Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiepremie 2024: Compleet overzicht

Laatste update: 01 Jul 2024 – Je woning isoleren is een investering die loont. Door gebruik te maken van isolatiepremies kan je de kosten beperken en genieten van een hoog rendement op je investering. Een overzicht van alle soorten isolatiepremies en andere fiscale voordelen waar je aanspraak op kan maken in 2024 vind je terug op deze pagina.

 

Beschikbare isolatiepremies 2024

1. Mijn VerbouwPremie
2. Verlaagd btw-tarief
3. Totaalrenovatiebonus
4. EPC-labelpremie
5. Gemeentelijke premies isolatie
6. Dakisolatie premie voor doe-het-zelvers

 


1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie voor de isolatie van je woning. De Mijn VerbouwPremie bundelt de oude Fluvius energie- en renovatiepremies. Het bedrag van de premie hangt af van wat je precies laat isoleren en je inkomenscategorie.

TIP: plan je isolatiewerken of heb je de werken al laten uitvoeren en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je sinds 1 oktober 2022 onder bepaalde voorwaarden de MijnVerbouwPremie aanvragen. Moet je nog aan de isolatiewerken beginnen? Dan moet je zeker niet wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

Nieuwe inkomensgrenzen voor Mijn VerbouwPremie in 2023

In 2023 gelden andere inkomensgrenzen voor de verschillende inkomenscategorieën door een indexatie. Na die indexatie is het mogelijk dat je in een inkomenscategorie terechtkomt die voor jou voordeliger is. Bespreek die inkomensgrenzen zeker met je vakman!

Advies op maat nodig? Een vakman kan je meer informatie geven over de Mijn VerbouwPremie en het meest geschikte moment om die aan te vragen. Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Voor welke werken?

Type isolatiewerkenPremiebedrag
(hoogste inkomenscategorie)
Meer info
Dak- of zoldervloerisolatie€ 8 per m²Klik hier
Buitenmuurisolatie€ 15 à 30 per m²Klik hier
Spouwmuurisolatie€ 5 per m²Klik hier
Vloerisolatie€ 6 per m²Klik hier

 

A. Dak- of zoldervloerisolatie

mijn verbouwpremie dak

Je kan de Mijn Verbouwpremie aanvragen voor dak- of zoldervloerisolatie, maar onder bepaalde voorwaarden ook voor andere werken als asbestverwijdering, afbraak van dakstructuren, vervangen en plaatsen van dakgoten, …

Voor eigenaar-bewoners uit de hoogste inkomenscategorie gaat het om een premiebedrag van 8 euro per m². Mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een bepaald plafondbedrag).

LET OP: de Rd-waarde van de dak- of zoldervloerisolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn. Je mag het isolatiemateriaal in verschillende lagen laten plaatsen. Meer weten over de andere voorwaarden? En wil je zeker zijn van een correcte aanvraag? Vraag dan advies aan een erkende isolatiespecialist!

 

B. Buitenmuurisolatie

mijn verbouwpremie buitenmuur

Is het na-isoleren van je spouwmuur niet mogelijk? Dan kan je ook je buitenmuur laten isoleren langs binnen of langs buiten. Hiervoor kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen, eventueel gecombineerd met andere werken aan je buitenmuren (afbraak van buitenmuren, behandeling van buitenmuren tegen opstijgend vocht, of kelder- of huiszwam, …).

Voor mensen uit de hoogste inkomenscategorie gaat het om een premiebedrag van 15 à 30 euro per m² (afhankelijk van de datum van de eindfactuur). Mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een plafondbedrag).

LET OP: bij buitengevelisolatie moet de Rd-waarde minstens 3 m² K/W zijn. Bij isolatie langs de binnenkant van de buitengevel gaat het om een Rd-waarde van minimaal 2 m² K/W. Voor meer advies op maat kan je terecht bij een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

C. Spouwmuurisolatie

mijn verbouwpremie spouwmuur

Ook voor het navullen van een bestaande spouwmuur kan je aanspraak maken op de Mijn Verbouwpremie (in de categorie ‘buitenmuur’). Het gaat om een premiebedrag van 5 euro per m² (met een eindfactuur sinds 2021) voor mensen uit de hoogste inkomenscategorie. Mensen uit de laagste en middelste categorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een plafondbedrag).

LET OP: de max. lambawaarde voor spouwmuurisolatie is 0,065W/m.K. Een vakman informeert je graag over alle voorwaarden en bezorgt je ook alle documenten voor een correcte aanvraag van je Mijn VerbouwPremie. Contacteer vrijblijvend isolatiespecialisten actief in je buurt!

 

D. Vloerisolatie

mijn verbouwpremie vloer

Wil je je vloer isoleren? Ook daarvoor kan je de Mijn Verbouwpremie aanvragen, eventueel gecombineerd met andere werken als het aanbrengen van een chape, behandeling van stabiliteitsproblemen, …

Je kan rekenen op een premiebedrag van 6 euro per m² als je tot de hoogste inkomenscategorie behoort. Mensen uit de laagste en middelste categorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een plafondbedrag).

LET OP: je moet je vloer of kelderplafond laten isoleren met een Rd-waarde van minstens 2 m²K/W. Een vakman kan je informeren over alle voorwaarden over de Mijn VerbouwPremie voor vloerisolatie. En dat is niet alles… Hij bezorgt je alle nodige documenten en kan je zelfs helpen bij je aanvraag. Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van de aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • Welke technische voorwaarden? Het isolatiemateriaal moet voldoen aan specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie. Een erkende isolatiespecialist is gelukkig perfect op de hoogte over al deze vereisten.
 • Door wie? Je moet de isolatie laten plaatsen door een erkende isolatiespecialist. Zo’n specialist kan je ook helpen bij een correcte aanvraag van je premie.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

Kies de juiste isolatiespecialist!

Een erkend isolatiespecialist kan je informeren over de beste isolatie voor jouw project. Hij weet perfect welke werken in aanmerking komen voor premies en kan je ook helpen met je aanvraag.

Vergelijk minstens 2 specialisten zodat je zeker bent van een correct voorstel en prijs.Vrijblijvende voorstellen en offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan op deze pagina.

 

 

isolatiepremie aanvragen


Andere premies en fiscale voordelen

Naast de Mijn VerbouwPremie voor specifieke isolatiewerken zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die isoleren interessant maken. Een overzicht:

2. Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaan om een privéwoning, al mag ze ook voor professionele doeleinden gebruikt worden (weliswaar voor minder dan 50%).

 

3. Totaalrenovatiebonus

Als je binnen een termijn van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert kom je in aanmerking voor de BENO-pass Totaalrenovatiebonus. Voorwaarde is wel dat de woning voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten en dat de werken niet voor 1 januari 2017 werden uitgevoerd. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering.

Hoe meer energiebesparende maatregelen je treft, hoe hoger het premiebedrag:

Aantal investeringenBonus
3€ 1.250
4€ 1.750
5€ 2.750
6€ 3.750
7€ 4.750

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder). Een overzicht van de richtlijnen:

Datum eindfactuur werkenDatum aanvraag 1ste premieRenovatiepremie
Voor 1/1/2021Voor 1/1/2021Totaalrenovatiebonus
Voor 1/1/2021Na 1/1/2021Totaalrenovatiebonus
Na 1/1/2021Na 1/1/2021EPC-labelpremie
Na 1/1/2021Na 1/1/2021 maar
ondertekende offerte/bestelbon
van vóór 1/1/2021
Keuze tussen
EPC-labelpremie
of Totaalrenovatiebonus

 

Welke isolatiewerken komen in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus?

Isolatie van het dak of van de zoldervloer, van buitenmuren (langs binnen of buiten), van spouwmuren, van kelders en/of vloeren (volle grond) en het plaatsen van nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Je moet telkens voldoen aan de specifieke voorwaarden van de premies. In sommige gevallen zijn er bijkomende voorwaarden:

 • Vanaf 5 investeringen heb je een EPC-attest nodig om een bonus te kunnen ontvangen voor 5 of meer investeringen.
 • Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen.
 • Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd.

 

Hoe aanvragen?

De Totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend door Fluvius. Van zodra je 3 dossiers ingediend hebt voor de Mijn VerbouwPremie (zie bovenaan deze pagina), krijg je dus automatisch ook de Totaalrenovatiebonus. Offertes voor isolatiewerken door erkende isolatiespecialisten kan je hier aanvragen.

 

4. EPC-labelpremie

Liet je energiebesparende werken (bv. isolatiewerken) uitvoeren met een eindfactuur sinds 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je komt in aanmerking voor deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

LET OP: de EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, … Contacteer gratis meerdere vakmannen.

5. Gemeentelijke premies voor isolatie

Sommige Vlaamse gemeenten reiken premies uit voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Je doet er dus goed aan vooraf zelf even te gaan informeren bij je eigen gemeente.

6. Dakisolatie premie voor doe-het-zelvers

Isoleer je zelf je dak of zoldervloer? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden ook genieten van een premie. Daarvoor moet de datum van je facturen voor het inkopen van isolatiemateriaal tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023 zijn. De facturen mogen bovendien maximaal 2 jaar oud zijn op het moment van de aanvraag. De dakisolatie premie bedraagt minstens 6 euro per m² en je kan deze online of op papier aanvragen bij netbeheerder Fluvius.

LET OP: zelf isolatie plaatsen is geen eenvoudige klus. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de isolatie volledig correct en foutloos geplaatst is. Heb je zelf niet de nodige expertise en ervaring hiervoor? Dan raden we je aan om een vakman in te schakelen. Ook zo profiteer je van premies en financiële voordelen. Vind een geschikte vakman in jouw buurt.

 

Conclusie: zelf isoleren of laten isoleren met subsidies?

De combinatie van isolatiepremies en btw kortingen maakt dat het laten isoleren voordeliger is dan zelf te isoleren. Je bespaart honderden euro’s en hoeft helemaal niets te doen. Bovendien ben je ook verzekerd van een correcte plaatsing met geschikte isolatiematerialen.

Op zoek naar erkende isolatiespecialisten voor vrijblijvende voorstellen op maat van jouw project? Via onze online offerteservice kom je snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten actief in jouw regio. Klik hier voor meer info.

 

 

isolatiepremie

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten