Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kruipkelder isoleren

In een niet-geïsoleerde kruipkelder is er heel wat luchtcirculatie en vocht. Om de warmteverliezen te beperken en een aangenamer wooncomfort te bereiken, is het dan ook aangeraden om je kruipkelder te isoleren. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en prijzen voor het isoleren van kruipkelders.

Ga snel naar:
Mogelijke isolatiematerialen
Kruipkelder isoleren prijs
Alternatief: bodemisolatie
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Waarom kruipkelder isoleren?

Vloerisolatie speelt een belangrijke rol bij het beperken van warmteverliezen. Heb je het geluk dat je over een kelder of kruipkelder beschikt, dan kan je het plafond van deze ruimte snel en efficiënt laten isoleren om een geïsoleerde vloer te bekomen. Hierdoor moet je je bestaande vloerafwerking niet gaan openbreken om het isolatiemateriaal aan te brengen om vervolgens de vloer opnieuw te moeten afwerken. Dit bespaart je niet alleen veel tijd maar ook een pak geld en verbouwingswerken.

Wil je je kruipkelder isoleren? Vertrouw dan op een ervaren isolatiespecialist voor een snelle, professionele isolatie. Vind een vakman in jouw buurt.

 

Mogelijke materialen voor isolatie kruipkelder

De kruipkelder isoleren kan gebeuren met verschillende methoden en isolatiematerialen. Aangezien kruipruimtes in nauw contact staan met grondvocht, is het belangrijk isolatiematerialen te kiezen die geen vocht opnemen. Traditionele producten zoals glaswol en rotswol zijn dan ook minder aan te raden.

 

1. Kruipkelder isoleren met isolatieplaten

Voor het isoleren van kelders worden heel vaak harde isolatieplaten gebruikt. Enkele van de meest gebruikte materialen zijn XPS, PUR, EPS en PIR. Isolatieplaten zijn licht in gewicht en vochtbestendig. Niet onbelangrijk wanneer je een kelder of kruipkelder wil isoleren.

Dankzij hun tand-en-groef systemen sluiten ze ook mooi aan op elkaar zodat je een verzorgd geheel krijgt. Het bevestigen van de platen aan het plafond van de kruipkelder kan gebeuren door middel van isolatiepluggen, lijm of een combinatie van beide.

Prijs isolatieplaten: € 15 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

2. Kruipkelder isoleren met PUR schuim

Als er heel wat leidingen op het plafond bevestigd zijn, is het niet altijd even makkelijk om isolatieplaten te plaatsen. In dat geval kan je overwegen om PUR spuitisolatie aan te laten brengen. Deze isolatie hecht zich perfect aan het plafond en zorgt ervoor dat elk kiertje perfect gevuld wordt.

Heel wat firma’s verkiezen enkel te werken met spuitisolatie omdat de plaatsing veel sneller en efficiënter kan gebeuren. Dit zal natuurlijk ook een gunstige invloed hebben op de prijs per m².

Prijs PUR schuim: € 20 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

3. Kruipkelder isoleren met icynene

Ook icynene schuim wordt vaak gebruikt om het plafond van de kruipkelder te isoleren. De expansie van dit isolatiemateriaal gebeurt op waterbasis, waardoor er minder geuren en schadelijke stoffen vrijkomen. Icynene is bovendien licht, ademend en luchtdicht. Het vormt een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen en het belast de constructie niet. Kortom, icynene isolatieschuim is een prima, milieuvriendelijker alternatief voor PUR schuim.

Prijs icynene isolatie: € 30 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

In deze video zie je hoe vloerisolatie via de kruipruimte geplaatst wordt:

Kruipkelder isoleren prijs

Om je kruipkelder te laten isoleren, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 15 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs per vierkante meter is afhankelijk van de oppervlakte, het gebruikte isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van de werken…

Benieuwd naar een exacte prijs voor de isolatie van je kruipkelder? Via onze offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van meerdere isolatiespecialisten in jouw buurt. Ontvang prijzen op maat.

 

TIP: druk de prijs met isolatiepremies & financiële voordelen

De plaatsing van kruipkelder isolatie besteed je beter uit aan een isolatiespecialist. Je betaalt dan wel iets meer voor de plaatsing, maar dat wordt gecompenseerd dankzij het verlaagde btw-tarief van 6% op zowel de materiaal- als de arbeidskosten (bij woningen ouder dan 10 jaar).

Laat je je isolatiewerken uitvoeren door een vakman, dan maak je bovendien aanspraak op diverse premies, zoals de Mijn VerbouwPremie, gemeentelijke premies, de EPC-labelpremie… Na aftrek van deze voordelen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de € 20 en 30 per m².

 

Alternatief voor kruipkelder isolatie: bodemisolatie

Als het isoleren van het plafond geen optie is (wegens beperkte hoogte of toegankelijkheid) kan je ook de bodem van de kruipruimte isoleren. Dit kan gebeuren met zogenaamde isolatiedekens, EPS-parels of schelpen isolatie. Deze optie is enkel aan te raden wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is. Ook de kou en het vocht die via de zijwanden naar binnen komen zal in deze situatie niet gestopt worden.

 

FAQ kruipkelder isoleren

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond kruipkelder isolatie. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een isolatiespecialist in jouw buurt: • Hoe dik moet je de isolatie in de kruipkelder aanbrengen?

  Isoleer je het kelderplafond met isolatiemateriaal dat minimaal een Rd-waarde van 2 m²K/W haalt? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op de Mijn VerbouwPremie. De benodigde dikte van het isolatiemateriaal om de genoemde Rd-waarde te halen hangt natuurlijk af van het gekozen materiaal.

  De meeste mensen kiezen voor een dikke laag isolatie omdat de meerprijs voor een dikkere laag goed meevalt en het rendement dan hoger ligt. Een gemiddelde dikte van 6 à 10 centimeter is dan ook ideaal om bestaande woningen met kruipkelders te isoleren. Je kan natuurlijk voor een dikkere laag kiezen, maar bekijk wel of de investering niet te hoog is in vergelijking met het extra rendement.

  Bij het bepalen van de dikte is het ook belangrijk om na te gaan of je kelder nog goed bereikbaar zal zijn. Na het plaatsen van de kruipkelder isolatie is het mogelijk dat er nieuwe leidingen moeten bijgetrokken worden. Deze kunnen dan perfect op de isolatie verankerd worden. • Kan ik mijn kruipkelder zelf isoleren?
  Je kan je kruipkelder zelf isoleren, maar dan wel enkel met isolatieplaten. Wil je je kruipruimte isoleren met PUR schuim, dan moet je de werken laten uitvoeren door een isolatiespecialist. Om de kruipkelder te isoleren met isolatieplaten, heb je een boorhamer, isolatiepluggen en een montagekit nodig. Om zeker te zijn van een correcte plaatsing vraag je best wel voldoende informatie bij je verkooppunt. Door een verkeerde plaatsing kan de isolatie loskomen en kunnen er trekgaten ontstaan.


 • Heeft mijn vloer invloed op de keuze voor het isolatiemateriaal?

  Het type vloer zal bepalen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is om het plafond van je kruipkelder te isoleren. Zo heeft gespoten PUR het beste rendement bij betonnen vloeren. Bodemisolatie wordt dan weer afgeraden bij houten vloeren omdat het resterende vocht in de kelder het hout kan aantasten.

  TIP: een isolatiespecialist weet perfect welk isolatiemateriaal hij het best gebruikt bij elk type vloer. Wil je je kruipkelder isoleren, laat je dan steeds bijstaan door een ervaren vakman met kennis van zaken. Je vind snel een specialist in de buurt via onderstaand formulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten