Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rd waarde isolatie

Ga je jouw huis isoleren en ben je op zoek naar geschikte materialen voor dakisolatie, vloerisolatie, …? Dan is de Rd waarde een term waar je onvermijdelijk mee te maken krijgt. Waarop slaat de Rd waarde van isolatie? Wat is de beste waarde voor jouw woningisolatie en hoe bereken je deze? Ontdek het allemaal in dit artikel.

 

4 veelgestelde vragen over Rd waarde:

 1. Wat is de Rd waarde?
 2. Welke Rd waarde per toepassing?
 3. Wat is de Rd waarde per isolatiemateriaal?
 4. Waarom Rd waarde berekenen met vakman?

Heb je nog andere vragen over de Rd waarde van isolatie? Kom dan vrijblijvend in contact met 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

rd-waarde

 

1. Wat is de Rd waarde?

De Rd waarde is kort gezegd de warmteweerstand van een bepaald isolatiemateriaal. Hoe hoger deze Rd waarde, hoe beter het materiaal isoleert. En hoe meer je dus ook bespaart met je woningisolatie. De Rd waarde voor isolatie is uitgedrukt in m²K/W. Wil je in aanmerking komen voor een premie voor je isolatiewerken? Dan moet je een bepaalde Rd-waarde halen met je isolatiepakket.

 

2. Welke Rd waarde per toepassing?

In principe is een hogere Rd waarde altijd beter. Per isolatietoepassing is wel een minimale waarde vastgelegd om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie. Een compleet overzicht:

IsolatiemethodeMinimale Rd waarde (m²K/W)
Spouwmuurisolatie1,5
Bodemisolatie2
Zolderisolatie4,5
Vloerisolatie2
Dakisolatie4,5
Gevelisolatie3

 

Isolatiepremie aanvragen? Schakel een vakman in!

Naast de minimale Rd-waarde per isolatie toepassing zijn er nog meer voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie. De belangrijkste? Het inschakelen van een erkende vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en kom snel in contact met meerdere isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

3. Wat is de Rd waarde per isolatiemateriaal?

Benieuwd naar de Rd waarde per isolatiemateraal? Deze bereken je door de materiaaldikte te delen door de lambdawaarde (W/mK). En hoe lager de lambdawaarde is, hoe hoger de isolatiewaarde. Zo hebben steen- of glaswol een Rd waarde van 3,75 – 4,55 m²K/W (12 – 17 cm). De Rd waarde van PIR bedraagt dan weer 3,6 à 4,5 m²K/W (8 – 10 cm). Hieronder een overzicht met lambdawaarden per isolatiemateriaal:

IsolatiemateriaalLambdawaarde (W/mK)
EPS0,030 - 0,040
XPS0,032 - 0,035
PIR0,023 - 0,026
Glaswol0,032 - 0,040
Steenwol0,032 - 0,040

 

4. Waarom Rd waarde berekenen met vakman?

Hoe dik moet je isolatielaag zijn om de vereiste Rd waarde te behalen voor je subsidie? Dit berekent een vakman graag voor je. Maar er zijn zeker nog meer voordelen waar je van profiteert met zo’n erkende isolatiespecialist. Een kort overzicht:

 • Gericht advies: wanneer kies je voor isolatieplaten of juist isolatiedekens? Welk materiaal dempt het meeste geluid en hoe behaal je het beste rendement met woningisolatie? Een vakman geeft je altijd gericht advies, van analyse tot plaatsing.
 • Snelle uitvoering: kies je voor een vakman? Dan ben je zeker van een correcte plaatsing. Daarnaast werkt een isolatiespecialist razendsnel en profiteer je in een mum van tijd van een lagere energierekening.
 • Juiste materialen: het ideale isolatiemateriaal bestaat niet. De beste keuze varieert per woonsituatie, huishouden, budget, … Een vakman kiest altijd de juiste materialen en kan deze ook nog eens voor een lagere prijs inkopen.
 • Financiële voordelen: is de Rd waarde van het geplaatste materiaal hoog genoeg? Dan heb je onder meer recht op de Mijn VerbouwPremie. Is je huis ook ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op zowel de materiaal- als de arbeidskosten.

 

Woning laten isoleren = offertes vergelijken

Interesse in dakisolatie, vloerisolatie, … met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je altijd van gericht advies, prijzen op maat en een doeltreffende oplossing. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten