Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelder isoleren

Je kan je kelder isoleren om verschillende redenen. Zo kan je het kelderplafond isoleren met het oog op de thermische vloerisolatie van de bovenliggende verdieping. Maar je kan ook de kelder zelf isoleren (langs binnen of buiten). Dat is een goed idee als je die ruimte bijvoorbeeld wil gebruiken als leef- of hobbyruimte. Hoe gaat een vakman te werk bij de isolatie van je kelder? En hoeveel kost het? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
OPTIE 1: kelderplafond isoleren
OPTIE 2: kelder isoleren
Prijs kelder isoleren
Zelf isoleren of laten isoleren?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Moet ik mijn kelder isoleren of niet?

Je kelder isoleren is altijd een goed idee, ongeacht het doel van de isolatiewerken. We zetten de voordelen van een goede isolatie van je kelder kort op een rij:

 • Kelder plafond isoleren: via je vloer op je benedenverdieping gaat veel warmte verloren. Gelukkig kan je die vloer isoleren langs onder door isolatiemateriaal (harde isolatieplaten of PUR-schuim) op je kelderplafond aan te brengen. Zo geniet je van een lagere energiefactuur én een zalig woon- en warmtecomfort. Lees verderop meer over het isoleren van je kelderplafond.
 • Kelder isoleren: wil je je kelder bijvoorbeeld gebruiken als leef- of hobbyruimte? Dan is het belangrijk om de kelder zelf goed te laten isoleren. Je kelder blijft zo langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Zo spaar je stookkosten uit, je keldermuren zijn minder koud wat ook het risico op schimmelvorming verkleint, … Lees verderop meer over het isoleren van je kelder zelf.

TIP: een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat voor de isolatie van jouw kelder of kelderplafond. Je kan gratis offertes aanvragen bij experten actief in je buurt via onze offerteservice.

kelder isoleren

 

OPTIE1: kelderplafond isoleren

Wil je graag de vloer van je benedenverdieping isoleren zonder de bestaande vloer uit te breken? Of heb je onvoldoende opbouwhoogte om de vloer langs boven te isoleren? Dan kan je de vloer langs onder isoleren met isolatiemateriaal tegen je kelderplafond. Zo kan de koude van de kelder niet naar boven ontsnappen en de warmte van de bewoonde ruimtes niet naar onder. Je kan het plafond van je kelder isoleren met de volgende isolatiematerialen:

1. Kelderplafond isoleren met harde isolatieplaten

Is je kelderplafond mooi egaal en lopen er geen leidingen op? Dan kan je kiezen voor harde, drukvaste isolatieplaten die goed bestand zijn tegen vocht (gemaakt van kunststof hardschuim zoals XPS, EPS, PUR, …). Let op: dergelijke isolatieplaten zijn in kleine kelderruimtes moeilijker te hanteren dan PUR-schuim. Een isolatiespecialist moet ze ook verankeren op je kelderplafond. Die complexere plaatsing zorgt voor hogere arbeidskosten dan wanneer je het kelderplafond isoleert met PUR-schuim.

Richtprijs isolatieplaten: € 20 à 45 per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

2. Kelderplafond isoleren met PUR-schuim

Het plafond van je kelder isoleren gaat erg snel met PUR-schuim. Zo bespaar je flink op arbeidskosten in vergelijking met isolatieplaten. Bovendien ben je met deze spuitisolatie zeker van een naadloze, volledig dichte isolatieschil zonder koudebruggen. Liggen er leidingen op je kelderplafond? Dan zijn isolatieplaten sowieso geen optie en moet je voor PUR-schuim kiezen. Een isolatiespecialist brengt deze isolatie in je kelder probleemloos en eenvoudig aan rond die buizen.

Richtprijs PUR-schuim: € 30 à 40 per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Alternatief: bodem van de kelder isoleren

Gaat het om een kleine, lage kelder met weinig manoeuvreerruimte? Dan kan je ook de bodem van de kruipruimte isoleren met isolatiechips, isolatieschelpen of isolatieparels (bvb. EPS-parels). Een isolatiespecialist vult de kruipruimte dan gedeeltelijk of volledig op met deze vochtbestendige isolatie voor de kelder.

TIP: wil je zeker zijn van de juiste isolatiemethode voor jouw kelder met het meest geschikte isolatiemateriaal? En wil je zeker zijn dat de isolatielaag voldoende dik is om recht te hebben op de premie voor kelderisolatie? Doe dan zeker een beroep op een isolatie-expert. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt.

 

 

OPTIE 2: kelder isoleren

Wil je de kelder graag gebruiken als leefruimte, multifunctionele bergruimte, …? Dan moet je de kelder zelf isoleren in plaats van enkel isolatie op het kelderplafond aan te brengen. Gaat het om een nieuwbouwwoning? Dan laat je best je kelder isoleren aan de buitenzijde. Bij een bestaande woning kan je niet anders dan je kelder isoleren aan de binnenzijde. Een overzicht:

1. Kelder isoleren langs de buitenzijde (= nieuwbouw)

Bij een nieuwbouwwoning isoleert een vakman de keldermuren langs de buitenkant (tussen de waterdichte wanden en de grond). Voor een volledig sluitende isolatieschil kiest hij daarbij doorgaans voor drukvaste, vochtbestendige isolatieplaten in XPS of EPS. Om de isolatielaag nog beter te laten renderen, worden de isolatieplaten vaak nog afgedekt met een noppenfolie. Zo voorkom je doeltreffend warmteverlies.

De keldervloer wordt langs binnen geïsoleerd vanwege de grote drukkracht. Dat gebeurt doorgaans met drukvaste vloerisolatieplaten. Om condensatie tussen de isolatieplaten en de betonnen vloer te voorkomen, is een dampscherm op het isolatiemateriaal noodzakelijk.

Prijs kelder isoleren buitenzijde: € 35 à 40 per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

2. Kelder isoleren langs de binnenzijde (= bestaande woning)

Wil je jouw bestaande kelder isoleren? Dan is het belangrijk om eerst eventuele vochtproblemen (een muffe geur, schimmelvorming, vochtplekken, … kunnen hierop wijzen) op te lossen. Welke vochtbestrijdingsmethode het meest aangewezen is, is afhankelijk van de situatie. In sommige gevallen volstaat kelderventilatie, maar soms is ook kelderdichting- of drainage nodig om de vochtproblemen doeltreffend en duurzaam aan te pakken. Een isolatiespecialist kan je hierover advies op maat geven.

Is de kelder vrij van vochtproblemen? Dan isoleert een isolatiespecialist je keldermuren langs binnen met metalen voorzetwanden, waartussen hij vochtwerende isolatieplaten (XPS, EPS, …) klemt. De isolatieplaten verlijming op de kelderwanden is ook mogelijk. Tussen het isolatiemateriaal en de wandafwerking (bv. vochtwerende gyproc-platen) plaatst de expert ook een dampscherm om condensatievocht aan de koude kant van de keldermuren te vermijden.

Prijs kelder isoleren binnenzijde: € 50 per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Laat je adviseren door een isolatiespecialist

Een isolatiespecialist kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de juiste isolatiemethode voor jouw (vochtige) kelder. En dat is niet alles… Hij werkt enkel met kwaliteitsvolle isolatiematerialen en zorgt voor een correcte plaatsing zonder koudebruggen en zonder risico op vochtproblemen. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat bij het isoleren van je kelder.

TIP: wil je je kelder gratis laten analyseren door een isolatie-expert actief in je buurt? Neem dan zeker contact op met verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

 

Prijs kelder isoleren

De kostprijs voor het isoleren van je kelder hangt in de eerste plaats af van het doel: laat je enkel het kelder plafond isoleren (thermische vloerisolatie langs onder) of de kelder zelf? Daarnaast spelen uiteraard ook de isolatiemethode, het isolatiemateriaal en de dikte, … een rol. Je mag rekenen op 20 à 50 euro per m², incl. btw en plaatsing. De richtprijzen op een rij:

Methode kelder isolerenPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Kelderplafond isoleren
Kelderplafond isoleren met isolatieplaten€ 20 à 45
Kelderplafond isoleren met PUR-schuim€ 30 à 40
Kelder isoleren
Kelder isoleren aan de buitenzijde€ 35 à 40
Kelder isoleren aan de binnenzijde€ 50

BELANGRIJK: voor het isoleren van je kelderplafond kan je via de Mijn VerbouwPremie een premie van € 1.050 à 1.500 (max. 50% van de factuur) krijgen. De isolatiewerken moeten dan wel uitgevoerd worden door een vakman. Je kan de premie aanvragen zodra de werken uitgevoerd zijn en je de factuur betaald hebt. Je isolatiespecialist kan je hierover verder adviseren. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Zelf kelder isoleren of isolatiespecialist inschakelen?

Van plan om zelf je kelderplafond te isoleren? Als je handig genoeg bent en werkt met harde isolatieplaten is dat zeker een mogelijkheid. Dat is niet het geval als je wil werken met PUR-schuim. Dat is een chemisch product waarvoor je professionele apparatuur nodig hebt om het aan te brengen. Ook je bestaande kelder isoleren is een precieze klus die je beter aan een vakman overlaat. Zo ben je zeker van:

 • Advies op jouw maat: is het eerst nodig om vochtproblemen in je kelder aan te pakken of niet? Welke isolatiemethode is het best bij een eventuele vochtige kelder? Een isolatiespecialist geeft je na een grondige analyse graag advies op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte plaatsing: dankzij zijn ervaring en expertise plaatst een vakman de isolatie in je kelder volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een sluitende isolatieschil zonder koudebruggen of mogelijke vochtproblemen. En kan je dus genieten van een lagere energiefactuur en een aangenaam wooncomfort.
 • Kwaliteitsvolle isolatiematerialen: een isolatiespecialist kiest niet alleen het juiste isolatiemateriaal met de juiste dikte voor jouw kelder. Hij werkt ook enkel met hoogwaardige materialen. Hij kan die bovendien kopen aan een scherpere prijs dan particulieren.
 • Efficiënte uitvoering: een vakman werkt niet alleen correct, maar ook snel en efficiënt. Zo kan je flink besparen op de arbeidskosten, zeker als je je kelder plafond laat isoleren met PUR-schuim.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. En dat zowel voor de gebruikte materialen als de arbeidskosten.

CONCLUSIE: een isolatie-expert kan je kelder correct én snel isoleren, waardoor het aantal werkuren best meevalt. Bovendien geniet je daarbij van het verlaagde btw-tarief als je woning ouder is dan 10 jaar. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten