Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Koudebrug - De zwakke schakel bij isolatiewerken

koudebrug Een koudebrug is een zwakke plaats waar de thermische isolatie onderbroken wordt. In de winter zorgt dit voor koudeverliezen en zo voor een hoge energiefactuur. In de zomer zorgt dit dan weer voor oncomfortabele warmtebruggen. Je vermijdt koudebruggen dan ook het best!

 

Meest voorkomende koudebruggen

 

Onderbrekingen

Onderbrekingen van de isolatie is de eerste grote groep koudebruggen. Isolatiedelen kunnen hier slecht op elkaar aansluiten, of er zou een slechte isolator door de isolatie uitgaan, bijvoorbeeld een leiding of spouwhaak, gestorte lateien of mortelresten in de spouwmuur.

 

Afwerking bij rolluiken

Er kan een gebrek aan isolatie zijn rond de screens of rolluiken.

 

Opbouw van het gebouw

Er kan een slechte plaatsing zijn van de draagvloer. De buitenmuur mag niet op de vloerplaat of fundering staan of deze onmiddellijk raken.

 

Slechte afdichtingen

Sluitingen die slecht afgewerkt zijn waarbij de luchtlekken een cruciale rol spelen.

 

De onbekende koudebrug

Je hebt ook een onbekende koudebrug, namelijk oud buitenschrijnwerk. Er vormt zich condens aan de binnenzijde van het raam bij koud weer. Een goede oplossing hiervoor is deze vervangen. Wees hier wel op je hoede voor plaatsen waar het vocht kan neerslaan.

 

Ramen en deuren

Ook het openen van ramen en deuren wordt aanschouwd als een koudebrug. Deze zijn uiteraard makkelijk op te lossen en volledig zelf te bepalen.

 

koudebrug raam

 

Hoe kan je een koudebrug herkennen

Een koudebrug kan je op verschillende manieren ontdekken:

 

Handmatige detectie

Als je met je hand over een wand wrijft met een koudebrug, voel je duidelijk tussen de zone met de koudebrug en de rest van de wand een temperatuurverschil.

 

Schimmelplekken

Er zal waterdamp in de lucht condenseren en hierdoor neerslaan op deze plekken doordat de warme vochtige lucht in contact komt met koude gebouwdelen. Hierna zal je vochtplekken opmerken en zullen er na een lange periode schimmelplekken ontstaan. Ze zijn niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook voor je gezondheid.

 

 

Werkwijze koudebruggen tegengaan

  • De woning moet, door de isolatie, volledig omhullen. De muurisolatie moet perfect op de vloerisolatie aansluiten. De muurisolatie moet naadloos op het buitenschrijnwerk en dakisolatie aansluiten.
  • De vloeropleg en lateien mogen niet helemaal aangestort worden tegen het buitenspouwblad.
  • Probeer ervoor te zorgen dat er een goede luchtdichte aansluiting is van het buitenschrijnwerk met de binnenmuur. Het volstaat niet wanneer je het opvult met polyurethaanschuim.
  • De isolatieschil mag nergens doorboord worden door de leidingen.
  • Probeer een oplossing te vinden zodat je rond de kast de screens of rolluiken isoleert. Als je maar weinig ruimte hebt, dan kan je kunststofisolatie plaatsen. Heb je meer ruimte? Dan kan je kiezen voor wolisolatie. Met siliconen kan je de kieren dicht maken.
  • Plaats isolatie tussen de binnen- en buitendorpels van de ramen en deuren.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten