Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunststof isolatie

Op zoek naar een licht isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht? Dan is kunststof isolatie exact wat je nodig hebt. Er zijn heel wat soorten kunststof op de markt met een uitstekende isolatiewaarde. Bovendien kan je dit type isolatie gebruiken voor zowat elke toepassing in je woning. In dit artikel ontdek je alles over de soorten, voor- en nadelen, prijs en toepassingen.

Ga snel naar:
Soorten kunststof isolatie
Belangrijke voor- en nadelen
Hoeveel kost kunststof isolatie?
Kunststof isolatie: toepassingen
Kom hier in contact met vaklui!

 

 

In welke uitvoeringen is kunststof isolatie verkrijgbaar?

Kunststof isolatiematerialen zijn gemaakt op basis van aardolie. De grootste troeven van kunststof zijn dat het uitstekend isoleert en goed bestand is tegen vocht. Je kan deze chemische hardschuimen verkrijgen als isolatieplaten, isolatiechips of als spuitisolatie:

 • Kunststof isolatieplaten: kunststof isolatie komt het vaakst voor in de vorm van platen. Je kan ze gemakkelijk op maat snijden en nagenoeg overal toepassen. Zo kan je je vloer, je dak en je muren isoleren met kunststof platen.
 • Kunststof isolatiechips: isolatieparels of isolatiechips van kunststof zijn vochtbestendige vlokken polystyreen (piepschuim) die je kan gebruiken om je kruipruimte optimaal te isoleren. De grootste troef van deze parels is dat ze plekken kunnen bereiken waar je zelf niet gemakkelijk bij kan.
 • Kunststof spuitisolatie: in gespoten vorm zien we kunststof isolatie vaak onder de vloer, het dak en in de spouwmuur. PUR-schuim heeft doorgaans ook een betere isolatiewaarde dan andere materialen. Ook spuitisolatie bereikt hoekjes en kantjes waar je moeilijk bij kan.

Weet je niet zeker welke soort kunststof isolatie je het beste kiest in jouw situatie? Dan kan je altijd advies vragen aan onze erkende isolatiespecialisten. Je komt gratis en vrijblijvend met hen in contact via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!

kunststof isolatie platen

 

Soorten kunststof isolatie

Er bestaan heel wat verschillende soorten kunststof isolatie. Voor elke toepassing kan je wel een type kunststof gebruiken. Welke soort kies je het best in jouw situatie? Hieronder vind je een woordje uitleg om je op weg te helpen met je keuze:

 

1. PUR isolatie

PUR ontstaat door polyolen en isocyanaat met elkaar te vermengen. Zo bekom je een duurzaam en stevig kunststof hardschuim met een uitstekende isolatiewaarde. PUR is ideaal om daken, vloeren en muren snel en doeltreffend te isoleren. Het is verkrijgbaar in een aantal uitvoeringen:

 • PUR-isolatieplaten: isolatiespecialisten kunnen deze harde, drukvaste PUR-platen op maat snijden om er daarna vlot mee aan de slag te gaan. Isolatieplaten van PUR hebben doorgaans een hogere isolatiewaarde dan PUR-schuim. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende vormen en diktes.
 • Gespoten PUR-schuim: deze isolatievorm hoef je helemaal niet op maat te snijden. Een professional spuit dit PUR-schuim gewoon op het te isoleren oppervlak met een speciaal pistool. Daardoor verloopt de plaatsing veel vlotter, zorgt het voor optimale luchtdichtheid en is de klus doorgaans ook goedkoper.

 

2. PIR isolatie

PIR isolatieplaten lijken qua structuur op PUR. Brandtechnisch is PIR echter veiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. Dit type isolatieplaten gebruiken professionals vooral voor platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Er bestaan verschillende soorten PIR-platen:

 • Platen met dampdichte laag: de meeste PIR-isolatieplaten zijn aan beide kanten voorzien van een dampdichte laag. Daardoor kan een expert de platen snel verwerken en is er in de meeste gevallen geen apart dampscherm meer nodig. Let wel op dat je de naden tussen de platen goed afdicht met tape.
 • Combinatieplaten: isolatieplaten kunnen ook bestaan uit een combinatie van PIR een een ander soort isolatiemateriaal zoals glaswol. Dan bevat de isolatieplaat aan één zijde een dunne laag minerale wol die speciaal aangebracht is om oneffenheden in het muuroppervlak op te vangen.
 • PIR platen met gips: PIR platen kunnen ook afgewerkt zijn met een gipslaag. Deze isolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen en snel af te werken. Bovendien leveren ze je een goede thermische en akoestische isolatie op.

 

3. XPS isolatie

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en wordt ook wel eens polystyreen hardschuim genoemd. Het materiaal is enkel verkrijgbaar in plaatvorm met tand- en groefverbinding. Die zorgt ervoor dat de isolatie goed aansluit. Door de gesloten celstructuur zijn de platen erg vochtwerend, drukvast en isolerend.

Professionals gebruiken XPS isolatieplaten vooral voor het isoleren van kelders, spouwmuren, binnenmuren, buitenmuren en daken. Vanwege hun drukvastheid zijn ze ook erg geschikt om vloeren te isoleren. XPS platen zijn dus nagenoeg overal inzetbaar.

 

4. EPS isolatie

EPS, geëxpandeerd polystyreen of piepschuim is een veelzijdig isolatiemateriaal. Het is vormvast en heeft een hoge isolatiewaarde. Bovendien kent EPS een eenvoudige plaatsing en gemakkelijke verwerking. Je kan het gebruiken als isolatie in een spouwmuur, kelder, plafond, vloer, … Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

 • EPS-parels: EPS-parels zijn kleine bolletjes piepschuim die je kan gebruiken om de spouw en de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit type isolatie komt eenvoudig op moeilijk bereikbare plekken, waardoor een isolatielaag ontstaat zonder gaten. Bovendien zijn ze volledig recycleerbaar en trekken ze geen ongedierte aan.
 • EPS-platen: EPS in plaatvorm gebruiken professionals vaak als vloer- en gevelisolatie. Ze zijn licht, gemakkelijk te verwerken en vochtbestendig. EPS-platen werken met een tand- en groefsysteem, waardoor je de isolatie naadloos kan afwerken en je koudebruggen vermijdt.

 

5. Polyethyleen isolatie

Polyethyleen is een kunststof isolatiemateriaal dat ook wel bekend staat onder de afkorting PE-isolatie. Het is een relatief goedkope, maar een sterke en duurzame kunststof met een prima isolatiewaarde. Bovendien kan polyethyleen isolatie ook perfect geluid absorberen en heeft het dus ook uitstekende akoestisch isolerende eigenschappen. PE-isolatie is in verschillende vormen verkrijgbaar:

 • PE-rollen: deze vorm van PE-isolatie komt vaak voor als vloerisolatie. De rollen komen in dat geval net onder de topvloer liggen. De grootste troef van deze vorm is dat je de rollen erg eenvoudig op maat kan snijden en je ze daardoor gemakkelijk kan verwerken.
 • PE-platen: PE-platen zijn ideaal om een ruimte akoestisch te isoleren. Zo zijn ze erg courant in repetitieruimtes of muziekstudio’s. PE-platen zijn verkrijgbaar in grote afmetingen, waardoor je ze gemakkelijk en snel kan plaatsen.
 • PE in buisvorm: professionals gebruiken PE-mantelbuizen om leidingen en buizen te beschermen en isoleren. PE is namelijk erg goed bestand tegen extreme temperaturen en beperkt het geluid in de buizen. PE in buisvorm dient dus als thermische en als akoestische isolatie.

 

6. Polyesterwol isolatie

Polyesterwol isolatie bestaat uit polyestervezels die aan elkaar zijn gelast. Dit materiaal is hypoallergeen, brandwerend en flexibel. Je maakt met polyesterwol ook een milieuvriendelijke keuze, omdat het materiaal grotendeels gemaakt is uit gerecycleerde stoffen.

Polyesterwol kan je op verschillende plaatsen gebruiken. Dit materiaal is uitstekend in geluid absorberen. Daarom is het ideaal om je binnenmuren en plafonds mee te isoleren. Doordat polyesterwol flexibel is, kan je het bovendien eenvoudig gebruiken op onregelmatige oppervlakken.

 

Welke soort kunststof isolatie kies ik het best?

Welke soort kunststof isolatie de beste keuze is in jouw situatie, hangt af van een aantal factoren. Wat wil je graag isoleren? Schakel je vaklui in of ga je zelf aan de slag? Wat is je budget? Om zeker te weten welke soort isolatie het meest geschikt is, vraag je best raad aan een professional. Onze vaklui geven je met plezier advies!

Nog niet zeker welke soort kunststof isolatie het meest aangewezen is? Onze professionals komen met plezier een kijkje nemen. Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke voor- en nadelen

Er zijn naast kunststof nog heel wat andere isolatiematerialen op de markt. Waarom zou je dan kiezen voor kunststof isolatie? Je ontdekt hieronder de voor- en nadelen:

 • Isolatiewaarde: kunststof isolatie heeft gemiddeld een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. De lambdawaarde van het materiaal ligt doorgaans tussen 0,019 en 0,40 W/mK. Hoe lager die waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
 • Bestand tegen vocht: isolatie uit kunststof is volledig ongevoelig voor vocht. Daarom is het dan ook ideaal voor daken, gevels, kelders, … Op die manier vermijd je vochtproblemen als schimmels, vochtplekken, nare geurtjes, …
 • Flexibel: de meeste isolatiematerialen uit kunststof zijn erg licht van gewicht. Om die reden zijn ze vaak gemakkelijk te verwerken. Bovendien kan je kunststof isolatie eenvoudig op maat snijden en vervolgens plaatsen op de gewenste plek.

 

 • Beperkte geluidsisolatie: de meeste isolatiematerialen uit kunststof zijn geen hoogvliegers in akoestisch isoleren. Dat doet echter niet af aan hun uitstekende thermische isolatiewaarde. Polyesterwol en polyethyleen zijn bovendien wel goede isolatiematerialen voor akoestiek.
 • Minder milieuvriendelijk: sommige isolatiematerialen uit kunststof zijn niet erg milieuvriendelijk. Veel soorten kunststof zijn namelijk gemaakt uit aardolie. Maar de meeste types kunststof isolatie zijn echter wel recycleerbaar en hebben een lange levensduur.

Hoeveel kost kunststof isolatie?

Hoeveel kunststof isolatie kost, hangt af van een aantal factoren. Denk maar aan het type, de uitvoering, de dikte, de toepassing, … Hieronder vind je alvast een tabel met richtprijzen:

Soort kunststof isolatieGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing & excl. btw)
PUR€ 20 à 160
PIR€ 20 à 45
XPS€ 30 à 35
EPS€ 10 à 120
Polyethyleen€ 10 à 150
Polyesterwol€ 8,5 à 50

LET OP: dit zijn slechts indicatieve bedragen. Wil je graag een prijsvoorstel op maat voor kunststof isolatie? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in jouw buurt!

 

Kunststof isolatie: premies & financiële voordelen

Het isoleren van je woning is een duurzame, klimaatvriendelijke maatregel die de overheid wil stimuleren. Daarom zijn er een aantal premies en financiële voordelen waar je een beroep op kan doen. De combinatie van de verschillende financiële voordelen zorgt er bovendien voor dat een professional inschakelen voordeliger is dan zelf te isoleren.

Ontdek hier een overzicht van de beschikbare premies en financiële voordelen!

 

 

kunststof isolatie parels

 

Kunststof isolatie: toepassingen

Kunststof isolatie kan je toepassen op verschillende plekken in je woning. Welke kunststof is het meest geschikt voor welke toepassing? Hieronder geven we een woordje uitleg bij de meest voorkomende projecten in huis:

 

1. Dakisolatie

Dakisolatie is sinds 2020 verplicht in Vlaanderen. Ook voor die maatregel was het echter al verstandig om te investeren in dakisolatie. Voor een hellend dak is de meest courante manier van isoleren langs de binnenkant. Dan plaatst een professional isolatie onder de bestaande dakconstructie, tussen de houten balken. Ook langs buiten isoleren is echter mogelijk, dat heet een sarkingdak.

Bij een plat dak kies je sowieso het best voor isolatie aan de buitenkant van je dakconstructie. Zo zit die houten draagstructuur mee in de isolatieschil en is die niet onderhevig aan temperatuurschommelingen. Dat bespaart je op termijn problemen met je dakbekleding.

Geschikte types kunststof isolatie: PUR, PIR, EPS, XPS, …

 

2. Muurisolatie

Muurisolatie kent dezelfde voordelen als dakisolatie. Bij spouwmuurisolatie vult een professional de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op met isolatiemateriaal. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen breekwerken nodig zijn en dat de look van je gevel bewaard blijft.

Je buitenmuur kan je langs binnen en buiten isoleren. Kies je voor isolatie langs buiten? Dan kan je een dikke isolatielaag aanbrengen zonder binnenruimte te verliezen. Je brengt namelijk isolatie en een nieuwe gevelbekleding aan. Bij isoleren langs binnen boet je in aan binnenruimte, maar moet je niet investeren in een nieuwe gevelbekleding.

Geschikte types kunststof isolatie: EPS-parels, PUR-spuitisolatie, PIR-, PUR-, of XPS-isolatieplaten, …

 

3. Vloerisolatie

Als je energie wil besparen is vloerisolatie een must. Je kan je vloer isoleren langs onder of langs boven.

De vloer langs onder isoleren, kan alleen als er een (kruip)kelder aanwezig is. Het grote voordeel van deze methode is dat er geen breekwerken nodig zijn aan de bestaande vloer. Let wel op: de vloer langs onder isoleren is enkel mogelijk als je kruipruimte voldoende toegankelijk is (hoger dan 35 à 40 cm).

Heb je geen (kruip)kelder of laat je een nieuwe vloer leggen? Dan is het ideaal om je vloer langs boven te isoleren. Om de dikte van de isolatielaag zo beperkt mogelijk te houden, kies je best voor een materiaal met een goede isolatiewaarde. Hou er ook rekening mee dat je een nieuwe vloerbekleding moet voorzien.

Geschikte types kunststof isolatie: isolatieplaten uit PIR, PUR, EPS, PUR-schuim, …

 

TIP: laat je bijstaan door een expert in kunststof isolatie!

Wil je zeker zijn van een kwalitatief resultaat en een optimale isolatie van je woning? Laat de klus dan over aan een professional. Die weet perfect welke kunststof isolatie het meest geschikt is voor jouw toepassing en voert de klus op een correcte manier uit. Wil je de beste garantie op een correcte prijs? Vergelijk dan offertes van verschillende specialisten.

Op zoek naar professionals om je kunststof isolatie te plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale specialisten via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten