Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak isoleren: opties & prijzen

Je dak isoleren is een slimme investering: je kan er niet alleen heel wat energie, maar ook een pak geld mee besparen. Dankzij dakisolatie hoef je namelijk minder te stoken voor hetzelfde warmtecomfort. Welke isolatiemethodes bestaan er om je plat of hellend dak te isoleren? In dit artikel lees je alles over de verschillende opties, de geschikte isolatiematerialen en de prijzen voor het isoleren van daken.

Ga snel naar:
1. Hellend dak isoleren
2. Plat dak isoleren
3. Zoldervloer isoleren
Dak isoleren prijs per m²
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom je dak isoleren?

In Vlaanderen ben je sinds 2020 verplicht om je dak te isoleren. Dankzij dakisolatie verduurzaam je niet alleen je woning, je geniet ook nog van de volgende voordelen:

 • Hoger warmtecomfort: dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte in je woning niet kan ontsnappen via het dak. Hierdoor kan je efficiënter verwarmen en verhoog je het warmtecomfort in je woning.
 • Besparing op energiefactuur: via een niet-geïsoleerd dak kan tot wel 25% van de warmte in huis ontsnappen. Door je dak te isoleren, zorg je dus voor een flinke besparing op je stookkosten.
 • Akoestische isolatie: dankzij dakisolatie worden vervelende buitengeluiden gedempt. Je woning wordt zo niet alleen thermisch, maar ook een stukje akoestisch geïsoleerd.
 • Hogere energiescore: dakisolatie vertaalt zich ook naar een hogere energiescore van jouw woning. Een betere energiescore verhoogt de waarde van je woning. Niet onbelangrijk wanneer je je woning in de toekomst wil verkopen.

Wil je jouw dak laten isoleren? Doe dan een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Hij analyseert de staat van je dak en adviseert je de meest aangewezen isolatiemethode. Start jouw aanvraag hier.

 

1. Hellend dak isoleren

dak isoleren buitenzijde

Een hellend dak isoleren kan op verschillende manieren: langs de buitenzijde of de binnenzijde. Wat houdt elke isolatiemethode in? Zijn er grote prijsverschillen tussen de verschillende methodes? En welke isolatiematerialen gebruik je best? We bespreken het hieronder.

 

Hoe hellend dak isoleren?

Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende isolatiemethoden voor een hellend dak:

 1. Hellend dak isoleren buitenzijde

  Om je hellend dak te isoleren langs buiten, verwijdert een dakdekker eerst de huidige dakbedekking. Daarna brengt hij een dampscherm aan. Vervolgens plaatst hij de isolatie bovenop de bestaande dakconstructie. Is je dakbedekking nog in goede staat, dan kan de vakman die terugplaatsen. Is dit niet het geval, dan plaatst hij nieuwe dakbedekking.

  Wanneer een goede keuze? Als je je hellend dak volledig wilt renoveren of binnen geen plaats wil verliezen.
  Prijs buitenzijde hellend dak isoleren: € 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 2. Hellend dak isoleren binnenzijde

  Vaak wordt het isolatiemateriaal langs binnen tegen het dakvlak geplaatst. Heb je een keper- of spantendak? Dan brengt een isolatiespecialist de isolatie aan tussen de balken. Is dit niet het geval, dan maakt de vakman eerst een raamwerk aan de muur waarin hij vervolgens de isolatie plaatst. Bij het uitvoeren van isolatiewerken voorziet hij ook een dampscherm. Hiermee zorgt hij voor een luchtdichte laag die het isolatiemateriaal beschermt. Sommige isolatiematerialen zijn al van zo’n scherm voorzien.

  Gebruik je de zolder als leefruimte? Dan kan je wat meer tijd besteden aan de afwerking. Je kan je schuin dak bv. isoleren en afwerken met gipsplaat. Let op bij de plaatsing van gipsplaten: je mag de platen niet op de isolatielaag boren, anders gaat de werking van het dampscherm verloren. Je kan de platen aanbrengen met behulp van een geschikte lijm.

  Wanneer een goede keuze? Als je dak nog in goede staat is en er een onderdak is.
  Prijs binnenzijde hellend dak isoleren: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Welke isolatie voor hellend dak?

De keuze voor het meest geschikte isolatiemateriaal voor een hellend dak, hangt voornamelijk af van de gekozen isolatiemethode:

 • Hellend dak isoleren buitenzijde: een dakdekker kiest doorgaans voor harde dakisolatieplaten uit PUR of PIR met tand- en groefsysteem. Zo verkrijgt hij een sluitende isolatieschil zonder koudebruggen.
 • Hellend dak isoleren binnenzijde: isolatiedekens van minerale wol (glaswol, rotswol, …) worden vaak toegepast bij deze isolatiemethode. Ze bieden niet alleen een goede thermische, maar ook een goede geluidsisolatie. Ook isolatieplaten voor het dak worden vaak gebruikt. Ze kunnen snel geplaatst worden, maar bieden een iets minder goede geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol. Tot slot zijn ook spuitisolatie zoals gespoten PUR en inblaasisolatie mogelijk wanneer je je hellend dak van binnenuit isoleert.

Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw dak? Via onze gratis offerteservice kan je advies en prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

2. Plat dak isoleren

isoleren plat dak

Ook een plat dak kan je zowel langs binnen als langs buiten isoleren. We spreken dan respectievelijk van een koud en een warm plat dak. Daarnaast kan je ook isolatie aanbrengen op je bestaande dakbedekking. Hieronder ontdek je wat elke isolatiemethode inhoudt, hoeveel het kost en welke isolatiematerialen je best gebruikt per toepassing.

 

Hoe plat dak isoleren?

Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende isolatiemethoden voor een plat dak:

 1. Plat dak isoleren langs buiten (warm of omgekeerd dak)

  Je kan op 2 manieren je plat dak isoleren aan de buitenzijde:

  Warm dak: bij een warm plat dak brengt een dakdekker eerst een dampwerend scherm aan op de dakconstructie. Daarboven komt de isolatielaag en de nieuwe dakbedekking.

  Omgekeerd dak: bij een omgekeerd dak wordt de isolatie aangebracht bovenop de bestaande dakbedekking. De isolatielaag wordt afgewerkt met hout, tegels of grind.

  Wanneer een goede keuze? Je kiest best voor een warm dak als je ook je dakbedekking wil vernieuwen. Een omgekeerd dak is dan weer ideaal wanneer je je plat dak als dakterras wilt gebruiken of als je je dak vaak beloopt. Je plat dak isoleren langs de buitenzijde is sowieso aangeraden wanneer je het risico op scheuren wil vermijden en het meeste uit je dakisolatie wilt halen. Je dak zit namelijk helemaal mee in de isolatieschil.
  Prijs warm/omgekeerd dak: € 70 à 115 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking).

 2. Plat dak isoleren langs binnen (koud dak)

  Bij een koud dak brengt een dakdekker de isolatie aan tussen de balken van de dakconstructie. Daarboven komt het dakbeschot, gevolgd door de dakbedekking.

  Wanneer een goede keuze? een koud dak is enkel aangeraden wanneer het niet mogelijk is om je plat dak langs de buitenzijde te isoleren. Doordat de draagconstructie en de waterkerende laag niet mee worden geïsoleerd, ontstaat er een groter warmteverschil waardoor er scheuren in je dak kunnen ontstaan.
  Prijs koud dak: € 30 à 40 (excl. btw en afwerking, incl. plaatsing)

 

Welke isolatie voor plat dak?

De keuze van het isolatiemateriaal hangt vooral af van de gekozen methode (warm, omgekeerd of koud plat dak):

 • Warm / omgekeerd dak: ga je je plat dak isoleren langs de buitenkant, dan kies je best een drukvast isolatiemateriaal. XPS-platen en PIR-platen zijn hierbij populaire keuzes. Bij een omgekeerd dak wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van XPS-platen.
 • Koud dak: bij een koud dak valt de keuze vaak op een minerale wol, bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Ook isolatieplaten behoren tot de mogelijkheden.

Isolatiespecialist nodig om je plat dak te isoleren? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijzen op maat. Start hier jouw aanvraag.

 

3. Zoldervloer isoleren

isoleren zoldervloer

Het plaatsen van zoldervloerisolatie een interessant alternatief voor dakisolatie als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt. Op die manier wordt het volume dat beschermd wordt door de isolatielaag kleiner en kan je dus efficiënter verwarmen.

 

Hoe zoldervloer isoleren?

Ligt er nog geen zoldervloer? Dan worden de ruimtes tussen de vloerbalken opgevuld met isolatie. Bij massieve zoldervloeren wordt de isolatie bovenop de vloer geplaatst. In beide gevallen moet je steeds een dampscherm voorzien.

 

Welke isolatie voor zoldervloer?

Ga je je zoldervloer isoleren, dan zal de materiaalkeuze sterk afhangen van de staat van je vloer. Bij niet-massieve zoldervloeren wordt er vaak gekozen voor gespoten glaswol of isolatiedekens van minerale wol. Bij massieve zoldervloeren probeert een isolatiespecialist de dikte van de isolatielaag te beperken door te kiezen voor materialen met een goede isolatiewaarde. De keuze valt hierbij vaak op gespoten PUR of harde isolatieplaten.

Zoldervloer laten isoleren? Ontvang vrijblijvend prijzen op maat via onze gratis offerteservice.


Dak isoleren prijs per m²

De prijzen voor dakisolatie variëren van gemiddeld € 25 tot 115 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hou er rekening mee dat de exacte kostprijs afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de materiaalkeuze, de isolatiewaarde en de dikte van de isolatielaag. Ook het aantal te isoleren vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van de werken kunnen de prijs beïnvloeden.

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatiemethode:

Wat isoleren?IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50 (excl. afwerking)
Langs buiten€ 40 - 60 (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Langs buiten€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Op bestaande dakbedekkingvanaf € 50
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer€ 25 - 35

Je dak laten isoleren? Vraag offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten in jouw regio en vergelijk prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … Start hier jouw aanvraag.

 

TIP: recupereer een deel van de kosten met premies voor dakisolatie

Je dak isoleren kan je een aantrekkelijke premie opleveren. Op die manier kan je je investering sneller terugverdienen. Naast de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie maak je ook aanspraak op enkele andere financiële voordelen, zoals het verlaagd btw-tarief, gemeentelijke premies, … Jouw isolatiespecialist kan je meer informatie geven over de voorwaarden voor deze vergoedingen.

 

FAQ dak isoleren

Heb je nog specifieke vragen over dakisolatie? Een isolatiespecialist beantwoordt ze graag. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Kan ik zelf mijn dak isoleren?
  Ben je een handige doe-het-zelver, dan kan je eventueel zelf je dak isoleren langs binnen. In alle andere gevallen laat je de klus altijd over aan een ervaren dakdekker of isolatiespecialist. Zo ben je niet alleen zeker van een professioneel resultaat, maar ook van advies op maat en garantie na de uitvoering van de werken.


 • Ben ik verplicht om mijn dak te isoleren?
  In Vlaanderen ben je sinds 2020 verplicht om je dak te isoleren. Dit is vastgelegd in de dakisolatienorm. De minimumnorm is 0,75m² K/W, al kies je beter voor een dikkere isolatielaag om een maximaal rendement uit je dakisolatie te halen.


 • Met welke valkuilen houd ik rekening bij het na-isoleren van mijn dak?

  Ga je je dak na-isoleren? Wees dan zeker aandachtig voor onderstaande valkuilen:

  • Te dunne isolatielaag: als je je dak isoleert, doe je het maar beter goed. Ga daarom altijd goed na wat de isolatiewaarde is van de dakisolatie die je wilt gebruiken en welke dikte je precies nodig hebt om een optimale isolatie van je dak te verkrijgen.
  • Geen onderdak aanbrengen: heeft jouw dak nog geen onderdak? Dan breng je dit best samen met je dakisolatie aan om vochtproblemen te vermijden. Heeft jouw dak wel al een onderdak? Controleer dan zeker de staat van dit onderdak. Ook een verouderd of beschadigd onderdak vervang je beter meteen.
  • Koudebruggen: let er bij het plaatsen van dakisolatie steeds goed op dat je koudebruggen vermijdt. Koudebruggen zijn plaatsen waar de isolatie onderbroken is en waarlangs de warmte kan ontsnappen.
  • Geen dampscherm plaatsen: zonder dampscherm loop je het risico op condens- en vochtproblemen.
  • Geen rekening houden met de staat van de dakbedekking: wil je je dak isoleren, dan is het belangrijk om ook rekening te houden met de staat van je huidige dakbedekking. Dit kan namelijk een grote invloed hebben op de keuze van de meest geschikte isolatiemethode en op het rendement en de levensduur van je dakisolatie.

  TIP: om deze valkuilen te vermijden, laat je je dak best isoleren door een ervaren isolatiespecialist. Kom in contact met meerdere vakmannen in jouw buurt via onze gratis offerteservice. • Wat is het beste isolatiemateriaal voor een dak?
  Dit hangt sterk af van verschillende factoren: ga je een plat of hellend dak isoleren? Isoleer je je dak van binnenuit of langs de buitenkant? Welke dakbedekking wil je plaatsen? Je bespreekt je isolatieproject daarom best met een ervaren vakman. Hij inspecteert de staat van je dak, geeft je advies op maat en stelt je de meest geschikte isolatiemethode en het beste isolatiemateriaal voor. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 specialisten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten