Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cellulose isolatie: toepassingen en prijs

Cellulose isolatie, ook wel papiervlokken isolatie genoemd, is een relatief goedkope manier van isoleren die de laatste jaren aan heel wat populariteit gewonnen heeft. Het heeft uitstekende isolatiewaarden en is bijzonder milieuvriendelijk omdat het volledig gemaakt is van gerecycleerde materialen. Ook de prijs valt bijzonder goed mee.

Offertes aanvragen voor isolatiewerken kan op deze pagina.

 

 

Wat is cellulose isolatie?

Zoals de naam al zegt, bevat cellulose isolatie een bepaalde hoeveelheid cellulose, een bestanddeel van papier. Daarom staat cellulose isolatie ook gekend onder de naam papiervlokken. Deze vlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Om dit papier geschikt te maken voor isolatiedoeleinden, wordt het in een aantal stappen machinaal versnipperd en voegt men er vervolgens additieven (boorzout) aan toe. Deze maken het materiaal brandwerend en schimmelwerend.

Na dit procédé heeft de cellulose isolatie een specifieke watten-achtige structuur gekregen en hecht het materiaal zich op een luchtige manier gemakkelijk samen. De papiervlokken zijn nu klaar voor gebruik als isolatiemateriaal en worden in recycleerbare polyethyleen zakken verpakt.

 

Producteigenschappen van cellulose isolatie
• Goede warmte-isolatie (0,040 W/mK)
• Ecologisch verantwoord materiaal
• Brandveilig / schimmelwerend (door toevoeging van boorzout)
• Goede geluidsisolerende werking
• Ademend product
• Niet geschikt voor natte of erg vochtige omstandigheden

 

cellulose isolatie plaatsen

 

Cellulose inblazen

Het inblazen van de cellulose isolatie kan op verschillende manieren gebeuren. Het basismateriaal is altijd hetzelfde, alleen wordt er soms een geringe hoeveelheid vocht of natuurlijke kleefstof aan toegevoegd om het aanbrengen van het materiaal te vergemakkelijken. Dit wordt voornamelijk toegevoegd bij de isolatie van verticale oppervlakken, bijvoorbeeld bij muurisolatie, of van schuine vlakken, bijvoorbeeld bij dakisolatie. Bij het isoleren van platte vlakken zoals de zoldervloer hoeft er geen kleefstof toegevoegd te worden.

Het inblazen van cellulose kan nogal wat papierstof veroorzaken en daarom wordt er in sommige gevallen ook wel een minuscule hoeveelheid olie aan de papiermassa toegevoegd om de stofvorming enigszins in te kunnen perken. Het dragen van een mondkapje tijdens het inblazen van de cellulose kan in de meeste gevallen ook uitkomst bieden.

Ben je op zoek naar een professional voor het uitvoeren van isolatiewerken? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier voor meer info.

 

Toepassingen van papiervlokken

Papiervlokken zijn bij uitstek geschikt om ingeblazen te worden in daken, vloeren of spouwmuren. Het materiaal voegt zich tijdens het inblazen zeer goed samen en vormt dan een naadloze isolatie om balken, leidingen en andere objecten. De isolatiewaarde van cellulose is vergelijkbaar met die van rotswol (0,040 W/mK). Omwille van de lage prijs, het milieuvriendelijk karakter en de snelle plaatsing wordt dan ook steeds vaker gekozen voor dit isolatiemateriaal.

 

papiervlokken cellulose isolatie Brandvertragende eigenschappen
Veel mensen weten niet dat het isoleren met cellulose niet alleen vanuit ecologisch perspectief zeer verstandig is maar dat cellulose ook zeer goede brandvertragende eigenschappen heeft. Diverse testen hebben aangetoond dat cellulose isolatie minder snel brandt dan bijvoorbeeld glas- of steenwol. Dit heeft te maken met de behandeling met boorzout en het feit dat cellulose een zeer grote dichtheid heeft, waardoor zuurstof moeilijk kan doordringen.

 

Cellulose isolatie prijs

Het laten isoleren van de woning met cellulose kost ongeveer 14 tot 20 euro per vierkante meter voor een isolatiedikte van 20 centimeter. Papiervlokken kunnen ook handmatig aangebracht worden maar dat is vaak niet rendabel. Door ze in te laten blazen kan een volledige woning op minder dan 1 dag volledig geïsoleerd worden.

Indien je de werken laat uitvoeren, krijg je bovendien een groot deel van de prijs terug via talrijke premies. Als kers op de taart hoef je ook maar 6% btw te betalen als je woning ouder is dan 10 jaar. Bekijk de overzichtspagina voor meer info en voorwaarden van de premies voor isolatiewerken.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten