Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dampscherm plaatsen

Wanneer je je woning isoleert, heeft niet alleen de keuze voor de juiste isolatiematerialen een grote invloed op de uiteindelijke isolatiewaarde, maar ook de plaatsing. Door de isolatie af te schermen met een lucht- of dampscherm, zorg je voor een luchtdichte afwerking. Zo kan de vochtige binnenlucht niet doordringen in de isolatie en vermijd je schimmels en een verminderde werking van je isolatie.

Ga snel naar:
Waarom dampscherm plaatsen?
Dampfolie aanbrengen
Mogelijke materialen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van vakmensen

 

Wat is een dampscherm?

Een dampscherm is een waterdichte, dampremmende folie die ervoor zorgt dat het vocht in de binnenlucht wordt tegengehouden en zo de isolatie niet aantast. Dit is belangrijk om een optimale werking van het isolatiemateriaal garanderen.

 

Wanneer een dampscherm plaatsen?

Wanneer je je woning van binnenuit isoleert, moet je steeds een dampscherm plaatsen. De enige uitzondering is isolatie die reeds is afgewerkt met een dampwerende laag. Hierbij is het belangrijk om alle gaten en naden dicht te plakken met een speciale tape zodat er alsnog geen waterdamp in de isolatie kan doordringen. De zwakste punten in een woning zijn plafonds en vochtige kamers zoals de keuken en badkamer. In deze ruimtes is het aangeraden om ook voldoende te ventileren.

Ga je je dak, muren… van binnenuit isoleren? Dan is het slim om een ervaren isolatiespecialist in te schakelen. Hij schenkt voldoende aandacht aan een correcte plaatsing en afwerking van je isolatie en het dampscherm. Vind een specialist in jouw buurt.

 

Waarom een dampscherm plaatsen?

Onder de vorm van damp bevat lucht steeds een bepaalde hoeveelheid water. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe meer water erin kan opgenomen worden. Wanneer de temperatuur daalt, kampt de lucht met een te grote hoeveelheid damp die afgezet wordt in de vorm van water. Dit noemen we condensatie. De afkoeling gebeurt het snelst rond koude oppervlakken zoals muren, het dak, ramen, deuren en koepels.

Wanneer de waterdamp kan doordringen in de isolatie, veroorzaakt dit na verloop van tijd schade zoals verrotting, vlekken en een slechtere isolatiewaarde. Om dergelijke problemen te vermijden, is de plaatsing van een dampscherm dan ook cruciaal.

 

dampscherm aanbrengen

Dampfolie aanbrengen: werkwijze + tips

Een dampscherm plaatsen is niet zo moeilijk, mits de nodige aandacht. Met een slechte afwerking kan je namelijk net zo goed geen dampwerende laag plaatsen. Een isolatiespecialist houdt bij het aanbrengen van een dampfolie altijd rekening met onderstaande aandachtspunten:

 1. Damfolie aanbrengen langs warme zijde

  Een dampfolie breng je altijd aan de warme kant van de ruimte aan. Isoleer je je dak of muren langs binnen? Dan breng je de dampwerende laag als laatste aan. Isoleer je je zoldervloer? Dan breng je de dampfolie als eerste aan zodat de folie in contact staat met de warmere ruimte eronder. Zo voorkom je dat vochtige binnenlucht in de isolatie kan dringen.

 2. Banen laten overlappen

  Wanneer je een dampscherm plaatst, laat je de banen idealiter 10 cm overlappen om openingen tussen de verschillende banen te vermijden. Het is belangrijk om deze overlappingen daarna goed af te tapen. De meeste fabrikanten voorzien hiervoor afdichtingstape of waterdichte strips die aan hun product aangepast zijn.

 3. Luchtdichte afwerking

  Een dampscherm dat niet mooi aansluit, op verschillende plaatsen doorboord is om bv. elektriciteitsleidingen door te laten of scheuren en gaten vertoont, heeft maar weinig nut. Toch komt dit in de praktijk vaak voor.

  Een isolatiespecialist zorgt in de eerste plaats voor een luchtdichte afwerking. Wordt de dampfolie door andere (renovatie)werken nog geperforeerd? Dan doe je er goed aan om dit opnieuw luchtdicht te laten afwerken door jouw isolatiespecialist.

TIP: via onze offerteservice vind je snel een ervaren isolatiespecialist in jouw regio die jouw isolatie en dampscherm plaatst volgens het boekje. Start hier jouw aanvraag.

 

Mogelijke materialen voor dampschermen

Dampremmende folies zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:

 • Kunststof folie van polyethyleen: deze folie (min. 0,2 mm dik) kan vastgeniet worden onder de spanten of kepers langs de binnenkant van een dak. De banen moeten elkaar met enkele centimeters overlappen. De naden moeten vervolgens afgedicht worden met tape.
 • Aluminium folie: ook aluminium is een prima materiaal voor dampschermen. Een aluminium dampfolie heeft als bijkomend voordeel dat het stralingswarmte reflecteert. Daardoor houdt het in de zomer de warmte buiten en in de winter dan weer binnen.
 • Bitumineuze laag: bitumineuze dampschermen worden gebruikt bij warme platte daken. De isolatie komt dan bovenop de dampdichte laag.

 

TIP: kies voor een isolatiemateriaal met dampremmende laag

Sommige isolatiematerialen zijn al standaard voorzien van een dampremmende laag. De meest gekende zijn spijkerflensdekens. Dit zijn isolatiedekens waarvan één zijde al is afgewerkt met een dampscherm. Kies je ervoor om te isoleren met spijkerflensdekens, dan is het niet meer nodig om nog een apart dampscherm te plaatsen.

 

FAQ over dampschermen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dampfolies. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een isolatiespecialist. • Is een dampscherm nodig bij elk isolatiemateriaal?

  Het is niet bij elk isolatiemateriaal nodig om een apart dampscherm te plaatsen. Zo heb je meestal geen dampremmende folie nodig bij PIR-platen. De meeste PIR-platen zijn namelijk aan beide zijden voorzien van een dampdichte laag. Het blijft in dit geval wel belangrijk om de naden zorgvuldig af te dichten met tape. Ook sommige andere materialen (denk bv. aan spijkerflensdekens) zijn al voorzien van een dampremmende laag, waardoor een extra dampscherm overbodig is.

  BELANGRIJK: ben je niet zeker of je een apart dampscherm moet plaatsen? Schakel dan altijd de hulp in van een ervaren isolatiespecialist. Hij weet perfect wanneer een extra dampremmende laag nodig is en voert je isolatieklus ook vakkundig uit. Kom in contact met experts in jouw buurt. • Is een dampscherm nodig wanneer je een voorzetwand plaatst?
  Ook wanneer je je muren langs binnen isoleert met een voorzetwand en afwerkt met gipsplaten, is een dampscherm nodig. Je plaatst de dampfolie dan tussen de isolatie en de gipsplaten. Ook wanneer je de gipsplaten plaatst op bv. OSB, moet er nog een dampremmende laag geplaatst worden. Die komt dan tussen de isolatie en de OSB-platen.


 • Wat als je geen dampfolie aanbrengt?

  Wanneer je geen dampscherm plaatst, vergroot je het risico dat vochtige binnenlucht in de isolatie dringt. Dit kan vervolgens leiden tot schimmelvorming en een verminderde werking van de isolatie. Wil je zeker zijn van een kwalitatieve isolatie van je dak, muren, vloer… op lange termijn, dan is de plaatsing van een dampfolie essentieel.

  TIP: om zeker te zijn van een correcte plaatsing, doe je best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Via het offerteformulier hieronder kom je snel en vrijblijvend in contact met vakmensen met een bewezen expertise in isolatiewerken:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten