Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muurisolatie: Mogelijkheden + prijs per m²

Met muurisolatie bespaar je heel wat energie en verbeter je sterk het warmtecomfort in je huis. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de aard van het gebouw kan je muren isoleren langs binnen, langs buiten of via de spouw. Meer info over de mogelijkheden, voordelen en prijzen van muurisolatie vind je in dit artikel.

Ga snel naar: 
Soorten muurisolatie
Voordelen muurisolatie
Muurisolatie materialen
Muurisolatie prijs
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Soorten muurisolatie

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten muurisolatie en de bijhorende prijzen per m².

Soort muurisolatie
Gemiddelde prijs/m² (excl. btw)
Gemiddelde terugverdientijd
Spouwmuurisolatie
€ 15 - 30
3 - 5 jaar
Buitenmuur isoleren langs buiten
€ 100 - 150
13 - 15 jaar
Buitenmuur isoleren langs binnen
vanaf € 40
15 jaar
Vrijblijvend offertes aanvragen voor muurisolatie bij vakmannen kan via de offertepagina.

1. Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw (open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) opgevuld met isolatie. Indien jouw huis een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is, is het mogelijk om deze na te isoleren. Er worden dan kleine gaatjes in het voegwerk gemaakt waardoor de isolatie gespoten wordt. De gaatjes worden achteraf terug dicht gemaakt.

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen grote breekwerken nodig zijn. De woning behoudt ook zowel vanbinnen als vanbuiten zijn huidige look. Het is bovendien de goedkoopste manier om je muren te isoleren.

Lees meer over spouwmuurisolatie en de prijzen.

2. Buitenmuur isoleren langs buiten

Wanneer er geen spouw aanwezig is of deze niet opgevuld kan worden (bv. te smal of te vervuild), is het aangeraden om de buitenmuur langs buiten te isoleren. Het voordeel is dat er een dikke isolatielaag kan aangebracht worden zonder verlies van binnenruimte.

Bovendien kan je jouw gevel meteen een nieuwe look geven. Op de bestaande buitenmuur wordt namelijk isolatie aangebracht waarna het geheel afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding. Gevelbepleistering is een vaak voorkomende keuze, maar ook andere afwerkingen zoals steenstrips, hout, bakstenen, … zijn mogelijk.

Lees meer over buitenmuren isoleren langs buiten en de prijzen.

3. Buitenmuur isoleren langs binnen

De muur van binnenuit isoleren is het minst interessant omdat je binnenruimte verliest en er koudebruggen kunnen optreden. Het is dan ook enkel aangeraden als zowel spouwmuurisolatie als de buitenmuur langs buiten isoleren niet mogelijk is. Buitenmuren langs binnen isoleren kan op 3 manieren:

 • Met een voorzetwand: bij een voorzetwand wordt een houten of metalen rooster tegen de draagmuur geplaatst. De ruimte ertussen wordt opgevuld met isolatie. Het geheel wordt met een overschilderbare / behangklare gips- of spaanplaat afgewerkt.
 • Met isolatieplaten: een snellere methode is het aanbrengen van isolatieplaten (gips- of spaanplaten) die reeds voorzien zijn van een isolatielaag.
 • Met isolatieschuim: een andere optie is isolatieschuim op de muur aanbrengen.

Lees meer over buitenmuren langs binnen isoleren en de prijzen.

 

muurisolatie plaatsen

Voordelen muurisolatie

Het isoleren van muren brengt heel wat voordelen met zich mee. Een overzicht van de redenen waarom je muren isoleren een slimme zet is:

 • Hoger warmtecomfort: door muurisolatie blijft de warmte tijdens de winter langer binnen en tijdens de zomer langer buiten.
 • Energiebesparing: met muurisolatie moet je minder stoken, waardoor je kan besparen op je energiekosten. Dat is voordelig voor je portemonnee én het milieu.
 • Minder kans op vochtproblemen: goede isolatie in combinatie met een goede ventilatie verkleint de kans op vochtproblemen en schimmels.
 • Geluidsisolatie: door muurisolatie worden storende geluiden uit de omgeving gedempt.

Ook genieten van de voordelen van muurisolatie? Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten in je buurt die je project vakkundig uitvoeren. Start hier je aanvraag en ontvang prijsvoorstellen op maat.

Muurisolatie materialen

Om je muren te isoleren kan een isolatiespecialist gebruik maken van verschillende materialen. De materiaalkeuze hangt doorgaans af van de gekozen isolatiemethode:

 1. Spouwmuurisolatie

  De spouwmuur isoleren gebeurt doorgaans met EPS-parels, glaswol of PUR spuitisolatie. Dit materiaal wordt in de spouw geblazen via kleine gaatjes in de voegen.

 2. Buitenmuurisolatie langs buiten

  Om de buitenmuur langs buiten te isoleren, wordt er gebruik gemaakt van harde isolatieplaten uit PIR, PUR XPS… Deze worden tegen de bestaande gevel aangebracht en vervolgens afgewerkt met een gevelbekleding naar keuze.

 3. Buitenmuurisolatie langs binnen

  Welk materiaal er wordt gebruikt om de muren langs binnen te isoleren, hangt vooral af van het doel van de isolatie. Wil je vooral thermisch isoleren? Dan zijn harde isolatiematerialen zoals PIR-, PUR-, XPS- en EPS-platen het meest geschikt. Ben je vooral op zoek naar geluidsisolatie? Dan kiest een isolatiespecialist doorgaans voor zachte isolatiematerialen zoals rotswol, steenwol, glaswol…

 

Muurisolatie prijs per m²

Muurisolatie kost gemiddeld € 15 tot 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Er zijn verschillende factoren die de grote prijsverschillen kunnen verklaren: de gekozen isolatiemethode en het isolatiemateriaal, de dikte en de isolatiewaarde van het materiaal, de afwerking (bv. gevelbekleding bij muurisolatie langs buiten, gipsplaten bij muurisolatie langs binnen…).

Doorgaans mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Spouwmuurisolatie prijs: € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Buitenmuur isoleren prijs: € 100 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Binnenmuur isoleren prijs: € 45 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang prijzen op maat! Via onze offerteservice kom je in contact met 2 à 3 isolatiespecialisten die jou een prijs op maat van jouw project bezorgen. Vind een vakman in jouw buurt.

 

TIP: druk de kosten met premies & financiële voordelen

Wanneer je je muren laat isoleren, maak je aanspraak op verschillende premies en financiële voordelen, waaronder de Mijn VerbouwPremie, het verlaagd btw-tarief van 6%, … Hiermee kan je de kosten voor jouw muurisolatie aanzienlijk drukken.

BELANGRIJK: je maakt enkel aanspraak op deze financiële voordelen wanneer je je muurisolatie laat plaatsen door een professionele isolatiespecialist. Die vind je snel en eenvoudig door het onderstaande formulier in te vullen:

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten