Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ramen isoleren: mogelijkheden & prijzen

Langs je ramen kan tot 15% warmte van je woning ontsnappen. Daarom is het belangrijk te investeren in kwalitatieve raamprofielen met isolerend glas. Beter isoleren betekent minder verwarmen en dus een lagere energiefactuur. Lees hier hoe en hoeveel je kan besparen door je ramen te vervangen.

1. Kies voor kwalitatieve raamprofielen

Ramen isoleren doe je door rekening te houden met 2 belangrijke factoren: de juiste raamprofielen en isolerend glas. Oude raamprofielen, nog aanwezig in dat karaktervolle herenhuis of de woning van je grootouders die je hebt overgekocht, voldoen meestal niet meer aan de nieuwe normen op vlak van isolatie. Daardoor gaat er veel warmte en geluid verloren door raamlijsten zelf.

Raamlijsten bestaan in verschillende materialen: hout, pvc, aluminium en staal. Allen hebben ze een verschillende U-waarde, de waarde die aangeeft hoeveel warmte er verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat en dus hoe beter een materiaal isoleert.

 

Hout

Houten raamprofielen hebben een lage U-waarde van 0,8 – 0,63  W/m²K.  De mate van isolatie wordt voornamelijk bepaald door de soort hout en de dikte van de raamprofielen. Door de zeer lage U-waarde zijn houten ramen uitermate geschikt voor gebruik in passief huizen.

 

PVC

Pvc ramen hebben een U-waarde van 1,2 – 0,78 W/m²K. De isolatiewaarde van kunststof profielen is voornamelijk afhankelijk van het aantal luchtkamers in het profiel. Het is namelijk de stilstaande lucht in de profielen die goed isoleert. Hoe meer luchtkamers, des te beter isoleert het profiel. Verder zijn ook de gebruikte afdichtingsmaterialen van invloed op de isolatiewaarde en de afstandhouders waarmee de glasbladen van elkaar gescheiden worden.

 

Aluminium

Aluminium raamprofielen hebben een U-waarde van 1,5 – 0,8 W/m²K. De meeste ramen die voorzien zijn van dubbel glas hebben een U-waarde van 1,5. Met driedubbele beglazing (tripple glas +++) zijn waardes tot 0.8 W/m²K mogelijk. Het aantal luchtkamers in het profiel en de wijze waarop kamers gescheiden zijn, bepaalt de isolatiewaarde.

 

Staal

Stalen ramen hebben doorgaans een U-waarde die ligt tussen 2,6 en 1,9 W/m²K. Een U-waarde van 1,2 is in uitzonderlijke gevallen mogelijk door gebruik te maken van thermische profielen en tripple glas. De profielen zijn gemaakt van roestvrij staal (inox) en zijn meestal voor 100% recycleerbaar.

 

Overzicht isolatiewaarden raamprofielen

Soort raamprofielU-waarde (W/m²K)
Hout0,8 – 0,63
PVC1,2 – 0,78
Aluminium1,5 – 0,8
Staal2,6 – 1,9

 

Op basis van deze waarden kan je concluderen dat houten raamprofielen doorgaans het best isoleren. Uiteraard hou je best ook rekening met de stijl van je huis. Hout is eerder geschikt voor oudere gebouwen met een karaktervolle uitstraling, terwijl aluminium en pvc een modernere look geven aan je woning. Staal is minder en minder populair.

 

pvc raam met driedubbele beglazing

 

2. Isolerend glas is een must

Naast het buitenschrijnwerk is het soort glas de tweede belangrijke factor bij het vervangen van je ramen. Ook dit wordt uitgedrukt via de U-waarde. De U-waarde van enkel glas bedraagt 5,3, maar hoogrendementsglas is tegenwoordig de standaard. De maximaal toegelaten U-waarde is op dit moment 1,3, maar in de praktijk is zelfs 1,1 de norm.

Hoogrendementsglas (HR-glas) met een enkele coating heeft een U-waarde van 1,1. De ruimte tussen de 2 glasbladen, ook wel de spouw genoemd, is opgevuld met argon, een edelglas. Dat kan je ook vervangen door krypton, zo gaat er nog 0,1 af van de U-waarde. Krypton is wel een stuk duurder dan argon. Kies je voor hoogrendementsglas met een dubbele of driedubbele coating, dan zakt de U-waarde met 0,1 per coating. Met driedubbele beglazing en krypton gas in de 2 spouwen zijn U-waardes mogelijk tot 0,5 W/m²K.

 

Type glas# glasplatenSpouwvulling# coatingsU-waarde (W/m²K)
Enkel glas1GeenGeen5,3
Dubbel glas2Droge luchtGeen2,8 - 2,9
HR+2Droge lucht11,2 - 1,6
HR++2Argon11,1
HR+++3Krypton20,5

 

Prijs van hoogrendementsglas

Het plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing is zonder twijfel een nuttige investering. De verwarming van je woning verloopt namelijk veel efficiënter, wat het wooncomfort verhoogt en je energiefactuur doet dalen. HR++ is momenteel de meest gekozen vorm van beglazing. Je voldoet er ruimschoots mee aan de wettelijke norm van U = 1,3 en realiseert er een mooie besparing mee. Uiteraard spaar je met HR+++ glas nog meer uit, maar de hogere kost staat niet in verhouding met de extra besparing. Prijs/kwaliteit is de HR++ de meest interessante optie op dit moment.

 

Type glasRichtprijs per m²Jaarlijkse energiebesparing
Traditioneel dubbel glas€ 55 - 65+/- € 160
HR+€ 75 - 85+/- € 270
HR++€ 80 - 90 +/- € 290
HR+++€ 120 - 140+/- € 320
Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw maar exclusief plaatsing van de ramen. De besparing is berekend op basis van een gebouw met 20 m² beglazing in combinatie met een hoge rendement combiketel.

Ontvang nu max. 3 offertes van erkende vakmannen in je buurt en bespaar tot 25%.

 

Ramen isoleren bespaart tot 15%

 

3. Prijzen & premies

Om je het gemakkelijk te maken, geven we je nog een handig prijsoverzicht van de verschillende profielen, inclusief isolatieglas HR++. Ramen in PVC zijn het goedkoopste en isoleren goed, daar waar staal een pak duurder is en het minst goed van al de warmte tegenhoudt.

Conclusie: een PVC-raam met HR++ glas is op dit moment de goedkoopste keuze om te voldoen aan de wettelijke norm van U = 1,3 en zoveel mogelijk te besparen op je energiefactuur.

 

Type raamU-waarde profiel (W/m²K)Prijs per m²
PVC1,2 - 0,78€ 200 - 400
Hout0,8 - 0,63€ 300 - 500
Aluminium1,5 - 0,8€ 600 - 800
Staal2,6 - 1,9€ 1.000 - 1.200
Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw, levering en plaatsing van de ramen.

 

Premies

Voor het vervangen van enkel of dubbel glas door nieuwe hoogrendementsbeglazing kom je misschien wel in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Het bedrag van de premie hangt af van je inkomenscategorie en kan oplopen tot 50% van je investering (tot max. € 5.500).

Combineer je de vervanging van jouw beglazing met nog 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kan je ook aanspraak maken op een Totaalrenovatiebonus. Liet je die 1e investering in 2021 of later uitvoeren? Dan gaat het om de EPC-labelpremie in plaats van de Totaalrenovatiebonus. Projectbegeleiders die per project minstens 10 woningen helpen energiezuinig te maken kunnen dan weer een burenpremie krijgen.

Bekijk hier alle beschikbare premies en hun voorwaarden op de website van de Vlaamse Overheid.

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers