil. Dat kijkt naar de schil van een gebouw: buitenmuren, ramen, vloeren, dak, … Hoe lager het S-peil, hoe energiezuiniger je woning. Benieuwd hoe jij het S-peil van jouw woning kan verlagen? Ontvang vrijblijvend voorstellen.
Wat is het + hoe S-peil berekenen?
Het S-peil is dus de nieuwste factor die de energieprestatie van je woning uitdrukt in een score. Die score zegt niet alleen iets over de isolatiegraad van je woning, maar houdt ook rekening met deze factoren:
- Vormefficiëntie
- Oriëntatie van de woning
- Luchtdichtheid
- Zonwering
Bij het berekenen van het S-peil worden energieverliezen en -winsten met elkaar in rekening gebracht. Zo wordt een buitenmuur van een aanpalende woning als een verlies geïnterpreteerd, terwijl zuidgerichte ramen dan weer als een winst worden beschouwd. Bovendien wordt het S-peil berekend per wooneenheid, waardoor een onderscheid kan gemaakt worden tussen verschillende appartementen in een gebouw.
Welk S-peil moet je woning behalen?
Toen het S-peil op 1 januari 2018 in het leven werd geroepen, werd de norm vastgesteld op S31 voor nieuwbouwwoningen. Sinds 1 januari 2022 is deze norm verstrengd en moeten nieuwbouwwoningen een S-peil van S28 behalen. Voor renovaties gelden er geen eisen.
TIP: goed isoleren is dé manier om aan de S-peileis te voldoen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de offerteservice.
UITZONDERING: hoger S-peil compenseren met lager E-peil
Een lager S-peil betekent voor sommige woningtypes ook een meerkost. Daarom bestaat er sinds 2022 een compensatiemogelijkheid. Een wooneenheid die de S-peileis van S28 niet behaalt, kan wél aan de EPB-eisen voldoen door een lager E-peil te realiseren.
Behaalt jouw nieuwbouwwoning een S-peil van S29, S30 of S31? Dan voldoet het aan de EPB-eisen met een E-peil van E20 in plaats van E30 voor bouwaanvragen vanaf 2023. Zo kan je met een te hoog S-peil toch voldoen aan de energieprestatieregelgeving.
Hoe het S-peil behalen en verlagen?
Exit het K-peil, enter het S-peil. Hieronder vind je enkele tips om het S-peil van je woning te verbeteren en de vooropgestelde norm te halen:
- Kies voor een efficiënte bouwvorm: vermijd dakkapellen, te grote ruimtes, overdekt terras en oversteken
- Oriëntatie en grootte van de ramen: zuidgerichte ramen met zonwering
- Isolatiesterkte: dikker isoleren is een must
- Bouwknopen oplossen
- Luchtdichtheid optimaliseren
- Schiloppervlakte beperken
Beter isoleren is dus een belangrijke factor om je S-peil zo laag mogelijk te houden. Benieuwd wat jij kan doen om het S-peil van je woning te verbeteren? Ontvang offertes op maat voor het isoleren van je woning.
Impact van het S-peil op je budget
Het doel van het S-peil is een correctere berekening van de energieprestatie van een woning. Maar welke impact heeft dat nu op je bouwbudget?
Volgens architecten en vakorganisaties kan de meerprijs voor een alleenstaande nieuwbouwwoning oplopen tot 5.000 euro. Voor een halfopen bebouwing bedraagt dit ongeveer 3.000 à 4.000 euro. Voor rijwoningen en appartementen blijft de impact van het S-peil vrij beperkt. De grootste extra kosten situeren zich voornamelijk op vlak van extra isolatie, andere dakconstructies, driedubbel glas en investeren in een goede zonwering.
Toch kan je die extra kosten in grote mate beperken door middel van een slim en doordacht bouwplan. Vermijd overbodige hoeken die leiden tot complexere bouwvormen. Kies voor een woning met beperkte, maar doordachte glaspartijen. Ga voor zuidgerichte glasoppervlaktes voorzien van zonwering. Doordacht bouwen beperkt de energiefactuur tientallen jaren en dat is een grote winst, zowel voor je portemonnee als de natuur. Deze maatregelen compenseren die extra centimeters isolatie ruimschoots. Vergelijk prijzen via onze offertepagina en beperk zo de impact van de isolatiekosten op je bouwbudget.