Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPS isolatie

EPS isolatie (ook bekend als tempex isolatie) is op verschillende manieren toe te passen voor een beter geïsoleerde woning. Welke uitvoeringen van EPS zijn beschikbaar, hoe pas je deze toe, wat kost EPS isolatie doorgaans, …? Dit en meer lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Uitvoeringen EPS isolatie
Toepassingen EPS isolatie
Zelf plaatsen of vakman?
Prijs EPS isolatie
Premies en financiële voordelen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is EPS isolatie?

EPS isolatie (geëxpandeerd polystyreen) bestaat uit kunststof bolletjes vervaardigd uit aardolie. Dit materiaal staat ook bekend als tempex of piepschuim isolatie. EPS isolatie is een van de goedkopere isolatiematerialen. Daarnaast weegt het vrijwel niks, heeft het een goede isolatiewaarde (0.030 – 0.040 W/mK) en is het gemakkelijk te plaatsen.

Wil je jouw woning isoleren met EPS? Vind een ervaren vakman via onze gratis offerteservice.

 

Uitvoeringen van EPS isolatie

EPS is doorgaans beschikbaar in de vorm van isolatieplaten of losse parels. Hieronder een kort overzicht van beide opties:

 

1. EPS-isolatieplaten

eps platen

EPS isolatie is de goedkoopste optie op vlak van kunststof isolatie (XPS, PUR, PIR, …) en is veelzijdig inzetbaar. Zo kosten EPS-platen met een dikte van zo’n 10 cm ongeveer € 10 per m² (excl. plaatsing).  Naast de budgetvriendelijkheid hebben zulke isolatieplaten nog meer voordelen:

 • Makkelijk te plaatsen: EPS is erg licht en daarom makkelijk te plaatsen en te hanteren. Het isolatiemateriaal bestaat namelijk voor 98% uit lucht en voor 2% uit de kunststof polystyreen.
 • Beloopbaar na plaatsing: EPS-platen zijn hard en drukvast. Daardoor zijn ze onmiddellijk beloopbaar na plaatsing. Dat is vooral interessant bij vloerisolatie. Bovendien zijn zulke platen ook beschikbaar met een  tand- en groefsysteem voor een naadloze aansluiting.
 • Bestand tegen vocht: EPS is goed bestand tegen vocht, schimmels, rot, … Zo is het bijvoorbeeld een goede optie voor vochtige kruipruimtes.

Richtprijs: 20 à 25 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. EPS-parels

eps parels

EPS-parels zijn kleine piepschuimbolletjes die net als EPS-isolatieplaten grotendeels bestaan uit lucht. De parels variëren in formaat en zijn best inzetbaar voor bodemisolatie of spouwmuurisolatie. Een korte uitleg:

 • Spouwmuurisolatie: verkeert je gevel in goede staat en is de spouw breder dan 5 cm? Dan kan je kiezen voor spouwmuurisolatie. Hiervoor combineert een vakman EPS-parels met een dunne laag bindmiddel en blaast hij het materiaal door boorgaten in de voegen van je gevel.
 • Bodemisolatie: je kiest best voor bodemisolatie als je je vloer langs onder wil isoleren en de kruipruimte lager is dan 45 cm. Er is dan niet genoeg ruimte om langs onder isolatieplaten te plaatsen. EPS-parels zijn dan ideaal, aangezien ze bestand zijn tegen vocht. Let wel: de vloer zélf is dan niet geïsoleerd, dus je zal hoe dan ook nog te maken krijgen met een bepaalde mate van warmteverlies.

Richtprijs: 20 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoe woning isoleren met EPS? Vraag advies aan een vakman!

Wil je je woning isoleren met EPS? Een vakman informeert je graag over alle mogelijkheden en geeft je advies op maat van jouw isolatieproject. Vergelijk vrijblijvend offertes van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


Toepassingen van EPS-isolatie

Vanwege de veelzijdigheid en de lage kostprijs wordt EPS isolatie veel gebruikt om woningen te isoleren. EPS is vooral geschikt als isolatie voor betonvloeren, maar zeker ook voor gevelisolatie, bodemisolatie, … Hieronder bespreken we alle mogelijke toepassingen van EPS isolatie.

Ga snel naar:
Muren isoleren
Dak isoleren
Vloer isoleren

Muren isoleren met EPS isolatie

Hoe isoleer je muren met EPS? Hieronder een overzicht van alle mogelijke opties.

 

1. EPS spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de meest aangewezen methode om je muren te isoleren. Dit kan met EPS-parels, zolang de spouw breed genoeg is (5 cm) en de gevel in goede staat verkeert. Een vakman blaast de EPS-parels dan in de spouw door boorgaten in de voegen. Wat betreft isolatiewaarde en vochtbestendigheid scoort EPS hoog, maar is glaswol dan weer beter als je kijkt naar geluidsisolatie of brandveiligheid.

Richtprijs: vanaf € 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. EPS gevelisolatie

Is je spouw niet geschikt voor na-isolatie of plan je een gevelrenovatie? Dan kan je de muren ook langs buiten isoleren. Dit staat ook bekend als gevelisolatie. Hierbij plaatst een vakman de isolatielaag bovenop de bestaande gevel en werkt hij deze laag af met een nieuwe gevelbekleding. De prijs van deze isolatiemethode is sterk afhankelijk van de gekozen afwerking (crepi, hout, steenstrips, …).

Richtprijs: vanaf € 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en gevelafwerking). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. EPS binnenmuurisolatie

Een muur langs binnen isoleren is niet ideaal, maar het is zeker mogelijk als je ruimteverlies niet erg vindt. Wil je isoleren met EPS? Dan maak je gebruik van voorzetwanden. Hierbij wordt het materiaal aangebracht tussen de muur en een verankerd rooster van hout of metaal. Als afwerking volgt dan een gyprocwand. De kosten hangen vooral van het type binnenmuur: grenst die aan de binnen- of buitenomgeving?

Richtprijs: vanaf € 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vergelijk offertes voor advies en een correcte plaatsing

Wil je jouw muren zonder zorgen isoleren? Schakel dan een vakman in. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een hoogwaardige plaatsing. Een ervaren isolatiespecialist kan namelijk een juiste inschatting maken van de benodigde isolatiematerialen, beste isolatiemethode, …

Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Dak isoleren met EPS isolatie

De mogelijke methoden om EPS isolatie voor je dak te plaatsen, zijn afhankelijk van het type dak dat je hebt:

 

1. Hellend dak isoleren met EPS

Bij een hellend dak kan je langs binnen of langs buiten EPS-isolatieplaten plaatsen. Vaak kiest een vakman ervoor om de platen tegen het plafond van de zolder te plaatsen en om deze af te werken met een dampscherm en gipsplaten. Langs buiten isoleren is net zo efficiënt, maar kost wel meer, aangezien je het dak dan ook moet voorzien van een nieuwe dakbedekking. Dit laat je dan ook best over aan een vakman.

Richtprijs: vanaf € 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Plat dak isoleren met EPS

EPS-isolatieplaten worden bij platte daken vooral langs buiten toegepast. Zo’n dak moet vaak beloopbaar zijn en dit maakt een drukvast materiaal als EPS mogelijk. Langs binnen kiezen vakmensen eerder voor glas- of rotswol, al zijn EPS platen zeker mogelijk. Ook bij dit soort daken maakt een vakman gebruik van een dampscherm om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht.

Richtprijs: vanaf € 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Zoldervloer isoleren met EPS

Gebruik je de zolder niet als leefruimte? Dan kan je beter je zoldervloer laten isoleren. Zo is het volume dat je beschermt kleiner en kan je efficiënter verwarmen. Piepschuim isolatieplaten zijn vooral geschikt voor massieve zoldervloeren van beton. Bij een houten roostering is minerale wol vlotter te plaatsen.

Richtprijs: vanaf € 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vergelijk offertes voor advies en een correcte plaatsing

Wil je jouw dak zonder zorgen laten isoleren? Schakel dan een vakman in. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een hoogwaardige plaatsing. Een ervaren vakman kan een inschatting maken van benodigde isolatiematerialen, de beste isolatiemethode, …

Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Vloer isoleren met EPS isolatie

Hoe pas je EPS toe als vloerisolatie? De mogelijkheden op een rij:

 

1. Vloer isoleren langs onder met EPS

Langs onder isoleren is doorgaans de aangewezen methode voor vloerisolatie. Hiervoor gebruik je dan mogelijk EPS platen, in combinatie met PUR-schuim om eventuele kieren af te dichten. Echter is dit alleen mogelijk als de kruipruimte toegankelijk is (vanaf 45 cm) en er niet al te veel leidingen langs het plafond lopen.

Richtprijs: vanaf € 15 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Vloer isoleren langs boven met EPS

EPS-isolatieplaten zijn ook langs boven te plaatsen. Hiervoor moet je de vloerbedekking vaak laten uitbreken, aangezien de opbouwhoogte anders al snel te hoog wordt. EPS is voor deze methode enkel aangewezen als je voldoende opbouwhoogte hebt. In het andere geval kies je beter voor PUR of PIR.

Richtprijs: vanaf € 15 per m² (excl. btw en breekwerk, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Kelderbodem isoleren met EPS

Is de kruipruimte niet toegankelijk en wil je de vloer niet langs boven isoleren? Dan kies je best voor bodemisolatie. Hiervoor gebruik je geen isolatieplaten, maar EPS-parels. Deze isolatieparels zijn vooral geschikt voor kleine kruipruimtes en als je iets wil dat bestand is tegen schimmels en rot. Het nadeel is dan wel dat de vloer zelf niet is geïsoleerd, en je dus altijd nog te maken hebt met een beetje warmteverlies.

Richtprijs: vanaf € 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vergelijk offertes voor advies en een correcte plaatsing

Wil je jouw vloer zonder zorgen isoleren? Schakel dan een vakman in. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een hoogwaardige plaatsing. Een ervaren isolatiespecialist kan namelijk een juiste inschatting maken van de benodigde isolatiematerialen, beste isolatiemethode, …

Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


EPS isolatie zelf plaatsen of vakman?

Vooral EPS-platen kan je mogelijk zelf plaatsen. Echter zijn er zeker voordelen waar je alleen van profiteert als je een isolatiespecialist inschakelt. Hieronder een overzicht van beide opties.

 

1. EPS isolatie zelf plaatsen

EPS-isolatieplaten zijn zelf te plaatsen, al is het wel afhankelijk van de methode die je kiest. Zo is een dak langs binnen isoleren makkelijker én veiliger aangezien je hier het dak niet voor op hoeft. Zelf langs buiten een dak isoleren raden we dan ook sterk af. Daarnaast moet je over veel kennis en ervaring beschikken om zelf je woning te isoleren met EPS. Fouten kunnen je rendement en terugverdientijd negatief beïnvloeden.

 

2. EPS isolatie laten plaatsen

Laat je EPS isolatie plaatsen door een isolatiespecialist? Dan geniet je altijd van een hoogwaardige plaatsing en een kwalitatief eindresultaat. Daarnaast zijn er nog meer voordelen:

 • Gericht advies: hoe pas je EPS isolatie het beste toe? Is spouwmuurisolatie mogelijk voor jouw woning? Een vakman geeft gericht advies op basis van je persoonlijke wensen, woonsituatie en budget.
 • Prijzen op maat: vakmensen kunnen van tevoren een goede inschatting maken van de werkzaamheden, benodigde materialen en de verwachte kosten. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent.
 • Financiële voordelen: er zijn verschillende premies beschikbaar als je een woning isoleert met EPS. Is je huis daarnaast ouder dan 10 jaar en laat je het werk over aan een vakman? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 21% naar 6% op de materiaal- en arbeidskosten.
 • Garantie: isoleer je jouw woning zelf? Dan is de kans op een incorrecte plaatsing zeker aanwezig. Een vakman weet daarentegen precies wat hij doet en neemt extra kosten voor zijn rekening als hij een fout zou maken.

 


Prijs EPS isolatie

EPS isolatie is al verkrijgbaar vanaf € 10 per m² (excl. btw en plaatsing). Dit staat echter nog los van de plaatsing, aanvullende materialen, eventueel breekwerk, … Hieronder een overzicht van alle richtprijzen voor het laten plaatsen van EPS isolatiemateriaal:

Hoe woning isoleren?ToepassingenGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
MuurisolatieSpouwmuurvanaf € 20
Gevelvanaf € 100
Binnenmuur vanaf € 40
DakisolatieHellend dakvanaf € 20
Plat dak vanaf € 25
Zoldervloervanaf € 20
VloerisolatieLangs onder vanaf € 15
Langs bovenvanaf € 15 (excl. breekwerk)
Bodemvanaf € 25

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Maak gebruik van onze offerteservice en vergelijk 2 à 3 voorstellen van specialisten in jouw buurt. Zo profiteer je van gericht advies, prijzen op maat en een kwalitatief eindresultaat. Start je aanvraag hier.

 

isolatie eps

 


 

Premies en financiële voordelen voor EPS isolatie

Welke premies kan je aanvragen voor EPS isolatie? En zijn er nog andere financiële voordelen om van te profiteren? De mogelijke voordelen op een rij:

 • Mijn VerbouwPremie: afhankelijk van de toepassing kan je voor EPS-isolatie een premie krijgen van € 5 tot 30 per m² (voor de hoogste inkomenscategorie). Belangrijk is wel dat je het werk laat uitvoeren door een vakman.
 • Totaalrenovatiebonus: laat je binnen een termijn van 5 jaar 3 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren? Dan kom je in aanmerking voor de BENO-pass Totaalrenovatiebonus, wanneer de eerste investering plaats vond tussen 2017 en 2020. Het premiebedrag varieert van € 1.250 tot 4.750.
 • EPC labelpremie: laat je energiebesparende werken uitvoeren en haalt je woning of appartement daardoor een hogere EPC-waarde dan voor de renovatie? Dan maak je aanspraak op de EPC-labelpremie, wanneer de eindfactuur van je eerste renovatie in of na 2021 valt. Het premiebedrag varieert van € 2.500 tot 5.000.
 • Gemeentelijke premie isolatie: sommige gemeentes verlenen ook lokaal subsidies voor het plaatsen van EPS isolatie. Echter variëren de voorwaarden, prijzen, … sterk per gemeente. Je informeert dus best bij je eigen gemeente of een lokale isolatiespecialist als je interesse hebt in zo’n premie.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en schakel je een vakman in voor de isolatiewerken? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21% naar 6% op materiaal- en arbeidskosten.

 

Geld besparen op EPS isolatie = offertes vergelijken

Wil je EPS isolatie voor een voordelige prijs laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 partijen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten