Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Oud huis isoleren

Heb je een oude woning gekocht of geërfd? Dan staat isolatie allicht bovenaan je prioriteitenlijstje bij de renovatie. Woningen van voor 1975 zijn namelijk vaak slecht geïsoleerd, met veel warmteverlies en hoge energiekosten tot gevolg. Hoe kan je doeltreffend zo’n oud huis isoleren? Waar begin je best? En welke valkuilen moet je zeker vermijden? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe oud huis isoleren?
Oud huis isoleren kosten
Valkuilen & risico’s
Voordelen isolatiespecialist
Mogelijke isolatiepremies
Vraag gratis offertes aan

 

 

Een oud huis isoleren? Vraag eerst advies aan een specialist!

Een oude woning (gebouwd vóór 1975) is doorgaans slecht geïsoleerd. Wil je zo snel mogelijk je wooncomfort verhogen en je energiekosten verlagen? Dan is je oude woning isoleren de logische 1e stap bij je renovatie. Let op: je begint best niet zomaar met die isolatiewerken. Voor een optimaal eindresultaat laat je best eerst je oude huis inspecteren door een vakman. Die houdt onder meer rekening met de volgende belangrijke aandachtspunten:

 • Aanwezige isolatie: een specialist zal eerst grondig analyseren welke isolatie er wel al is. Misschien heeft de vorige eigenaar bv. al de spouwmuren laten na-isoleren. Of is het dak al geïsoleerd langs binnen? Daarnaast zal de vakman uiteraard ook kijken of die eventuele bestaande isolatie nog in goede staat is of niet.
 • Juiste isolatiemethode: de meest aangewezen isolatiemethode hangt natuurlijk af van de mogelijkheden van de woning. Is de kruipruimte bv. te laag? Dan moet je wel kiezen voor bodemisolatie of vloerisolatie langs boven. Of heeft de woning geen spouwmuur? Dan kan je niet anders dan je buitenmuur isoleren langs buiten of langs binnen. Een isolatiespecialist bekijkt je woning grondig en geeft dan advies op maat over de meest aangewezen werkwijze.
 • Meest effectieve maatregelen: heb je een kleiner budget en laat je niet de hele woning isoleren? Dan kijkt de specialist waar de meeste winst te halen valt. Om energiekosten uit te sparen, zijn dak- en gevelisolatie bv. meer aangewezen dan vloerisolatie. Bij een oude rijwoning is de beglazing vervangen dan weer belangrijker dan de voorgevel isoleren omdat het glas verhoudingsgewijs een grotere oppervlakte heeft. Bij een vrijstaande woning begin je wel weer best met de muren.
 • Voorbereidende werken: bij een oude woning bestaat de kans dat schade je investering in isolatie teniet doet. Vertoont je buitenmuur bv. scheuren of barsten? Dan moet je die eerst laten herstellen voor je de spouwmuur laat na-isoleren. Anders tast vocht je isolatielaag aan. Wil je zulke problemen vermijden? Laat dan zeker eerst je oude woning inspecteren door een specialist.

Gratis advies op maat? Een isolatiespecialist inspecteert je volledige woning en stelt dan een plan van aanpak op maat voor. Het kan zijn dat je onmiddellijk kan starten met isoleren, maar in sommige situaties zijn eerst voorbereidende werken nodig. Contacteer gratis meerdere vakmannen in je buurt!

 

Hoe oud huis isoleren?

De volgorde van de isolatiewerken bij een oude woning kan verschillen volgens je budget, het type woning, je persoonlijke wensen, … De aard van de werkzaamheden is echter bij elke woning dezelfde. Voor een lagere energiefactuur en een aangenaam wooncomfort zijn de volgende klussen essentieel:

 

1. Dakisolatie oud huis

oud huis isoleren

We moeten het je allicht niet vertellen: warmte stijgt. Logischerwijs is dakisolatie 1 van de meest effectieve manieren voor het isoleren van een oud huis. Afhankelijk van de mogelijkheden van je woning en je budget kies je voor 1 van de volgende isolatiemethoden:

 • Dakisolatie langs binnen: is de dakbedekking nog in goede staat? Dan is je hellend dak langs binnen isoleren de meest praktische en budgetvriendelijke methode. Een vakman klemt het isolatiemateriaal dan tussen de houten balken van je dakconstructie. Let op: bij een plat dak is langs binnen isoleren niet aangeraden. Je dakconstructie is dan namelijk onderhevig aan temperatuurschommelingen.
 • Dakisolatie langs buiten: is je dakbedekking aan vervanging toe? Bij zo’n dakrenovatie kies je best voor dakisolatie langs buiten. Een vakman plaatst dan een naadloze isolatieschil met harde isolatieplaten bovenop je dakconstructie. Ook bij een plat dak is langs buiten isoleren het meest aangewezen. Bovenop de isolatielaag komt dan een nieuwe dakbedekking of een ballastlaag.
 • Zoldervloerisolatie: gebruik je de zolder niet als leefruimte? Dan is het nog goedkoper en praktischer om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Zo warmt je zolder niet mee op met de rest van je woning, je hebt minder isolatiemateriaal nodig, …

Richtprijs dakisolatie oud huis: € 20 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Muurisolatie oud huis

isoleren oud huis

De muren isoleren van een oud huis is 1 van de meest efficiënte manieren om je stookkosten te beperken. Zeker bij een halfopen of een vrijstaande woning met een groot aantal m² aan muuroppervlakte. Wat zijn de mogelijkheden bij de muurisolatie voor een oud huis? Een kort overzicht:

 • Spouwmuurisolatie: spouwmuurisolatie bij een oud huis is in vele gevallen wel degelijk mogelijk. De meeste huizen die gebouwd zijn na 1920 beschikken namelijk over een spouwmuur. Is die bovendien in goede staat en minstens 5 cm breed? Dan kan een vakman die spouw vullen met isolatiemateriaal. Hij brengt eerst gaatjes aan in je voegen die hij na de isolatiewerken weer netjes opvult.
 • Buitengevelisolatie: is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Of wil je ook een nieuwe gevelbekleding voor je oude woning? Dan kies je beter voor gevelisolatie langs buiten. Een vakman isoleert je buitenmuren dan langs de buitenkant met harde isolatieplaten, waarna hij die gevelisolatie afwerkt met een nieuwe gevelbekleding naar keuze (crepi, steenstrips, hout, …).
 • Binnenmuurisolatie: kan je je gevel niet isoleren langs buiten (bv. vanwege een beschermde gevel of door aanpalende gebouwen)? Dan kan je je muren ook isoleren langs binnen met voorzetwanden of gipsplaten met een isolatielaag. Let op: deze methode is arbeidsintensief en weinig praktisch. Je verliest ruimte aan de binnenkant van je woning, je moet je vensterbanken aanpassen en je radiatoren verplaatsen, …

Richtprijs muurisolatie oud huis: € 15 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. Nieuwe ramen oud huis

isolatie oud huis

Heeft je oude woning nog enkel glas of gewoon dubbel glas? Dan laat je best de ramen volledig vervangen. Dankzij nieuwe raamkaders en isolerende beglazing zorg je namelijk voor een optimale thermische én akoestische isolatie:

 • Hoogrendementsglas: dit isolatieglas is de standaardkeuze bij renovaties. Hoogrendementsglas isoleert tot 6 keer beter dan enkel glas en tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Wil je zo energieneutraal mogelijk renoveren? Dan is driedubbel glas ook een optie. Door de 3 glasplaten haalt dit type beglazing uiteraard de beste isolatiewaarden.
 • Isolerende raamkaders: naast de beglazing zijn ook je raamprofielen belangrijk voor een optimale isolatie. Daarom is je ramen volledig vervangen in de meeste gevallen meer aangewezen dan alleen het glas vervangen. Bovendien geef je op die manier ook je oude woning een nieuwe uitstraling. Vergelijk zeker de isolatiewaarden van verschillende materialen voor je een keuze maakt.

Richtprijs nieuwe ramen oud huis: € 100 à 700 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

4. Vloerisolatie oud huis

oude woning isoleren

Gaat het vooral om een zo groot mogelijke besparing op je energiekosten? Dan zal vloerisolatie misschien iets lager op je lijst staan. Voor je wooncomfort is je vloer isoleren echter essentieel. Ook als je bij je energetische renovatie vloerverwarming laat plaatsen kan je uiteraard niet om vloerisolatie heen. Maar hoe kan je nu de vloer van een oude woning isoleren? Er zijn 3 mogelijkheden:

 • Vloer isoleren langs onder (wel een kelder): heb je een (kruip)kelder en is die hoog genoeg (meer dan 35 à 40 cm)? Dan is je benedenvloer langs onder isoleren de meest budgetvriendelijke en praktische oplossing. Een vakman plaatst dan het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kelder. Zo zijn geen breekwerken nodig. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van je ondervloer (hout of beton).
 • Vloer isoleren langs boven (geen kelder): is er geen kelder aanwezig in je oude woning? Of plan je een vloerrenovatie met bv. vloerverwarming? Dan moet je je bestaande vloer uitbreken om dan te isoleren langs boven en een nieuwe vloerbekleding te laten leggen. Isoleren bovenop je huidige vloer is ook een optie, maar dan moet je opletten dat je vloeropbouw niet te dik wordt.
 • Bodemisolatie: hou je het liever goedkoper en is je kruipruimte niet toegankelijk? Dan kan een vakman ook isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem van die kruipruimte. Bovendien heb je zo ook geen problemen met de opbouwhoogte van je vloer. Let wel: met bodemisolatie is de vloer zelf niet geïsoleerd, waardoor het rendement iets lager is dan bij vloerisolatie.

Richtprijs vloerisolatie oud huis: € 15 à 55 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

TIP: vraag advies op maat aan een vakman!

Welke isolatiemaatregelen leveren het meeste op voor jouw woning? Waar begin je best en met welke materialen? Een isolatiespecialist komt bij je langs, analyseert jouw project en geeft je advies op maat. Zo ben je zeker van de juiste keuzes en een optimaal resultaat.

Meteen isolatiespecialisten contacteren? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

Oud huis isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van een oud huis hangen uiteraard af van project tot project. Kan je bv. je spouwmuur isoleren of niet? Kies je voor dakisolatie langs binnen of langs buiten? Al die keuzes bepalen de uiteindelijke kostprijs. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatieklus:

Wat isoleren? IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dak isolerenLangs binnen isoleren€ 20 à 50
Langs buiten isoleren€ 45 à 100
Zoldervloer isoleren€ 20 à 40
Muren isolerenSpouwmuur isoleren€ 15 à 30
Buitenmuur isoleren€ 100 à 150
Binnenmuur isoleren€ 40 à 80
Nieuwe ramen plaatsen€ 100 à 700
Vloer isolerenLangs onder isoleren€ 15 à 40
Langs boven isoleren€ 15 à 40
Bodem isoleren€ 20 à 55

BELANGRIJK: de prijs voor het isoleren van een oud huis kan ook variëren per vakman. Kortom, wil je gericht prijzen van meerdere specialisten vergelijken? Dan vraag je best voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Welke valkuilen en mogelijke risico’s?

Oude huizen isoleren is uiteraard minder vanzelfsprekend dan recentere woningen. Daarom start je best met een grondige analyse van je woning door een gespecialiseerde vakman. Anders loop je het risico op de volgende valkuilen, met onnodige extra kosten tot gevolg:

 • Bestaande vochtproblemen niet aanpakken: bij een oudere woning zijn vochtproblemen niet uitgesloten. Wil je bv. de spouw van je buitenmuren isoleren? Dan moet je eventuele barsten en scheuren in je gevel zeker eerst laten herstellen. Ook je dak isoleren langs binnen is enkel een optie als je dakbedekking nog in een goede staat is. Anders laat je beter meteen je volledige dak renoveren.
 • Ventilatie uit het oog verliezen: bij een oud huis is er vooral natuurlijke ventilatie langs kieren en spleten. Ga je grondig en luchtdicht je oude woning isoleren? Dan kan die vochtige, vervuilde binnenlucht niet meer weg. Daarom investeer je best meteen in een ventilatiesysteem op maat. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) is zo’n ventilatiesysteem trouwens sowieso verplicht.
 • Geen rekening houden met de staat van je woning: in sommige gevallen kan je onmiddellijk starten met isoleren. Hou er echter rekening mee dat er bij oudere woningen soms ook voorbereidende werken nodig zijn. Misschien is de draagstructuur van je dak bv. aan het doorzakken? Of is er sprake van opstijgend vocht in je muren? Dergelijke problemen moet je eerst aanpakken, vooraleer je begint met isoleren.
 • Niet voldoen aan de energie-eisen: wil je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie van Fluvius? Dan moet je bij je renovatie voldoen aan bepaalde minimale energie-eisen. Een isolatiespecialist weet gelukkig perfect welke warmteweerstand nodig is om te voldoen aan die voorwaarden. Met een vakman ben je dus zeker van een voldoende dikke isolatielaag per materiaal.
 • Geen ingrijpende energetische renovatie: wil je genieten van verlaagde registratierechten op de aankoop van je woning? Dan moet je gaan voor een ingrijpende energetische renovatie. Naast een doorgedreven woningisolatie omvat zo’n project ook de vervanging van de verwarmingsinstallatie, het plaatsen van een ventilatiesysteem, … De investering verdien je terug door een lagere energiefactuur en bovendien zorg je voor een veel hogere woningwaarde bij een eventuele latere verkoop.

TIP: een vakman houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten bij de isolatie van een oud huis. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat zonder onaangename verrassingen achteraf. Je kan gratis en vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Voordelen isolatiespecialist

Ben je een ervaren klusser? Dan kan je bepaalde isolatiewerken als het isoleren van een dak langs binnen eventueel zelf uitvoeren. Bij het isoleren van een oud huis is het in de meeste gevallen echter aangewezen om een beroep te doen op de expertise van een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van…

 • Analyse van je woning: een optimale isolatie van een oude woning staat of valt met een grondige, voorafgaande inspectie. Een isolatiespecialist analyseert je woning eerst volledig en bekijkt of er voorbereidende werken nodig zijn, welke isolatiemethodes en -materialen het meest geschikt zijn, …
 • Advies op maat: op basis van die grondige controle geeft zo’n specialist je dan advies op maat van jouw situatie. Is het isoleren van je spouwmuur bv. mogelijk of niet? Kies je best voor een dakrenovatie met isolatie langs buiten of is dakisolatie langs binnen een optie? Laat je je benedenvloer best isoleren langs onder of langs boven? Zo’n vakman begeleidt je van a tot z.
 • Correcte uitvoering: naast advies zorgt een specialist met al z’n ervaring en expertise natuurlijk ook voor een optimale uitvoering van de nodige isolatiewerken. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een maximaal rendement en een grote besparing op je energiekosten.
 • Kwalitatieve materialen: isolatiespecialisten werken enkel met hoogwaardige materialen. Bovendien kunnen ze die ook inkopen aan een lagere prijs dan particulieren.
 • Garantie op isolatiewerken: kies je voor een vakman? Dan ben je sowieso financieel beschermd tegen eventuele problemen tijdens de werkzaamheden. Ga je doe-het-zelven en zorgen fouten voor extra kosten? Dan draai je daar zelf voor op.
 • Premies & financiële voordelen: door te werken met een isolatiespecialist kan je de kosten voor de werken flink drukken met meerdere premies en financiële voordelen. Je betaalt bovendien ook slechts 6% btw op de materialen en de arbeidskosten. Dat maakt een groot verschil op je eindfactuur.

Vakmannen in je buurt contacteren? Ontvang vrijblijvend voorstellen van meerdere isolatiespecialisten.

 

Mogelijke isolatiepremies

Het isoleren van een oud huis neemt een behoorlijke hap uit je budget. Gelukkig kan je die kosten binnen de perken houden met meerdere isolatiepremies en financiële voordelen. We zetten ze kort op een rij:

 • Mijn VerbouwPremie: bij de netbeheerder kan je de Mijn VerbouwPremie krijgen voor meerdere isolatiewerken als dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie, … Je kan die premie online aanvragen na de uitvoering van de werkzaamheden en de betaling van de facturen. Een vakman kan je meer informatie bieden over deze regeling.
 • EPC-labelpremie: ligt die einddatum van je 1e investering in 2021 of later? Dan kan je kiezen voor de EPC-labelpremie. Je geniet van deze premie als je een hoger energielabel haalt op je EPC-attest na de renovatie dan ervoor.
 • Gemeentelijke premie: bepaalde Vlaamse gemeenten reiken ook premies uit voor isolatiewerken. De bedragen, voorwaarden, … verschillen wel van gemeente tot gemeente. Je gaat dus best op voorhand eens langs bij jouw gemeente om informatie in te winnen.
 • Verlaagd btw-tarief: bij woningen ouder dan 10 jaar betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten.

BELANGRIJK: je komt enkel in aanmerking voor deze premies als je samenwerkt met een erkende vakman. Je kan meteen isolatiespecialisten actief in je buurt contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten