Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dun isoleren

In sommige situaties is het belangrijk om zo plaatsbesparend mogelijk te isoleren. Wil je bv. bovenop je bestaande vloer isoleren? Heb je een dunne spouw? Of weinig plaats tussen de houten balken van je dakconstructie? Dan is dun isoleren de boodschap. In dit artikel ontdek je hoe je vloeren, daken en muren dun en tegelijk doeltreffend kan isoleren!

Ga snel naar:
OPTIE 1: vloer dun isoleren
OPTIE 2: muur dun isoleren
OPTIE 3: dak dun isoleren

Ontvang gratis je offertes!

 

 

Waarmee hou ik rekening bij dunne isolatie?

De dikte van een isolatielaag verschilt van project tot project. Bij nieuwbouw is er doorgaans ruimte genoeg om dikker te isoleren, maar bij een renovatie is dat niet altijd het geval. Met welke factoren moet je nu rekening houden als je wil dun isoleren? Een kort overzicht:

 • Isolatiewaarde van het materiaal: niet elk isolatiemateriaal heeft een even goede isolatiewaarde. Is het in jouw situatie belangrijk om zo plaatsbesparend mogelijk te werk te gaan? Dan ga je best voor een materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Zo bereik je met een dunne isolatielaag dezelfde thermische isolatie als met een dikkere laag in een ander materiaal.
 • Energie-eisen/premievoorwaarden: ook bij dunne isolatie zijn er bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Bij nieuwbouw moet je bv. rekening houden met de BEN-normen. En wil je bij een renovatieproject graag in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie? Ook dan moet je een minimale warmteweerstand halen (uitgedrukt in m²K/W). Die premievoorwaarden verschillen per toepassing (vloer, muur, dak, …).
 • Mogelijkheden van de woning: de dikte van een laag isolatie hangt vooral af van jouw project en de mogelijkheden van je woning. Zo kan je je kelderplafond allicht dikker isoleren in vergelijking met isolatie bovenop je huidige vloerbekleding. Niet alle spouwen tussen binnen- en buitenmuren zijn ook even dik. Samen met een expert bekijk je dus best hoe dik of dun jij kan isoleren.

Wil je graag zo dun mogelijk isoleren? Vraag dan zeker eerst advies aan een isolatiespecialist. Die analyseert jouw project, bekijkt hoeveel ruimte je hebt en welk materiaal het meest geschikt is, … Zo maak je de juiste keuzes voor jouw isolatieproject. Ontvang gratis advies op maat!

 

OPTIE 1: vloer dun isoleren

vloer dun isoleren

Isoleer je je vloer langs boven? Dan is de opbouwhoogte een belangrijk aandachtspunt. Als die beperkt is, moet je je vloer zo dun mogelijk isoleren. Anders krijg je problemen met je deuren, plinten, … Tegelijkertijd moet je met je vloerisolatie een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 2 m²K/W halen om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie. Hoe ga je dan te werk? Een kort woordje uitleg!

 

Hoe je vloer dun isoleren?

De meest aangewezen materialen voor dunne vloerisolatie zijn PIR-isolatieplaten en PUR-schuim. Deze kunststof isolatiematerialen beschikken namelijk over een lage lambdawaarde en garanderen dus optimale isolatieprestaties. Bij een renovatie volstaat met PIR-platen al een isolatielaag van slechts 5 cm. Bij gespoten PUR is dat ongeveer 6 cm. De werkwijzen per isolatiemethode op een rij:

 • Vloer dun isoleren langs boven: dunne vloerisolatie is vooral belangrijk als je wil isoleren bovenop je bestaande vloer. In dat geval is de opbouwhoogte namelijk een belangrijk aandachtspunt. Je kan ook je huidige vloer volledig uitbreken. Een vakspecialist zorgt dan voor een volledig nieuwe vloeropbouw vanaf de draagvloer. Doorgaans is er dan meer ruimte voor een dikkere isolatielaag, eventueel vloerverwarming en een nieuwe eindvloer.
 • Vloer dun isoleren langs onder: heb je een lagere kelder en wil je niet te veel plaats verliezen? Dan kies je best voor een laag dunne vloerisolatie tegen je kelderplafond. Lopen er veel leidingen tegen dat plafond? Dan is gespoten PUR het meest aangewezen isolatiemateriaal. Gaat het om een egaal oppervlak? Dan kan een isolatiespecialist ook kiezen voor PIR- of PUR-isolatieplaten.

 

Prijs dunne vloerisolatie

De kosten voor een laag dunne vloerisolatie hangen vooral af van het gekozen materiaal, de oppervlakte van je vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op deze richtprijzen:

Type dunne vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PIR-isolatieplaten€ 20 à 45
Gespoten PUR€ 25 à 35

Een precieze prijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun totaalprijs voor jouw project, maar ook hun adviezen, werkwijzen, … Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 2: muur dun isoleren

muur dun isoleren

Met muurisolatie wil je doorgaans zo weinig mogelijk plaats verliezen, ongeacht de isolatiemethode die je kiest. Maar wat is nu de beste dunne isolatie voor je buitenmuur of je spouwmuur? We overlopen kort de meest aangewezen materialen voor dunne muurisolatie langs buiten, langs binnen of via de spouw.

 

Hoe je muur dun isoleren?

Er zijn 3 manieren om dunne gevelisolatie aan te brengen. Je kan je spouwmuur isoleren, dunne isolatieplaten tegen je buitenmuur laten plaatsen of je buitenmuren isoleren langs binnen. Deze 3 isolatiemethodes in een notendop:

 • Spouwmuur dun isoleren: geen gevelrenovatie voor ogen? Dan is je spouwmuur isoleren de meest eenvoudige, budgetvriendelijke en doeltreffende methode. Een expert spuit dan isolatiemateriaal in je spouw via kleine gaatjes in de gevel (zie foto boven). Is die spouw eerder smal (bv. 3 à 5 cm)? Dan is gespoten PUR doorgaans het meest aangewezen materiaal. Zo krijg je een laag dunne muurisolatie die tegelijkertijd je energiefactuur verlaagt en je wooncomfort verhoogt.
 • Buitenmuur dun isoleren: verlies je liever geen ruimte aan de binnenkant van je woning? En wil je ook je gevel aanpakken? Dan kan je ook een dunne laag gevelisolatie tegen je buitenmuur laten aanbrengen, gevolgd door een nieuwe gevelafwerking (bv. crepi, hout, …). Om zo dun mogelijk te isoleren, kies je best voor PIR-isolatieplaten. Om de minimale Rd-waarde van 3 m² K/W te halen, volstaat met PIR al een isolatielaag van slechts 6 à 7 cm.
 • Binnenmuur dun isoleren: binnenmuren isoleren is enkel aangeraden als de andere opties (spouw- en buitenmuurisolatie) technisch niet haalbaar zijn. Je lijdt namelijk ruimteverlies in je woning en het risico op onderbrekingen in de isolatieschil (bv. door ramen, deuren, …) is groter. Voor dunne muurisolatie langs binnen kies je best voor voorzetwanden met kunststof isolatieplaten of voor kunststof isolatiepanelen die je tegen je binnenmuur laat aanbrengen.

 

Prijs dunne muurisolatie

De kosten voor dunne muurisolatie hangen in eerste instantie af van de isolatiemethode. Zo gaat je spouwmuur isoleren een pak sneller dan je buitenmuur isoleren, met een lager kostenplaatje tot gevolg. Een overzicht van de gemiddelde richtprijzen:

Type dunne muurisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Spouwmuurisolatie met PUR-schuim € 25 à 30
Buitenmuurisolatie met PIR € 20 à 45
Binnenmuurisolatie met PIR€ 40 à 60

Benieuwd naar de kosten voor jouw isolatieproject? Neem dan contact op met 2 à 3 isolatiespecialisten in je buurt. Die informeren je graag over je mogelijkheden en bezorgen je een vrijblijvende prijsofferte. Zo kies je eenvoudig het meest interessante voorstel. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat!

 


OPTIE 3: dak dun isoleren

dak dun isoleren

Wil je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie? Dan moet je een minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W halen. En zou je graag die warmteweerstand halen met een zo dun mogelijke laag dakisolatie? Dan gebruik je in plaats van minerale wol of ingeblazen papiervlokken best PUR- of PIR-isolatieplaten of PUR-schuim. Met deze kunststof isolatie volstaat al een laagdikte van 12 à 14 cm.

 

Hoe je dak dun isoleren?

Je kan je dak op 2 manieren isoleren, afhankelijk van jouw situatie. Een vakspecialist brengt de dakisolatie ofwel langs de binnenkant van je dakconstructie aan, ofwel langs de buitenkant. Een woordje uitleg:

 • Dak dun isoleren langs binnen: een isolatiespecialist kan de isolatie vlot aanbrengen tussen de houten balken van je draagstructuur. Is er weinig ruimte om diep te isoleren? Dan kies je best voor dunne PIR-platen. Dankzij hun hoge isolatiewaarde kan je zelfs met een dunne isolatielaag toch de noodzakelijke Rd-waarde bereiken. Tip: het is ook mogelijk om extra houten latten op de dakconstructie te vijzen. Zo kan je toch nog dieper isoleren en een nog hogere isolatiewaarde halen.
 • Dak dun isoleren langs buiten: renoveer je je dak? Dan is het vernieuwen van die dakbedekking ook het moment bij uitstek om dakisolatie langs buiten te plaatsen. Doorgaans is er voldoende ruimte en speelt de laagdikte minder een rol. Sowieso maakt een dakwerker bij deze methode gebruik van harde isolatieplaten van kunststof hardschuim. Dit is ook de meest aanbevolen werkwijze bij platte daken.

 

Prijs dunne dakisolatie

De prijzen voor dunne dakisolatie hangen in de eerste plaats af van de gebruikte isolatiemethode en het type dak (hellend of plat). Een kort overzicht:

Type dakIsolatiemethodePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Hellend dakLangs binnen€ 20 à 50
Hellend dakLangs buiten€ 40 à 60
Plat dakLangs binnen € 25 à 40
Plat dakLangs buiten€ 45 à 100

Graag meerdere prijsvoorstellen vergelijken? Via onze offerteservice brengen we je gratis en vrijblijvend in contact met verschillende vakspecialisten in je buurt. Zij bezorgen je graag gericht advies en prijzen op maat van je project. Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten