Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kruipruimte isoleren: Methoden en kosten

Door het isoleren van de kruipruimte van de woning kan je gemiddeld 10 tot 15% op je energiefactuur besparen. Daarnaast blijft de vloer lekker warm en koelt het binnen minder snel af. Hoe je de kruipruimte best isoleert hangt af van eventuele vochtproblemen en de toegankelijkheid van de kruipruimte. Alles over de mogelijkheden, kosten, voordelen, …

Ga snel naar:
Hoe kruipruimte isoleren?
Aandachtspunten vochtige kruipruimte
Kosten isolatie kruipruimte
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Wat is een kruipruimte?

kruipruimte isolatie De kruipruimte, ook wel kruipkelder genoemd, wordt gevormd door de ruimte tussen de grond/bodem en de onderkant van de begane vloer van de woning. De kruipruimte is gemiddeld 70 à 80 cm hoog. Het vormt een natuurlijke barrière van lucht tussen de vochtige grond en de vloer van de woning. Om condensatie van grondvocht zoveel mogelijk te voorkomen worden er ventilatieopeningen in de gevel aangebracht waardoor er in de kruipruimte een lichte vorm van ventilatie ontstaat.

Naast een beschermende functie dient de kruipruimte nog een ander doel: het verbergen van de noodzakelijke leidingen zoals gas- water- en elektriciteitsleidingen. Tegenwoordig is een kruipruimte door het gebruik van moderne materialen en bouwtechnieken niet altijd meer nodig.

 

Hoe kruipruimte isoleren?

De beste methode voor kruipruimte isolatie hangt hoofdzakelijk af van de grootte (toegankelijkheid) van de kruipruimte. Er zijn 2 methoden om de kruipruimte te isoleren: vloer isoleren via de kruipruimte en bodemisolatie in de kruipruimte. Ook een combinatie van beide methoden is mogelijk:

 

OPTIE 1: toegankelijke kruipruimte isoleren = vloerisolatie

kruipruimte isoleren met pur

Wanneer de kruipruimte voldoende toegankelijk is (vanaf ongeveer 45 cm) en je dus op zijn minst in de ruimte kan kruipen, kan je ervoor kiezen om de vloer van de woning langs de onderkant te laten isoleren. Het voordeel van deze methode is dat de vloer zelf geïsoleerd is waardoor er geen direct contact is tussen de vloer en de koude, vochtige lucht in de kruipruimte.

 

Welk isolatiemateriaal voor vloerisolatie via de kruipruimte?

De vloer isoleren via de kruipruimte wordt isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. Soms gaat het om isolatieplaten (PUR, EPS, …) of isolatiedekens (glaswol, rotswol, …). Deze zijn meestal al voorzien van een dampscherm waardoor vocht niet bij de vloer kan condenseren.

De kruipruimte isoleren met PUR of een ander soort isolatieschuim (bv. icynene) komt vaker voor. Dat is sneller en makkelijker aan te brengen, waardoor het doorgaans ook de goedkoopste isolatiemethode is. Ook wanneer er buizen op het plafond van de kruipruimte lopen, is isolatieschuim een betere keuze om een naadloze isolatieschil te kunnen creëren.

TIP: de vloer isoleren in de kruipruimte wordt vaak gecombineerd met bodemfolie (isolatiefolie op de bodem van de kruipruimte) of bodemisolatie. De combinatie van technieken werkt effectief en voorkomt vochtproblemen.

Vloerisolatie kruipruimte kosten: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

In deze video zie je hoe vloerisolatie via de kruipruimte geplaatst wordt:

 

 

OPTIE 2: niet toegankelijke kruipruimte isoleren = bodemisolatie

kruipruimte isoleren

Wanneer de kruipruimte nauwelijks ruimte biedt om in te manoeuvreren (lager dan 35 à 40 cm), kan je de kruipkelder ook (gedeeltelijk) opvullen met een licht isolatiemateriaal. Deze zogenoemde bodemisolatie wordt ook wel bij een goed toegankelijke kruipruimte toegepast. Omdat de benedenvloer van de woning bij deze isolatiemethode niet wordt geïsoleerd, heb je wel iets meer warmteverlies en een iets lager rendement dan wanneer je de vloer via de kruipruimte isoleert.

 

Welk isolatiemateriaal voor bodemisolatie in de kruipruimte?

Bij bodemisolatie in de kruipruimte worden meestal isolatiechips of -korrels (bv. EPS-parels) of isolatieschelpen gebruikt. Zelfs bij een hoog grondwaterpeil blijft het isolatiemateriaal zijn werk doen. Het gaat drijven op het grondwater maar blijft zijn afsluitende werking behouden waardoor vocht niet langer tegen de vloer van de woning kan condenseren.

Bodemisolatie kruipruimte kosten: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Wat is de beste methode voor het isoleren van de kruipruimte?

Hoe je isolatie in de kruipruimte best aanbrengt is afhankelijk van de situatie. Is de kruipruimte onvoldoende toegankelijk, dan is bodemisolatie een interessante keuze. Is de kruipruimte voldoende toegankelijk, dan krijgt vloerisolatie via de kruipruimte de voorkeur. Een combinatie van beide technieken kan ook.

Zeker zijn van de beste keuze voor jouw project? Dan vraag je best advies aan een isolatiespecialist. Deze kan je situatie analyseren en zo de beste isolatiemethode voorstellen. Vraag zeker voorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


Gevolgen van vocht in de kruipruimte

Grondvocht zal in de kruipruimte verdampen en tegen de onderkant van de vloer van de woning condenseren. De vloer van de woning voelt hierdoor kouder aan en er gaat ook meer energie verloren via de vloer dan het geval is bij een droge geïsoleerde kruipkelder. Wanneer de ventilatie in de kruipruimte niet voldoende is (vaak is dat het geval), wordt de ruimte steeds vochtiger waardoor schimmels en een muffe lucht kunnen ontstaan. Het vocht kan ook houten constructies aantasten zoals houten steunbalken. Optrekkend vocht kan daarnaast voor allerlei vochtoverlast in de woning zorgen.

 

Hoe vochtige kruipruimte isoleren?

Enkele tips om een vochtige kruipruimte optimaal te isoleren:

 • Breng een bodemfolie aan: dankzij een bodemfolie verdampt het grondvocht niet in je kruipruimte maar onder de folie.
 • Combineer vloerisolatie met bodemfolie of bodemisolatie: kies je voor vloerisolatie via de kruipruimte, dan combineer je dat best met een vochtwerende isolatiefolie op de bodem van de kruipruimte. Zo voorkom je dat vocht in de kruipruimte verdampt. Je kan vloerisolatie ook combineren met bodemisolatie.
 • Ventileer de kruipruimte: naast isolatie in de kruipruimte, is ook voldoende kruipruimte ventilatie belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van gevelopeningen. Zo kan vocht makkelijker weg en daalt de luchtvochtigheid in de kelder.

 

Kosten kruipruimte isoleren

De kosten om een kruipruimte te isoleren hangen sterk samen met de toegankelijkheid van de kruipruimte, de gebruikte isolatiemethode, het gebruikte isolatiemateriaal, de te isoleren oppervlakte, … Reken op een prijs van gemiddeld € 15 à 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Enkele richtprijzen per isolatiemateriaal:

Methode kruipruimte isolerenKosten per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vloerisolatie kruipruimte
PUR-schuim€ 25 à 35
Icynene schuim€ 25 à 35
EPS-isolatieplaten€ 15 à 25
PUR-isolatieplaten€ 20 à 40
Glaswol of rotswol€ 15 à 30
Bodemisolatie kruipruimte
EPS-parels of -chips€ 20 à 30
Schelpenisolatie€ 30 à 50

LET OP: dit zijn slecht richtprijzen die bovendien kunnen verschillen per vakman. Hou er ook rekening mee dat je kan genieten van voordelen zoals premies en het verlaagd BTW-tarief van 6% (als je woning ouder is dan 10 jaar). Reken hierbij nog het lagere energieverbruik en je zal zien dat je de kruipruimte isolatie kosten al snel kan terugverdienen. Een vrijblijvende offerte op maat kan je hier online aanvragen.

 

Voordelen isolatie kruipruimte

Waarom is isolatie van de kruipruimte een goed idee? Een overzicht van de voordelen:

 • Besparing op de energiekosten: door het isoleren van de kelder of kruipruimte blijft de woning langer warm en moet je minder energie verstoken. Zo kan je gemiddeld 10 tot 15% besparen op de energierekening!
 • Meer warmtecomfort: de vloer van de woning zal merkbaar warmer aanvoelen en veel minder snel afkoelen tijdens de winter.
 • Voorkomen van vochtproblemen: door een combinatie van kruipruimte isolatie en speciale dampschermen voorkom je muffe luchtjes die in de kruipruimte ontstaan. De vloer blijft over het algemeen droger en ook schimmels treden minder snel op. Door het isoleren van de kruipruimte voorkom je condensatie van vocht tegen de onderkant van je benedenvloer.
 • De vloer van je benedenverdieping blijft onaangeroerd: de vloer van de benedenverdieping moet niet worden uitgebroken. Bij vloerisolatie langs boven is dat soms wel nodig als er te weinig opbouwhoogte is om isolatie en een nieuwe vloerafwerking op de bestaande vloer te plaatsen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten