Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

RC waarde: 5 vragen & antwoorden

Ben je aan het (ver)bouwen of verduurzamen? Dan heb je ongetwijfeld de term ‘RC waarde’ al horen vallen als het over isolatie gaat. Wat is dat precies? Kan je eenvoudig de RC waarde berekenen? Hebben alle isolatiematerialen een aparte RC waarde? Of is dit niet het geval? Ontdek er hier meer over.

 

RC waarde: 5 veelgestelde vragen

1. Wat is de RC waarde?

2. Wat staat er in de wetgeving over de RC waarde?

3. Wat is het verschil tussen RC en RD waarde?

4. Hoe kan ik de RC waarde berekenen?

5. Waarom vertrouwen op een specialist om de RC waarde te berekenen?

Isolatiespecialist nodig? Dat kan! Kom in contact met verschillende professionals actief in je regio en ontvang 2 à 3 offertes op maat van jouw project. Interesse? Start hier je aanvraag.

rc waarde dak

 

1. Wat is de RC waarde?

De RC waarde (afk. van ‘Resistance Construction’) is de totale isolatiewaarde van een bepaald constructieonderdeel, zoals de buitenmuur of het dak. Daarbij is niet alleen het isolerend vermogen van de isolatie belangrijk, maar ook dat van de constructie (bv. de stenen van de spouwmuur, de dakconstructie of het buitenschrijnwerk). Hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolerende kwaliteiten van je constructie.

BELANGRIJK: we spreken in dit geval dus nooit over een individuele waarde van een isolatiemateriaal, zoals de RC waarde van PIR of de RC waarde van steenwol. Het gaat altijd over de som van verschillende delen die de complete rc waarde van je vloer, dak of gevel bepalen. Een vakman adviseert je hier graag verder over.

 

2. Wat zegt de wetgeving over de RC waarde?

In de EPB-wetgeving zijn regels vastgelegd met betrekking tot thermische isolatie, gebruik van hernieuwbare warmtebronnen, ventilatie, … Deze vastgelegde normen spreken echter niet over de RC waarde. Daarom is het interessanter om je te focussen op het E-peil van je woning. Dit vertelt meer over de energiezuinigheid van je gebouw. Momenteel geldt het volgende E-peil…

  • Nieuwbouwwoningen: E30
  • IER of ingrijpende energetische renovatie: E60

BELANGRIJK: isoleren met het oog op de strenge EPB-wetgeving is de taak van een vakman. Hij zorgt voor een correcte uitvoering van de klus. Kom gratis in contact met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

Druk de kosten met premies & financiële voordelen!

Isoleren is de belangrijkste verduurzamingsmaatregel. Daarom kan je de kosten van een isolatieproject drukken met meerdere premies en financiële voordelen. Denk maar aan de Mijn VerbouwPremie of de EPC-labelpremie. Op voorwaarde dat je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist!

Isolatie-expert inschakelen? Dat kan! Vul ons aanvraagformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

rc berekening

 

3. Wat is het verschil tussen de Rc- en de Rd-waarde?

De RC-waarde is niet de enige isolatiewaarde die je vaak ziet terugkeren. We weten nu al dat de RC waarde in principe de totale isolatiewaarde van een bepaald constructieonderdeel weergeeft. Welke andere waarden spelen nog een rol?

  • R(d)-waarde (m2K/W): de Rd-waarde is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. Hierin speelt de dikte van je materiaal een belangrijke rol. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer warmte het materiaal binnenhoudt. Dus hoe beter het in feite isoleert.
  • U-waarde: dit is de warmtedoorgangscoëfficiënt of de thermische geleidbaarheid van een scheidingsconstructie. Deze is het omgekeerde van de R-waarde (U = 1/R). Heeft je wand dus een hoge U-waarde? Dan laat die te veel warmte door. Is de U-waarde echter laag? Dan zit je goed!
  • Lambdawaarde (W/mK): dit getal geeft weer hoeveel warmte een bepaald isolatiemateriaal geleidt. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Deze waarde hangt niet samen met de dikte van je materiaal, wat wel het geval is bij de R(d)-waarde.
  • K-waarde: de K-waarde is de globale isolatiewaarde van je complete woning. Die waarde houdt rekening met alle U-waarden van de buitenmuren, daken, vloeren, vensters, … en de compactheid van het gebouw.

BELANGRIJK: onze woningen moeten voldoen aan vastgelegde isolatie-eisen. Daarin speelt elke bovengenoemde waarde een rol. Hoe zich dit precies uit in de concrete dikte van een bepaalde isolatielaag (bv. in je vloer of dak), dat zoekt een isolatiespecialist graag verder voor je uit. Start hier je aanvraag.

 

4. Hoe kan ik de RC waarde berekenen?

Het berekenen van de totale Rc-waarde van een constructieonderdeel is erg complex. De formule is meer dan alleen de som van alle afzonderlijke Rd-waardes van de gebruikte isolatiematerialen. In je berekening dien je o.a. rekening te houden met de isolatiewaarden van de andere bouwmaterialen (bv. houten balken, bakstenen, dakpannen, …), de verschillende luchtlagen in een constructie, eventuele correctiefactoren voor bevestigingsmaterialen en koudebruggen.

BELANGRIJK: net daardoor is het interessanter om meteen een vakman in te schakelen. Zo ben je zeker van een correcte berekening van alle isolatiewaarden, zowel van de individuele materialen als van je complete constructie. Kom gratis in contact met een isolatiespecialist in jouw regio.

 

rc waarde

 

5. Waarom de RC waarde laten berekenen door een specialist?

Wil je isolatie laten plaatsen? En ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je in bepaalde situaties best zelf de handen uit de mouwen steken. Let wel, de juiste isolatiematerialen kiezen, het bepalen van de isolatiedikte naargelang het beoogde E-peil, … zijn geen sinecure. Daarom vertrouw je deze werken beter toe aan een isolatiespecialist. Dan ben je zeker van…

  • Advies op maat: je vloer isoleren? Je spouwmuur na-isoleren? Of toch beter eerst nieuwe dakisolatie plaatsen? Een erkende vakman bekijkt je huidige EPC-score en gaat na welke ingrepen je kan doen om deze te verbeteren.
  • Professionele berekening: de isolatie van een woning moet beantwoorden aan strenge EPB-eisen en het vooropgestelde E-peil. Om zeker te zijn dat jouw woning hieraan voldoet, moet je bij een ervaren vakman zijn. Hij is bekend met de eisen in de wetgeving en voert alle berekeningen correct uit.
  • Kwalitatieve materialen: een specialist werkt enkel met de meest geschikte isolatiematerialen. Bovendien beschikt hij ook over het meest geschikte gereedschap om je spouwmuurisolatie netjes te verspreiden, je PIR platen correct mee te bevestigen, …
  • Professionele plaatsing: je constructie kan pas beantwoorden aan de strenge eisen wanneer je isolatiematerialen geplaatst zijn volgens de regels van de kunst. Een vakman staat garant voor een luchtdichte plaatsing, zonder koudebruggen.
  • Financiële voordelen: voor het plaatsen van isolatie kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van een mooie premie. Woon je bovendien in een woning ouder dan 10 jaar? En laat je de isolatie plaatsen door een professional? Dan betaal je slechts 6% btw i.p.v. 21% op je materiaal- & arbeidskosten.

Isolatiespecialisten vergelijken? Via het onderstaande offerteformulier kom je in contact met verschillende professionals actief in je regio. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook diverse adviezen, uitvoeringstermijnen, afwerkingsmogelijkheden, … Ook op deze manier bespaar jij op jouw isolatiewerken!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten