Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieglas

Heb je nog enkel of gewoon dubbel glas in je woning? Dan is isolatieglas plaatsen een uitstekend idee. Zo geniet je van lagere energiekosten en een hoger wooncomfort, minder omgevingslawaai, … Uit welke soorten isolatieglas kan je kiezen? Hoe kan je deze doeltreffende glasisolatie laten plaatsen? En met welke aandachtspunten houdt een vakman rekening? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten isolatieglas
Isolatieglas prijs
Hoe isolatieglas plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Zelf isolatieglas plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom isolatieglas in plaats van enkel of gewoon dubbel glas?

Isolatieglas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een spouw gevuld met edelgas. Aan de spouwzijde van die glasplaten zitten ook 1 à 2 coatings die net als het edelgas een extra isolerende werking hebben. Zo geniet je met deze doeltreffende, hoogwaardige glasisolatie van…

 • Lagere energiefactuur: zelfs met gewoon dubbel glas kamp je met behoorlijk wat warmteverlies in je woning. Isolatieglas isoleert dan ook tot 3 keer beter. Zo heb je veel minder stookkosten en verdien je je investering in bv. isolatieglas HR++ na slechts 6 à 7 jaar terug.
 • Hoger woon- en warmtecomfort: met isolatieglas blijft het langer warm in je woning in de winter en langer koel in de zomer. Ook dat vervelende tochtgevoel vlakbij je ramen en condensatievorming aan de randen is voorgoed verleden tijd.
 • Minder omgevingsgeluid: isolatieglas presteert niet alleen uitstekend op thermisch vlak. Je geniet ook van een optimale geluidsisolatie, waardoor je geen last meer hebt van omgevingslawaai als auto’s, spelende kinderen, …
 • Betere veiligheid van je woning: isolatieglas is dikker en steviger dan standaard dubbel glas. Zo maak je je woning ook inbraakveiliger. Bovendien kan je ook investeren in extra inbraak- en brandwerend isolatieglas.
 • Lagere CO2-uitstoot: minder moeten stoken betekent ook minder CO2 uitstoten. Zo draag je met je glasisolatie ook je steentje bij aan het milieu.
 • Verschillende extra opties: wil je je glasisolatie combineren en personaliseren met tal van extra opties? Dat is perfect mogelijk. Denk maar aan zonwerend isolatieglas, extra geluidsisolatie, letsel- en doorvalveiligheid, …

Benieuwd naar de mogelijkheden van isolatieglas voor jouw woning? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

isolatieglas

 

Soorten isolatieglas

Naast dak-, muur- en vloerisolatie is ook glasisolatie essentieel voor een goede thermische isolatie van je woning. Maar uit welke soorten isolerende beglazing kan je nu kiezen? Een overzicht van de belangrijkste soorten isolatieglas met hun isolatiewaarde (hoe lager, hoe beter):

 

1. Isolatieglas HR+

Dit is de goedkoopste variant van hoogrendementsglas, maar de isolatiewaarde ligt ook het laagst. Net als bij standaard dubbel glas is de spouw tussen de glasplaten gevuld met droge lucht in plaats van een isolerend edelgas. In tegenstelling tot gewoon dubbel glas beschikt isolatieglas HR+ wel over 1 reflecterende coating aan de spouwzijde die zorgt voor minder warmteverlies.

Isolatiewaarde: 1,2 à 1,6 W/m²K
Prijs: € 110 à 130 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Isolatieglas HR++

Zowel bij nieuwbouw als renovaties is dit type isolerende beglazing de standaardkeuze op dit moment. In tegenstelling tot standaard dubbel glas is de spouw tussen de glasplaten niet gevuld met droge lucht, maar met het edelgas argon. Isolatieglas HR++ heeft aan de spouwzijde ook 1 speciale coating die de warmte beter binnenhoudt.

Isolatiewaarde: 1,1 W/m²K
Prijs: € 115 à 140 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Isolatieglas HR+++

Dit soort isolatieglas staat ook bekend als driedubbel glas. De term zegt het zelf: het is opgebouwd uit 3 glasplaten in plaats van 2. Deze isolerende beglazing haalt duidelijk de beste warmte- en geluidsisolatie. Het beschikt ook over 2 coatings aan de spouwzijde en de spouw zelf is gevuld met krypton. Isolatieglas HR+++ is vooral een goede keuze als je erg energiebewust hebt gebouwd. Let op: dit type isolerende beglazing is behoorlijk zwaar. Je raamprofielen moeten dat gewicht dus kunnen dragen.

Isolatiewaarde: 0,5 W/m²K
Prijs: € 150 à 230 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk soort isolatieglas kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw specifieke wensen. Isolatieglas HR++ is de standaardkeuze, maar ook isolatieglas HR+++ is een mogelijkheid. Heb je bv. een passiefhuis of verwarm je je woning met een warmtepomp of zonneboiler? Dan is dat driedubbel glas zeker een interessante optie. Bij je vakman kan je ook vragen naar extra opties als zon- en brandwering, inbraakwering, …

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan vrijblijvend voorstellen op maat voor isolatieglas aanvragen bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Isolatieglas prijs

De kosten voor isolatieglas in je woning hangen vooral af van het aantal en het type ramen, hun afmetingen en de soort isolerende beglazing die je kiest. Ook de eventuele extra opties kunnen een invloed hebben op de prijs voor je isolatieglas. Enkele richtprijzen op een rij:

Type isolatieglasPrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Gemiddelde jaarlijkse
besparing per m² beglazing
Isolatieglas HR+€ 110 - 130€ 11
Isolatieglas HR++€ 115 - 140€ 13
Isolatieglas HR +++€ 150 - 230€ 14

Een precieze prijs voor isolerende beglazing in jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij meerdere plaatsers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten voor je isolatieglas, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

TIP: druk de kosten voor isolatieglas met verschillende premies!

Laat je isolatieglas plaatsen in je woning? Dan kom je onder meer in aanmerking voor de premie voor hoogrendementsglas van Fluvius, de Overkoepelende renovatiepremie, de Totaalrenovatiebonus, … Als je woning bovendien minstens 10 jaar oud is, geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% op de materialen én de arbeidsuren.

Advies op maat nodig? Een vakman geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden en bedragen van deze premies. Bovendien bezorgt hij je alle documenten voor een vlotte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende plaatsers actief in je buurt.

 

isolerende beglazing

 

Hoe isolatieglas plaatsen?

Nieuwe, isolerende beglazing plaatsen kan op 2 manieren: je kan enkel je huidige beglazing vervangen of je kan volledig nieuwe ramen laten plaatsen. Beide opties op een rij:

 

1. Isolatieglas plaatsen in bestaande raamkaders

Een eerste mogelijkheid is om je enkel of dubbel glas te vervangen door isolatieglas in je bestaande raamprofielen. Let op: deze methode is enkel geschikt als die raamkaders nog in goede staat zijn. Ze moeten nog voldoende isoleren, ze moeten dik en stevig genoeg zijn voor je nieuwe isolatieglas, … Is dat het geval? Dan komt deze methode goedkoper uit dan het plaatsen van volledig nieuwe ramen.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Volledig nieuwe ramen met isolatieglas plaatsen

Zijn je ramen intussen al 10 à 15 jaar oud? Dan is het een beter idee om nieuwe ramen met isolatieglas te plaatsen. Die methode komt iets duurder uit, maar de voordelen zijn ook veel groter. De nieuwste raamprofielen in PVC, aluminium en hout halen optimale isolatiewaarden, je geeft je woning een nieuwe, fraaie uitstraling, je bent zeker dat je isolatieglas en je raamkaders perfect op elkaar afgestemd zijn, je geniet van een langere levensduur van je ramen, …

Ontvang gratis offertes op maat.

 

BELANGRIJK: vraag advies op maat aan een ervaren vakman!

Zijn jouw raamkaders nog geschikt voor isolatieglas of laat je beter volledig nieuwe ramen plaatsen? Een specialist geeft je graag advies op maat van jouw situatie. En daar blijft het niet bij… Na die analyse van jouw huidige ramen plaatst hij je isolatieglas volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat voor vele jaren.

Op zoek naar een plaatser actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag isolatieglas bestellen voor jouw project? Alvorens over te gaan tot de plaatsing van je isolerende beglazing sta je best eerst stil bij de volgende aandachtspunten:

 • Hou rekening met het type raam: naast het type isolatieglas denk je best ook na over het type raam dat je laat plaatsen. Op sommige plaatsen volstaat bv. een vast raam in plaats van een draaikiepraam. Zo kan je kosten uitsparen voor je project.
 • Denk ook aan het glas in je deuren: naast je ramen kunnen ook je buitendeuren nog standaard dubbel glas bevatten. Ook op die manier kan behoorlijk wat warmte verloren gaan in je woning. Net als bij ramen kan je enkel je oude beglazing vervangen of gaan voor nieuwe, optimaal isolerende deuren.
 • Ga enkel voor ramen met een kwaliteitskeurmerk: vraag je vakman zeker naar de kwaliteit van de ramen die je laat plaatsen. Hoe zit het met de isolatiewaarde van je isolatieglas? Zullen de PVC-profielen hun kleur op lange termijn behouden? Voldoet het hang- en sluitwerk aan de huidige kwaliteitsnormen?
 • Check je huidige beglazing en je raamkaders: zie je geen code met HR+, HR++ of HR+++ op de aluminium strip tussen de glasplaten? Dan heb je te maken met standaard dubbel glas in plaats van isolatieglas. Zijn ook je raamkaders niet dik en stevig genoeg voor dikker isolatieglas? Dan laat je beter volledig nieuwe ramen plaatsen. Op die manier vermijd je dubbele arbeidskosten.
 • Zorg voor een luchtdichte plaatsing: bij de montage van je ramen met isolatieglas is luchtdichtheid een belangrijk aandachtspunt. Een vakman zorgt voor een sluitende isolatieschil tussen je binnenmuur en je ramen met bv. PUR-schuim. Zo ben je zeker van een optimaal warmte- en wooncomfort.

TIP: een ervaren plaatser geeft je graag advies op maat over de mogelijkheden van isolatieglas voor jouw woning. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuzes tegen een correcte prijs. Contacteer gratis en vrijblijvend verschillende specialisten actief in je buurt.

 

Zelf isolatieglas plaatsen of door vakman?

Is het mogelijk om zelf je isolatieglas te plaatsen of doe je best een beroep op de vakkennis van een ervaren specialist? We zetten kort beide mogelijkheden op een rij:

 

1. Zelf isolatieglas plaatsen

Zelf isolatieglas plaatsen is enkel aangeraden als je een doorgewinterd klusser bent. Anders kan er behoorlijk wat fout lopen bij de plaatsing van je nieuwe ramen: beschadigde muurisolatie bij het verwijderen van je oude ramen, vensters die niet helemaal waterpas staan, geen luchtdichte plaatsing, afmetingen die niet helemaal blijken te kloppen, …

BELANGRIJK: bij doe-het-zelven betaal je 21% btw op alle materialen die je nodig hebt. Je maakt ook geen aanspraak op verschillende premies (bv. premie voor hoogrendementsglas van Fluvius) om de kosten voor je project te drukken.

 

2. Isolatieglas laten plaatsen

Wil je kunnen rekenen op kwalitatieve ramen met isolatieglas die bovendien ook geplaatst zijn volgens de regels van de kunst? Dan schakel je best een ervaren plaatser in. Zo ben je 100% zeker van…

 • Advies op maat: welk type isolatieglas kies je best? Uit welke uitvoeringen van raamprofielen kan je kiezen? Waar past best welk type raam? Een plaatser geeft je gericht advies op maat voor het totaalplaatje van je project.
 • Correcte plaatsing: een vakman meet alles nauwkeurig op, verwijdert je oude ramen correct, verankert en isoleert je nieuwe ramen perfect, … Kortom, dankzij zijn ervaring en expertise ben je zeker van een perfecte montage en een optimaal eindresultaat.
 • Kwalitatieve glasisolatie: een vakman werkt enkel met isolerende beglazing en raamkaders die voldoen aan alle kwaliteitskeurmerken. Zo kan je gegarandeerd rekenen op ramen met een lange levensduur en een doorgedreven warmte- en geluidsisolatie.
 • Verzekering tegen schade: nieuwe ramen met isolatieglas plaatsen is een groot en arbeidsintensief project. Is er sprake van schade tijdens of na de plaatsing? Dan moet je dankzij de verzekering van de vakman niet opdraaien voor de herstellingskosten. Dat is bij doe-het-zelven wel het geval.
 • Premies & financiële voordelen: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de arbeids- en de materiaalkosten. Bovendien kom je ook nog in aanmerking voor verschillende premies om de kosten voor je isolatieglas nog extra te drukken.

CONCLUSIE: de voordelen van een vakman wegen zwaarder door dan de uitgespaarde plaatsingskosten bij doe-het-zelven. Een professionele plaatser monteert je ramen met isolatieglas correct én snel. Zo valt het aantal werkuren best mee. Bovendien kan je die arbeidskosten compenseren door verschillende premies en het verlaagde btw-tarief. Ontvang gratis voorstellen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten