Kurk isolatie
Kurk is een ecologische isolatiemateriaal met uitstekende isolerende en vochtwerende eigenschappen. Het is een uiterst veelzijdig materiaal en hierdoor voor allerlei isolatiedoeleinden geschikt. Lees hieronder de eigenschappen van kurk isolatie en hoe je dit isolatiemateriaal het beste kunt toepassen.
Kurk isolatie toepassingen
Kurk is beschikbaar in plaatvorm of in korrels. De kurkplaten zijn geschikt om te gebruiken bij muur, dak of vloer-isolatie. De kurk korrels kunnen goed toegepast worden als isolatiemateriaal in muren, vloeren of in uitvullingschapes.
Door de goede vochtwerende eigenschappen kan kurk in omgevingen waarbij risico op vocht indringing bestaat zoals in dakconstructies, muren, etc. toegepast worden.
Kurk isolatie kan geplaatst worden zonder dat je beschermende kleren nodig hebt. Kurk irriteert niet en er komt geen stof vrij tijdens de verwerking. Kurk is daarom helemaal niet schadelijk voor de gezondheid.
Wens je jouw woning te laten isoleren met kurk? Vraag nu gratis en vrijblijvend prijzen aan bij verschillende vakmannen uit de buurt.
✓ Klik hier om gratis offertes aan te vragen en vergelijk de prijzen!
1. Kurk bij dakisolatie
Kurkplaten kan je zeer eenvoudig op het lattenwerk van je dakconstructie timmeren. Deze platen zijn niet zwaar en gemakkelijk te zagen. Daarom zijn ze uitstekend toepasbaar voor dakisolatie.
De kurkplaten zijn beschikbaar in verschillende diktes. Hoe dikker de plaat, hoe beter ze isoleert. Voor de isolatie van een dak wordt een dikte van 15 à 16 cm aangeraden. Om warmteverlies bij koudebruggen te voorkomen kunnen de platen schuin over elkaar aangebracht worden. Zo zullen ze efficiënter isoleren in deze moeilijkere zones.
2. Kurk isolatie bij vloerisolatie
Kurk isolatie platen kunnen simpelweg op een betonnen ondervloer gelijmd worden. Zeker als de vloer van je woning uit een tapijtvloer bestaat, zijn kurkplaten als vloerisolatie de beste optie. Bovenden zijn deze platen slijtvast en voelen ze warm aan.
3. Kurk korrels toepassingen
Kurkkorrels zijn eenvoudig te verwerken. Ze worden geleverd in een grootte tussen 1 en 10 mm. Ze zijn daarom goed toepasbaar in tussenruimtes zoals bijvoorbeeld tussen het plafond en de vloer van de verdieping daarboven.
Kurk isolatie prijs
Kurkplaten worden standaard geleverd in de maat 1000 mm x 500 mm. Standaard diktes zijn: 10 tot 60 mm. (80, 100 of 120 mm dik zijn ook verkrijgbaar). Prijzen beginnen bij 19 euro voor 10 mm per vierkante meter tot 25 euro per vierkante meter voor een dikte van 60 mm. dik.
Benieuwd naar wat het zou kosten om jouw woning te laten isoleren met kurk? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende gespecialiseerde firma’s in de buurt en vergelijk de prijzen.
✓ Klik hier om nu gratis prijzen aan te vragen.
Voor- en nadelen van kurk isolatie
Net zoals alle andere isolatiematerialen heeft het isoleren met kurk zowel voor- als nadelen. We sommen ze hier even voor je op om een overzicht te krijgen.
Voordelen:
- Kurk is uiterst waterafstotend en vocht- en rotbeschermend. Om die reden is isolatie met kurk een goed idee voor ruimtes zoals de badkamer en keuken.
- Wat vaak als eigenschap verwaarloosd wordt, maar je later veel problemen kan opleveren, is de aantrekkelijkheid van het materiaal voor termieten. Kurk isolatie is helemaal niet aantrekkelijk voor muizen en termieten. Dit zal je in de toekomst veel zorgen besparen.
- Kurk isolatie heeft een brandklasse B2 wat zeer brandwerend betekent. De brandklasse van isolatiematerialen wordt ingedeeld in klassen van A tot F waar A voor onbrandbaar en F voor heel brandbaar staat. Bovendien komen er geen toxische stoffen vrij bij de verbranding.
- De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. Het heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK.
- Kurk is zeer geluidisolerend. Dit maakt van kurk een isolatiemateriaal dat overal uitstekend toepasbaar is. Zeker langs de gevel aan de straatkant. Zo heeft u van het geluid van buiten helemaal geen last meer.
- Tenslotte heeft kurk een hoge duurzaamheid. De isolatiewaarde neemt nauwelijks af in de tijd.
Nadelen:
In vergelijking met andere isolatiematerialen is kurk behoorlijk aan de dure kant. Er zijn andere ecologische isolatiematerialen die goedkoper zijn. Anderzijds, de vele uitstekende technische eigenschappen maken van kurk toch een goede optie voor jouw isolatie.
Productie van kurk
Het kurkschors moet na het oogsten eerst een jaar ‘rusten’ voordat het gekookt kan worden. Na het koken van het schors moet het voldoende drogen waarna het geschikt is om vermalen te worden tot kurkkorrels. Deze korrels worden onder hoge druk en met behulp van stoom in een autoclaaf geëxpandeerd tot kurkplaten. Dit alles gebeurt op ecologisch verantwoorde wijze. Bij de productie van kurkplaten worden geen chemicaliën of kunstmatige additieven gebruikt.
Oorsprong van kurk als isolatiemateriaal
Kurk is afkomstig van de schors van de Kurkeik. Deze boom, die voornamelijk in Zuid-Europa (Portugal) en Noord-Afrika groeit, heeft na een groeitijd van gemiddeld 25 tot 30 jaar een dikke laag schors gekregen. Eens in de negen jaar pelt men nauwkeurig een gedeelte van de schorslaag van deze boom zonder dat dit schade aan de eik oplevert.
De schors groeit in de loop der tijd weer volledig aan. Een kurkeik kan op deze manier wel 100 tot 200 jaar oud worden en hoeft dus niet gekapt te worden. Dit is een van de redenen waarom kurk een ecologisch verantwoord product is.