Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thermische isolatie

Wil je een dure energiefactuur vermijden én genieten van een constante binnentemperatuur? Dan is een goede thermische isolatie van je woning essentieel. Zo hou je vlot de warmte binnen en de koude buiten. Maar welke soorten thermische isolatie bestaan er allemaal? Uit welke materialen kan je kiezen en wat is de kostprijs? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
1. Thermische isolatie dak
2. Thermische isolatie ramen
3. Thermische isolatie vloer
4. Thermische isolatie muren
Premies en financiële voordelen
Offertes aanvragen

 

Wat is thermische isolatie?

Thermische isolatie zorgt ervoor dat warmte niet zomaar uit je woning ontsnapt. Je geniet zo altijd van een aangename binnentemperatuur en vermijdt hoge stookkosten. Kortom, thermische isolatie zorgt voor een lager energieverbruik en dat is belangrijk voor je portemonnee én onze planeet. Je kan zowel je dak, ramen, vloeren als muren thermisch isoleren met verschillende materialen.

TIP: een isolatiespecialist kan je gericht adviseren over de mogelijkheden om je huis/kantoor/… thermisch te isoleren en welke isolatiematerialen en isolatiediktes daarbij aangeraden zijn. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


1. Thermische isolatie dak

Warmte lucht stijgt. Daarom is een goede thermische isolatie van je dak erg belangrijk. Er zijn 3 methodes voor een doeltreffende thermische dakisolatie:

 1. Thermische dakisolatie langs binnen

  Met deze methode blijft je dakbedekking onaangeroerd. Gaat het om een hellend dak? Dan plaatst de isolatiespecialist het isolatiemateriaal tussen de houten keper- of spantenstructuur, waarna hij de isolatielaag luchtdicht afwerkt met een dampscherm. Heb je een plat dak? Dan is deze methode minder aangeraden. Doordat de dakconstructie niet mee in de isolatieschil zit is deze namelijk meer onderhevig aan temperatuurschommelingen.

 2. Thermische dakisolatie langs buiten

  Deze methode is vooral een goed idee als je ook van plan bent om de dakbedekking van je plat of hellend dak te vervangen. Het is iets duurder, maar je vermijdt wel ruimteverlies in je woning. Bovendien zit je dakconstructie mee in de isolatieschil waardoor deze beter beschermd is tegen vocht en weersinvloeden.

 3. Thermische isolatie zoldervloer

  Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan laat je beter jouw zoldervloer isoleren in plaats van je dak. Dat is een goedkopere methode én je bespaart ook nog extra op je energiefactuur omdat de zolder niet mee opgewarmd wordt met de rest van het huis.

TIP: twijfel je over de beste methode voor de thermische isolatie van je dak? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Vergelijk gratis voorstellen van isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

thermische isolatie

 

Materialen thermische dakisolatie

Afhankelijk van de isolatiemethode, de beschikbare ruimte en je budget kan je kiezen voor de volgende materialen voor dakisolatie:

 • Glaswol: dit materiaal is behoorlijk goedkoop en licht van gewicht. Het neemt wel meer ruimte in beslag dan andere materialen voor thermische isolatie.
  → Toepassing: isolatie hellend dak langs binnen – isolatie zoldervloer
 • Rotswol: dit materiaal is iets duurder dan glaswol, maar het heeft een hogere densiteit. Daardoor isoleert het ook beter tegen omgevingsgeluid dan glaswol en isolatieplaten.
  → Toepassing: isolatie hellend dak langs binnen – isolatie zoldervloer
 • Isolatieplaten: dit materiaal heeft een hogere isolatiewaarde en hoeft dus minder dik aangebracht te worden dan glaswol of rotswol. Er bestaan al platen vanaf 4 cm dik. Bovendien zijn ze ook makkelijk te plaatsen.
  → Toepassing: isolatie hellend dak (langs binnen en buiten) – isolatie plat dak – isolatie zoldervloer
 • Gespoten PUR: met dit materiaal kan de isolatiespecialist makkelijk elke scheur en kier dichten. Bovendien isoleert dit isolatieschuim bij een geringe dikte al erg goed.
  → Toepassing: isolatie hellend dak langs binnen – isolatie zoldervloer

Belangrijk: een isolatiespecialist kan je meer informeren over de eigenschappen van de verschillende materialen voor dakisolatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Prijzen thermische dakisolatie

De prijzen voor thermische isolatie voor je dak hangen vooral af van het type dak en de isolatiewijze. In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen:

Wat isoleren? IsolatiewijzeGemiddelde prijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50 (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten€ 40 - 60 (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen€ 25 - 40 (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten€ 45 - 100 (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer€ 20 - 40

TIP: de prijzen voor thermische dakisolatie kunnen verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je graag gericht prijzen, maar ook voorstellen en materialen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


2. Thermische isolatie ramen

Ook een optimale isolatie van de ramen draagt bij tot een goede thermische isolatie van je woning. Wil je zeker zijn van een optimale thermische én akoestische isolatie? Dan kies je beter voor volledige nieuwe ramen in plaats van enkel voor nieuwe beglazing. Daarbij zijn de volgende 2 factoren belangrijk:

 1. Isolerende raamkaders

  Oude raamkaders kunnen wind en tocht doorlaten. Met kwalitatieve, goed isolerende raamkaders ben je zeker van een lager energieverbruik en dus een goedkopere factuur. Bovendien kan je je woning ook een nieuwe look geven met een nieuw materiaal of kleur.

 2. Isolerende beglazing

  Zelfs met standaard dubbel glas verlies je veel energie. Vandaag is hoogrendementsglas de standaardkeuze, zowel bij nieuwbouw als renovatie. Deze beglazing isoleert nog tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas.

TIP: van plan om je ramen te vervangen? Een vakman geeft je graag advies op maat. Vergelijk gratis voorstellen van vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

thermische isolatie ramen

 

Materialen nieuwe ramen

Voor nieuwe raamkaders kan je kiezen uit verschillende materialen, elk met hun eigen U-waarde. Hoe lager die U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert:

 • Hout: een natuurlijk en robuust materiaal met een warme uitstraling dat zowel past bij landelijke als moderne woningen. → U-waarde = 0.8 – 0.63 W/m²K
 • PVC: de meest voordelige keuze. PVC is goedkoper dan aluminium en mogelijk in veel kleuren en reliëfstructuren. → U-waarde = 1.2 – 0.78 W/m²K
 • Aluminium: iets duurder dan PVC, maar aluminium is dan ook heel sterk, licht en roestvast. Het materiaal heeft ook een moderne look. → U-waarde = 1.5 – 0.8 W/m²K
 • Staal: deze raamkaders zijn gemaakt van roestvrij staal (inox). Ze zijn duurzaam en hebben geen onderhoud nodig. → U-waarde = 2.6 – 1.9 W/m2k

 

Mogelijkheden qua beglazing

Er bestaan verschillende soorten hoogrendementsglas: H, H+, H++… Tussen beide glasplaten zit geen lucht zoals bij standaard dubbel glas, maar edelgas en een speciale coating die de warmte binnenhoudt. Heb je heel energiebewust gebouwd of woon je in een passiefhuis? Dan is driedubbel glas een goede optie.

TIP: meer weten over de soorten beglazing en raamkaders? Een vakman geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice!

 

 

Prijzen nieuwe ramen

De kostprijs van nieuwe ramen hangt vooral af van het type raam en je materiaalkeuze. Enkele richtprijzen:

Type raam MateriaalGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vast raamPVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Draaikiepraam/valraamPVC€ 150 - 300
Hout€ 250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
SchuifraamPVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten voor nieuwe ramen kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je snel en eenvoudig prijzen vergelijken per raamtype en materiaal? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


3. Thermische isolatie vloer

Via je vloer kan heel wat warmte verloren gaan. Voor een optimale thermische isolatie van je woning is dus ook vloerisolatie belangrijk. Daarbij zijn er 2 mogelijkheden, afhankelijk van het feit of je een kelder hebt of niet:

 1. WEL een kelder = vloer isoleren langs onder

  Bij deze methode plaatst de isolatiespecialist het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kelder. Zo ontsnapt er geen warmte van de leefruimtes naar de kelder en bereikt de koude uit de kelder de verwarmde ruimtes niet. Het grote voordeel van de (kruip)kelder isoleren? Er zijn geen breekwerken nodig en je bestaande vloer blijft intact.

 2. GEEN kelder = vloer isoleren langs boven

  Bij deze methode zijn wel breekwerken nodig. De vakman moet je bestaande vloer eerst openbreken om na de isolatiewerken een nieuwe vloerbedekking te leggen. Tenzij je het isolatiemateriaal en de nieuwe vloerbekleding op je bestaande vloer laat plaatsen. Om te voorkomen dat de vloeropbouw te dik wordt, kies je in dat geval best voor een dun materiaal met een hoge isolatiewaarde.

TIP: heb je vragen rond de thermische isolatie van je vloer? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

thermische isolatie vloer

 

Materialen thermische vloerisolatie

Je kan je vloer thermisch laten isoleren met verschillende vloerisolatie materialen. Een kort overzicht:

 • Vloerisolatieplaten: dit zijn harde, drukvaste platen in PUR, PIR of EPS. Bij het isoleren langs onder is het belangrijk dat ze goed bestand zijn tegen vocht. Isoleer je je vloer langs boven? Dan moeten de platen vooral veel gewicht aankunnen en een hoge isolatiewaarde hebben. Zo zijn dunne platen voldoende.
 • Gespoten PUR-schuim: bevinden er zich buizen tegen je kelderplafond? Dan kies je beter voor PUR-schuim als je de vloer langs onder isoleert. Maar ook als je je vloert isoleert langs boven kan je met dit materiaal snel en eenvoudig een isolatielaag aanbrengen. Bovendien isoleert PUR-schuim beter dan de meeste andere materialen en zorgt het voor een naadloze afsluiting. Je hebt dus maar een dun laagje nodig.
 • Isolerende chape: je kan een vloer ook langs boven isoleren met een isolerende chape. Dit zorgt voor thermische isolatie, maar ook voor een betere akoestische isolatie tussen 2 verdiepen. De isolatiewaarde ligt echter veel lager dan bij isolatieplaten en PUR-schuim. Daarom combineer je isolerende chape best nog met een ander isolatiemateriaal.

Belangrijk: niet zeker welk materiaal je best gebruikt voor de thermische isolatie van je vloer? Vraag dan advies aan een isolatiespecialist. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice!

 

Prijzen thermische vloerisolatie

De kostprijs voor de thermische isolatie van je vloer hangt vooral af van de oppervlakte van je vloer en het isolatiemateriaal dat je kiest. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort vloerisolatieGemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw en arbeidskosten)
Vloerisolatieplaten€20 - €25
Gespoten PUR€30 - €35
Isolatiechape€30 - €35

TIP: de kosten voor thermische vloerisolatie kunnen ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook voorstellen en materialen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


4. Thermische isolatie muren

Bij de thermische isolatie van je woning mag je ook je muren niet uit het oog verliezen. Afhankelijk van het soort muren kan je kiezen uit 3 methodes voor de thermische muurisolatie:

 1. Spouwmuurisolatie

  Bij spouwmuurisolatie vult de isolatiespecialist de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) op met isolatiemateriaal. Heb je een niet-geïsoleerde spouwmuur? Dan maakt de vakman kleine gaatjes in het voegwerk, waardoor hij de isolatie spuit. Daarvoor moet de spouw wel minimaal 5 cm breed zijn en ze mag ook niet vervuild zijn.

 2. Buitenmuur isoleren

  Heb je geen spouwmuur of kan je die niet laten opvullen? Dan kan je ook de buitenmuren isoleren. Op die manier heb je geen ruimteverlies aan de binnenkant van je woning. Bovendien kan je met een nieuwe gevelbekleding ook een andere uitstraling geven aan je woning.

 3. Binnenmuur isoleren

  De binnenmuren isoleren is een minder interessante optie om je muren thermisch te isoleren. Je verliest niet alleen ruimte, de werkzaamheden zijn ook ingrijpend (kamers leegmaken, radiatoren verplaatsen, vensterbanken aanpassen, muren opnieuw afwerken, …).

TIP: ben je niet zeker of je spouwmuur geschikt is voor na-isolatie? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

thermische isolatie muren

 

Materialen thermische muurisolatie

Welk isolatiemateriaal gebruik je best voor de thermische isolatie van je muren? Dat hangt in de eerste plaats af van de isolatiemethode:

 • Spouwmuurisolatie: glaswol, EPS-parels, PUR-isolatie of steenwol
 • Buitenmuur isoleren: isolatieplaten in kunststof die aan de muur verlijmd worden
 • Binnenmuur isoleren: voorzetwanden met minerale wol, cellenbeton blokken, Multipor-isolatiepanelen, …

Belangrijk: wil je meer weten over de eigenschappen van deze isolatiematerialen? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijzen thermische muurisolatie

De kostprijs van thermische muurisolatie hangt vooral af van de gebruikte methode en het gekozen isolatiemateriaal. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort muurisolatieGemiddelde prijs per m²
(incl. arbeidskosten, excl. btw)
Spouwmuurisolatie€15 - €30
Buitenmuur isoleren langs buiten€100 - €150
Binnenmuur isoleren€50

TIP: de kosten voor thermische muurisolatie kunnen ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je vlot en eenvoudig prijzen, maar ook voorstellen en materialen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


Premies en financiële voordelen voor thermische isolatie

Van plan om thermische isolatie te laten plaatsen? Goed nieuws, je kan de kosten drukken via verschillende premies en financiële voordelen. Zo heb je recht op:

 • Isolatiepremies: je kan aanspraak maken op premies voor zowel dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
 • Totaalrenovatiebonus: je kan aanspraak maken op deze bonus als je binnen de 5 jaar investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, waaronder ook isolatie.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je jouw woning isoleren, dan kan je aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 10 jaar.
 • Gemeentelijke premies: de bedragen en voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente.

Belangrijk: je komt enkel in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen als je samenwerkt met een isolatiespecialist. Die weet bovendien perfect welke werken in aanmerking komen en hij kan je helpen bij de aanvraag. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten