Buitenmuur isoleren
Voor een optimale thermische en geluidsisolatie van je woning kan je niet om muurisolatie heen. Is het na-isoleren van je spouwmuur niet mogelijk? Dan is je buitenmuur isoleren de beste optie. Wat zijn de voordelen van deze methode? Hoeveel kost het om je buitenmuur te isoleren langs buiten? En is je buitenmuur isoleren langs binnen een waardig alternatief of niet? We overlopen het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Hoe buitenmuurisolatie afwerken?
Prijs buitenmuur isoleren
Alternatief: binnenmuur isoleren
Vraag je offertes aan
Wat is buitenmuurisolatie?
Bij buitenmuurisolatie worden de buitenmuren aan de buitenkant geïsoleerd. We kennen deze isolatiemethode ook als gevelisolatie. Tegen de bestaande buitenmuur worden isolatieplaten (meestal dunne kunststof isolatieplaten uit XPS, PUR, PIR, …) geplaatst, waarna de isolatielaag afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding. Door de buitenmuren te isoleren sla je dus 2 vliegen in 1 klap: isolatie van de woning + nieuwe gevelafwerking.
Welke soorten muurisolatie zijn mogelijk?Er zijn 3 soorten muurisolatie:
- Spouwmuur isoleren: hierbij wordt de ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Er worden daarvoor kleine gaatjes in het voegwerk gemaakt via dewelke het isolatiemateriaal in de spouw gespoten of geblazen wordt. Achteraf worden de gaatjes terug mooi gedicht. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen grote breekwerken nodig zijn en de woning vanbinnen en vanbuiten zijn huidige look behoudt.
- Buitenmuren isoleren: is er geen spouw aanwezig of is deze niet geschikt voor spouwmuurisolatie (vervuild, te smal, …), dan is het aangeraden om de buitenmuren te isoleren. Hierbij worden isolatieplaten tegen de gevel geplaatst, waarna de gevel afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding. Het voordeel is dat een dikke isolatielaag aangebracht kan worden zonder verlies van ruimte in huis. Deze methode is wel arbeidsintensiever en complexer dan spouwmuurisolatie.
- Binnenmuren isoleren: dit wordt eigenlijk enkel aangewezen als de vorige 2 manieren van muurisolatie geen optie zijn. Binnenmuren isoleren gebeurt via een voorzetwand die opgevuld wordt met isolatiemateriaal en nadien afgewerkt wordt met gips- of spaanplaten. De binnenmuren isoleren met afwerkingsplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag is ook mogelijk. Binnenmuurisolatie is eigenlijk de minst interessante optie omdat je binnenruimte verliest en risico loopt op koudebruggen.
Buitenmuur isoleren of spouwmuur isoleren?De 2 meest doeltreffende methodes voor muurisolatie zijn spouwmuurisolatie en een buitenmuur isoleren aan de buitenkant. Maar wanneer kies je nu best voor welke optie?
- Spouwmuur isoleren is een goede keuze als…: je spouw breed genoeg is (meer dan 3 cm) en nog in goede staat is (niet te vervuild). Spouwmuurisolatie is dan de meest efficiënte en budgetvriendelijke vorm van muurisolatie.
- Buitenmuur isoleren is een goede keuze als…: je geen spouw hebt of als die te smal of te vervuild is. Ook wanneer je jouw oude gevel graag een nieuwe look wil geven, kies je beter voor buitenmuurisolatie. Het is wel duurder en arbeidsintensiever dan spouwmuurisolatie
BESTE KEUZE: spouwmuur isoleren
Buitenmuur isoleren of binnenmuur isoleren?Kan je de spouwmuur niet isoleren dan kan je kiezen voor muurisolatie langs buiten of langs binnen. Wat is de beste keuze?
- Binnenmuur isoleren is een goede keuze als…: je aan de buitenkant van de woning onvoldoende plaats hebt voor isolatie en nieuwe gevelbekleding, als je geen nieuwe gevelbekleding wil, als je een grondige renovatie aan de binnenkant van de woning hebt gepland of als je woning een beschermd gebouw is waarvan de gevel niet mag veranderen. Lees meer over binnenmuren isoleren.
- Buitenmuur isoleren is een goede keuze als…: je geen ruimteverlies of renovatiewerken wil binnenin huis, als je zeker wil zijn van een sluitende isolatieschil, als je nieuwe gevelbekleding wil of als je aan de buitenkant van de woning wel voldoende plaats hebt voor isolatie en een nieuwe gevelbekleding. Lees hieronder meer over buitenmuren isoleren.
BESTE KEUZE: buitenmuur isoleren
Voor- en nadelen buitenmuur isoleren
Je buitenmuur isoleren aan de buitenzijde is een arbeidsintensieve klus. Toch staan er heel wat troeven tegenover. We overlopen kort de voor- en nadelen van deze methode van muurisolatie:
Voordelen
- Lagere energiefactuur: met isolatieplaten tegen je buitenmuur creëer je een naadloze, doorlopende isolatielaag zonder koude- of warmtebruggen. Zo daalt je energiefactuur tot maar liefst 25%.
- Nieuwe look voor je buitenmuur: vertoont je buitenmuur scheurtjes of barsten? Of wil je je woning een andere uitstraling geven? Door je buitenmuur te isoleren en opnieuw af te werken geef je je gevel de nieuwe look die jij wil.
- Extra wooncomfort: last van tocht in huis? Of ben je het omgevingsgeluid rond je woning beu? Door je buitenmuur te isoleren langs buiten reken je efficiënt af met deze ongemakken.
- Geen ruimteverlies: laat je je buitenmuur isoleren langs binnen? Dan verlies je ook ruimte aan de binnenkant van je woning. Dat is niet het geval als je je buitenmuur laat isoleren aan de buitenkant.
- Beschermd tegen weersinvloeden: is je huidige gevel vorstgevoelig? Of kamp je met doorslaand vocht door schade aan je buitenmuur? Door je buitenmuur te isoleren en opnieuw af te werken is die beter beschermd tegen vocht, vorst, vuil, …
Nadelen
- Duurder dan na-isolatie bestaande spouwmuur: een bestaande spouw isoleren gaat erg snel. Daardoor ligt de prijs lager dan bij het isoleren van een buitenmuur langs buiten. Die laatste methode is een grondigere renovatie, maar je krijgt er wel een gloednieuwe gevel voor in de plaats.
- Arbeidsintensief en complex: een buitenmuur isoleren is een precieze klus die de nodige expertise vergt. Schakel daarom een ervaren isolatiespecialist in. Zo ben je zeker van een kwalitatief eindresultaat.
TIP: op zoek naar een professionele vakman actief in je buurt om je buitenmuur te isoleren? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.
Buitenmuurisolatie afwerken met nieuwe gevelbekleding
Bij het isoleren van je buitenmuur aan de buitenzijde plaatst een isolatiespecialist dunne kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, …) tegen je bestaande buitenmuur. Hoe je je gevel daarna laat afwerken, kies je volledig zelf. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van jouw smaak en persoonlijke wensen:
1) Isolatie buitenmuur met crepi
Gevelbepleistering is de ideale afwerkingslaag voor de isolatie van je buitenmuur. Crepi valt namelijk snel en eenvoudig aan te brengen. Het is ook de dunste afwerkingslaag die bovendien rechtstreeks op het isolatiemateriaal aangebracht wordt. Zo blijft de dikte van de gevel (isolatie + afwerkingsmateriaal) beperkt.
Bovendien kan je zo’n sierpleister verkrijgen in tal van kleuren, structuren en mogelijke afwerkingen.
Richtprijs: vanaf 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Lees meer over de isolatie van je buitenmuur met crepi.
2) Isolatie buitenmuur met steenstrips
Ook steenstrips zijn een populaire afwerking voor je geïsoleerde buitenmuur. Deze strips zijn gezaagd uit baksteen en vormen een dunne afwerkingslaag (22 à 24 mm) die een extra fundering overbodig maakt. Een isolatiespecialist lijmt de steenstrips gewoon rechtstreeks op het isolatiemateriaal.
Net als crepi kan je ook steenstrips verkrijgen in vele uitvoeringen. Je vindt dus sowieso je gedroomde, authentieke baksteen-look.
Richtprijs: vanaf 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Lees meer over de isolatie van je buitenmuur met steenstrips.
3) Isolatie buitenmuur met hout
Wil je je woning een warme en natuurlijke look geven? Dan is houten gevelbekleding een interessante optie. Na de isolatie van je buitenmuur brengt een vakman het hout aan op een metalen of houten draagstructuur. Dankzij de draagstructuur blijft er een luchtspouw tussen de muurisolatie en het hout waardoor vocht afgevoerd wordt.
Je kan kiezen voor thermisch gehard hout (thermowood), maar ook voor tropisch hardhout als padoek, afrormosia, …
Richtprijs: vanaf 120 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Lees meer over de isolatie van je buitenmuur met hout.
4) Isolatie buitenmuur met gevelpanelen
Gevelpanelen zijn verkrijgbaar in een brede waaier aan vormen, kleuren, structuren, formaten en materialen. Je kan bv. kiezen voor grote, metalen panelen voor een strakke en moderne look (zie foto links). Hou je eerder van een landelijke uitstraling? Dan zijn ook smalle gevelstroken (sidings) in PVC of een ander materiaal een optie.
Ook gevelpanelen brengt een vakman aan op een houten of metalen draagstructuur tegen de muurisolatie. Ook hier is een luchtspouw belangrijk om de materialen droog en stabiel te houden.
Richtprijs: vanaf 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
5) Isolatie buitenmuur met nieuwe muur
Heb je je buitenmuur laten isoleren? In plaats van een dunne gevelafwerking kan je ook kiezen om een nieuwe buitenmuur tegen de isolatie te laten metsen. Let op: dit is ongetwijfeld de meest arbeidsintensieve en dus ook duurste optie. Je hebt bijvoorbeeld sowieso een extra fundering nodig.
Daarnaast neemt het metsen van een nieuwe buitenmuur ook veel tijd in beslag. Gezien de grotere dikte van de afwerking zal je ook moeten investeren in nieuwe ramen en deuren.
Richtprijs: vanaf 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Welk type gevelbekleding kies ik best i.c.m. buitenmuurisolatie?
Twijfel je nog tussen een aantal afwerkingen voor de isolatie van je buitenmuur? Dan vraag je best advies op maat aan verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt. Niet elke vakman is namelijk gespecialiseerd in elke afwerking. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken voor jouw project.
TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Prijs buitenmuur isoleren
De kostprijs voor het isoleren van een buitenmuur aan de buitenzijde hangt af van een aantal factoren. De oppervlakte van de buitenmuur uiteraard, maar ook de moeilijkheidsgraad van de werken en natuurlijk de gewenste gevelafwerking. Enkele richtprijzen op een rij:
- Buitenmuur isoleren met crepi: vanaf 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
- Buitenmuur isoleren met steenstrips: vanaf 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
- Buitenmuur isoleren met hout: vanaf 120 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
- Buitenmuur isoleren met gevelpanelen: vanaf 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
- Buitenmuur isoleren met nieuwe muur: vanaf 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Het kostenplaatje kan verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je vlot prijzen, maar ook gevelafwerkingen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Aandachtspunten buitenmuur isoleren
Van plan om je buitenmuur te isoleren aan de buitenkant? Met het oog op vlotte werkzaamheden en een kwaliteitsvol eindresultaat hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:
- Vergunning: bij werken aan je voorgevel heb je altijd een vergunning nodig als het uitzicht van je woning verandert (bv. gevelbepleistering of nieuwe gevelbekleding). Gaat het om werken aan de zij- of achtergevel? Dan is een vergunning doorgaans niet nodig (tenzij je stabiliteitswerken laat uitvoeren). Tip: doe altijd navraag bij je gemeente voor het begin van de werken. Zo ben je zeker.
- Koudebruggen bij de ramen: het is belangrijk dat de muurisolatie mooi aansluit op je ramen. Om koudebruggen op die plaatsen te vermijden, kiest een isolatiespecialist doorgaans voor dunne isolatieplaten tegen je buitenmuur. Is die isolatielaag toch te dik? Dan kan je ook kiezen voor nieuwe ramen met extra dikke profielen of met een extra uitdikking.
- Bestaande spouw opvullen: koos je voor het isoleren van je buitenmuur omdat je bestaande spouw niet geschikt is voor na-isolatie? Dan is het aangeraden om die te laten opvullen. Anders loop je het risico dat de koude luchtcirculatie tussen beide muren het effect van je buitenmuurisolatie teniet doet.
Alternatief: binnenmuur isoleren
Is je buitenmuur isoleren langs buiten niet mogelijk (bv. beschermde gevel, aanpalende gebouwen, …)? Of is je gevel nog in een goede staat en wil je geen nieuwe afwerking? Dan kan je ook je buitenmuur isoleren langs binnen. Dat gebeurt meestal op de volgende 2 manieren:
1. Binnenmuur isoleren met voorzetwand
Hierbij plaatst een isolatiespecialist een houten of metalen rooster tegen de binnenmuur. Dat vult hij dan op met isolatiemateriaal (bv. dekens van glaswol). Daarop monteert hij afwerkingsplaten (gips- of spaanplaten) die je kan schilderen, behangen, … Belangrijk: bij voorzetwanden is een dampscherm tussen de isolatie en de afwerkingsplaten essentieel. Zo vermijd je condensatie van vocht aan de koude zijde van de muur.
2. Binnenmuur isoleren met Multipor-isolatieplaten
Een andere mogelijkheid om je binnenmuur te isoleren zijn Mulitpor-isolatieplaten. Het gaat om gips- of spaanplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag. Een isolatiespecialist kan ze relatief eenvoudig op bijna iedere ondergrond verlijmen. Deze isolatieplaten zijn ook dampopen, waardoor vocht makkelijk kan ontsnappen.
Binnenmuur isoleren = ruimteverlies + ingrijpende werken
Is de muur niet beschadigd en zijn er geen vochtproblemen? Dan is je buitenmuur isoleren langs binnen wel degelijk een optie. Toch zijn er aan deze methode enkele grote nadelen verbonden. Zo verlies je onvermijdelijk ruimte aan de binnenkant van je woning. Bovendien gaat het om erg ingrijpende werkzaamheden (kamers leegmaken, radiatoren verplaatsen, schakelmateriaal opnieuw aansluiten, vensterbanken aanpassen, …).
TIP: laat je nu best je buitenmuur isoleren langs buiten of langs binnen? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Zo kan je een doordachte keuze maken voor jouw project. Ontvang gratis offertes op maat via het onderstaande offerteformulier: