Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloer isoleren: materialen & prijzen

Via de vloer kan er heel wat warmte verloren gaan. Je vloer isoleren kan dan ook een flinke energiebesparing opleveren en dat merk je dan weer op de factuur. In dit artikel ontdek je hoe je een vloer kan isoleren en vind je alles over de geschikte materialen voor vloerisolatie en hun prijzen.

Ga snel naar:
Soorten vloerisolatie materialen
Hoe vloer isoleren?
Prijs vloer isoleren
Zelf vloer isoleren of laten isoleren?
Vergelijk gratis offertes op maat

 

Welke vloerisolatie materialen gebruiken?

De vloer isoleren kan met verschillende materialen gebeuren. Hier vind je alvast enkele veelgebruikte isolatiematerialen voor vloeren:

 

vloer isoleren met platen 1) Vloerisolatieplaten

Isolatieplaten zijn geschikt voor het isoleren van vloeren. Een aandachtspunt is de drukvastheid van de platen. Je kiest best vloerisolatieplaten die wat gewicht aankunnen, vooral als het gaat om het isoleren van de vloer langs de bovenzijde (later meer over deze werkwijze).

Isolerende platen uit EPS, PIR en PUR krijgen vaak de voorkeur bij het isoleren van de vloer met isolatieplaten.

Toepassing: vloer isoleren langs boven- of onderzijde
Ontdek hier meer over vloerisolatieplaten.

 

vloerisolatie gespoten pur 2) Vloer isoleren met PUR schuim

Met gespoten PUR-schuim kan je snel een oppervlak van een isolatielaag voorzien. Het heeft een goede isolatiewaarde. Het zorgt bovendien voor een snelle droogtijd en een naadloze afsluiting.

De vloer isoleren met gespoten PUR heeft als voordeel dat er geen uitvullaag moet voorzien worden voor de leidingen. Het schuim zorgt er namelijk voor dat de leidingen meteen goed ingekapseld zitten.

Toepassing: vloer isoleren langs boven- of onderzijde
Lees hier meer over vloerisolatie met PUR-schuim.

 

isolatiechape plaatsen 3) Isolerende chape

Een isolatiechape bevat al een isolerend materiaal. Deze ondervloer vult goed alle hoeken op, waardoor een naadloze isolatielaag ontstaat. Net zoals bij gespoten PUR is ook hier geen uitvullaag nodig.

Aangezien de isolatiewaarde van isolerende chapes niet echt gunstig is, worden ze doorgaans niet als een volwaardige vloerisolatie beschouwd. Je combineert een isolatiechape dus best met een ander isolatiemateriaal.

Toepassing: vloer isoleren langs bovenzijde
Lees hier meer over isolerende chapes.

 

Welk soort vloerisolatie kies ik best?

Dat hangt af van je voorkeuren en de manier waarop de vloerisolatie geplaatst wordt: langs de bovenkant of onderkant (via de kruipkelder). Om zeker te zijn van de juiste keuze schakel je best een isolatiespecialist in. Deze analyseert je situatie en bepaalt zo welke methode van vloerisolatie (langs boven of onder) en welke vloerisolatie materiaal het meest aangewezen is.

Ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het isoleren van je vloer? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Werkwijze: hoe vloer isoleren?

Vloerisolatie plaatsen kan op verschillende manieren gebeuren:

OPTIE 1: vloer isoleren langs onderzijde (onder vloerplaat, via kruipruimte)

De vloer isoleren langs de onderkant kan alleen als er een (kruip)kelder is. Deze ruimte wordt namelijk zelden verwarmd, dus zonder isolatie kan er koude naar de verwarmde ruimtes en er kan ook warmte uit de bewoonde ruimtes ontsnappen naar deze ruimte. Het voordeel van deze werkwijze om de vloer te isoleren is dat er geen breekwerk nodig is aan de bestaande vloer.

Voor deze manier van isoleren kiest men vaak voor harde isolatieplaten, bijvoorbeeld uit PIR, PUR of EPS. Voor het afdichten van kieren kan je dan PUR schuim gebruiken. Bij kelders met veel leidingen kies je best meteen voor PUR-schuim omdat dit makkelijk rond de leidingen aan te brengen is, wat bij isolatieplaten moeilijker is.

Wanneer toepassen? Als er een kruipruimte aanwezig is die voldoende toegankelijk is (vanaf ± 45 cm).

Prijs vloer isoleren via kruipruimte: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

Lees hier meer over het isoleren van de vloer via de kruipkelder.

 

 

Bodemisolatie = alternatief bij niet-toegankelijke kruipkelder

Heb je een kruipruimte maar is die niet toegankelijk (lager dan 35 à 40 cm) om de onderkant van de vloer te isoleren? Dan kan je ook de bodem van de kruipkelder laten isoleren. Bij deze bodemisolatie wordt de kruipkelder deels of volledig opgevuld met isolatiemateriaal (bv. isolatiekorrels of isolatieschelpen).

LET OP: bij deze isolatiemethode is de beganegrondvloer zelf niet geïsoleerd. Daardoor heb je iets meer warmteverlies en een lager rendement dan bij de andere methodes. De prijs voor bodemisolatie bedragen gemiddeld € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Benieuwd of bodemisolatie een goed idee is voor jouw project? Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.

 

OPTIE 2: vloer isoleren langs bovenzijde (op vloerplaat)

Een vloer isoleren langs de bovenzijde vereist heel wat breekwerk en eventuele leidingen kunnen de klus nog bemoeilijken. Bovendien moet je na de isolatiewerken een nieuwe afwerkingslaag voorzien. Bovenop de bestaande vloer een isolatielaag en een nieuwe vloerafwerking plaatsen is ook een optie, maar dit zal al snel te veel ruimte innemen. De vloeropbouw is bij deze werkwijze namelijk een groot aandachtspunt; het is belangrijk om zo dun mogelijk te isoleren om geen problemen te krijgen met bijvoorbeeld de deuren.

Om de dikte van de isolatielaag zo beperkt mogelijk te houden kies je dan ook best voor een isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Meestal valt de keuze hierbij op isolatieplaten met een hoge drukvastheid. Ook PUR-schuim en isolerende chapes behoren natuurlijk tot de mogelijkheden.

Wanneer toepassen? Als er een geen kruipkelder aanwezig is / als je sowieso van plan bent om een nieuwe vloerbekleding te plaatsen / als je voldoende opbouwhoogte voor de vloer ter beschikking hebt.

Prijs vloer isoleren langs bovenzijde: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hou rekening met extra kosten om de vloer uit te breken, nieuwe vloerbedekking te plaatsen, … Ontvang offertes op maat.

 

hoe vloer isoleren bovenzijde
vloer isoleren langs bovenzijde met isolatieschuim

Vloer isoleren prijs

De prijs voor het isoleren van de vloer is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de materiaalkeuze, de werkwijze (vloer isoleren langs boven of onder), de dikte van de isolatielaag en de totale oppervlakte zullen een invloed hebben op het berekenen van de kosten. Ook de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken speelt een rol bij het bepalen van de prijs.

Wil je je vloer isoleren, reken dan op een prijs van gemiddeld € 15 à 50 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Voor het laten isoleren van de vloer met isolatieplaten kan je je verwachten aan startprijzen van ongeveer 15 euro per m2. Laat je je vloer isoleren met gespoten PUR-schuim, dan beginnen de prijzen ongeveer bij 25 euro per m2. Voor het laten plaatsen van een isolatiechape kan je uitgaan van een gelijkaardige prijs.

 

Verdien vloerisolatie sneller terug dankzij de isolatiepremies!

Om het isoleren van vloeren aantrekkelijker te maken zijn er heel wat premies beschikbaar. Zo kan je je investering sneller terugverdienen. Voor de bedragen, voorwaarden en meer info voor de vloerisolatiepremie kan je terecht in het artikel over isolatiepremies.

 

Wat is de exacte prijs voor mijn project? Een isolatiespecialist kan je vertellen wat de beste vloerisolatie is in jouw geval en met welk isolatiemateriaal je in aanmerking komt voor de premies. Hij kan ook precies berekenen hoeveel vloerisolatie jou zal kosten. Wil je je vloer isoleren en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken. Klik hier voor meer info.

 

vloer isoleren prijs

 

Zelf vloer isoleren of vloer laten isoleren?

Kan je en vloer zelf isoleren of is het beter om je vloer te laten isoleren door een vakman? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf vloer isoleren

Ben je handig en heb je de nodige kennis over isolatiewerken? Dan kan je overwegen om jouw vloer zelf te isoleren. Of dat ook mogelijk is, hangt af van de gekozen isolatiemethode en het vloerisolatie materiaal:

Het aanbrengen van spuitisolatie, inblaasisolatie (bv. isolatiekorrels) of isolatiebeton vereist bv. specifieke apparatuur en technieken waar enkel vakmannen over beschikken. Ook bij vloerisolatie platen is de plaatsing complex en moet je met heel wat zaken rekening houden: op maat snijden, correct verankeren, dampscherm correct aanbrengen om vochtproblemen te voorkomen, …

CONCLUSIE: een vloer zelf isoleren is dus niet vanzelfsprekend. Het lijkt goedkoper omdat je geen arbeidskosten moet betalen maar je moet wel zelf tijd en moeite opofferen. Fouten zijn ook snel gemaakt, wat kan leiden tot hoge kosten voor herstellingen. Als particulier geniet je bovendien niet van het verlaagd btw-tarief op het materiaal dat je koopt. Als je alle factoren tegenover elkaar afweegt, is je vloer laten isoleren door een isolatiespecialist de slimste keuze.

 

2. Vloer laten isoleren

Wil je zeker zijn van een kwalitatief resultaat en optimale isolatie van jouw vloer? Dan is het beter om je vloer te laten isoleren door een ervaren isolatiespecialist. Zo ben je zeker van:

  • Advies op maat: hoe isoleer je een vloer het best? Welke vloerisolatie materiaal kies je best? Kan je aanspraak maken op subsidies? … Een vakman analyseert jouw specifieke situatie en wensen en kan je zo gepast informeren en adviseren.
  • Correcte en efficiënte uitvoering van de werken: dankzij zijn kennis en ervaring weet een vakman hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden. Hij zorgt zo niet alleen voor een correcte, maar ook een vlotte en efficiënte uitvoering van de werken waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
  • Kwalitatief resultaat: een vakman weet hoe hij te werk moet gaan en werkt enkel met hoogwaardige materialen. Zo ben jij zeker van een kwalitatief resultaat en een optimale isolatie op lange termijn.
  • Financiële voordelen: is je woningen ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Om het isoleren van vloeren aantrekkelijker te maken zijn er ook heel wat premies beschikbaar. Zo kan je jouw investering sneller terugverdienen.

CONCLUSIE: door je vloer te laten isoleren door een isolatiespecialist ben je zeker van een kwalitatief resultaat. De arbeidskosten blijven ook beperkt door de vlotte uitvoering en eventuele financiële voordelen zoals premies en het verlaagd btw-tarief. Wil je jouw vloer laten isoleren door een vakman? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onderstaand formulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten