Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder isoleren: methodes & prijs

De zolder isoleren is de meest rendabele manier om energie uit te sparen. Warmte stijgt, waardoor maar liefst 25% van de energie verloren gaat via het dak. Lees hier hoe je een zolder best isoleert en wat dat jou ongeveer gaat kosten.

 

Dak of zoldervloer isoleren?

Wanneer je de bovenste schil van je woning isoleert, kan je zowel het dak als de zoldervloer aanpakken. Dient de zolder louter als stockage ruimte? Dan doe je er goed aan de zoldervloer te isoleren. Wordt de zolder ook ingericht als woonruimte, dan moet je vanzelfsprekend het dak isoleren. Uiteraard is het ook perfect mogelijk zowel de zoldervloer als het dak te isoleren. Een overzicht van de werkwijzen en mogelijkheden:

 

Mogelijkheid 1: Zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer is de meest aangewezen optie om te besparen op stookkosten. De warmte uit de woonvertrekken verdwijnt niet meer naar de hogergelegen zolderruimte, waardoor je minder hoeft te verwarmen. De vloer isoleren is bovendien ook goedkoper dan het dak isoleren.

Hoe zoldervloer isolatie aangebracht wordt hangt grotendeels af van de constructie van de vloer. Zo hanteer je een andere methode wanneer het gaat om een draagstructuur in massieve beton of houten kepers:

 

Zolder isoleren tussen houten balken Zolder isoleren met houten draagstructuur
Bij een niet-massieve zoldervloer vul je de ruimtes tussen de vloerbalken op met isolatiemateriaal. Halfharde of zachte isolatieplaten van minerale wol zijn zijn hiervoor erg geschikt. Het beste is om een isolatiepakket te krijgen met een dikte van 15 tot 23 centimeter. Deze dikten hebben prijs versus besparing de beste verhouding.

Net als bij dakisolatie moet je altijd gebruik maken van een dampscherm. Dit moet aan de onderzijde van de draagconstructie worden aangebracht naar de warme zijde toe.

Mocht dit lastig zijn te verwezenlijken, dan zijn er ook isolatieplaten te krijgen waarop al een dampscherm aangebracht is.

Naast minerale wol kan de ruimte in de vloer ook worden opgevuld met minerale vlokken of pur schuim. Hoe je de vloer verder afwerkt, hangt ervan af of de vloer nog beloopbaar moet zijn of niet. Aangezien een zolder weinig belopen wordt, zijn goedkope houtpanelen zoals OSB of vezelplaten een goede keuze.

 

Massieve zoldervloer isoleren Zolder isoleren met massieve draagstructuur
Wanneer het om een massieve vloer gaat, dan zal het isolatiemateriaal vanzelfsprekend bovenop de vloer bevestigd moeten worden. Allereerst moet er een dampfolie op de bestaande vloer worden aangebracht. Deze kan je los aanbrengen, maar de voegen moeten altijd goed afgeplakt worden. Dat geldt ook voor de randen van de folie nabij de wanden. Op de folie bevestig je dan drukvaste isolatieplaten. Deze leg je bij voorkeur in twee geschrankte lagen (van in totaal 20 centimeter dik).

Geen fan van harde isolatieplaten, dan is isolatie met minerale wol ook een optie. Er moet dan echter eerst een houten raamwerk op de vloer gemaakt worden waartussen het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Dit jaagt de kostprijs natuurlijk iets de hoogte in.

 

 

Dak zolder isoleren langs binnen Mogelijkheid 2: Dak isoleren langs de binnenzijde

Door het dak te isoleren verkrijg je een aangenaam leefklimaat en maak je de ruimte minder onderhevig aan temperatuurschommelingen.

De meest eenvoudige manier om een hellend dak te isoleren is door gebruik te maken van een minerale wol. Bij dakisolatie met glas- of steenwol worden de ruimtes tussen de kepers volledig opgevuld met isolatiemateriaal.

Belangrijk hierbij is dat het materiaal voldoende dik wordt aangebracht. Het beste is om een laag van 15 tot 20 cm. aan te houden, anders heeft de isolatie te weinig effect.

 

Meestal zal het bestaande keperwerk echter niet breed genoeg zijn om een dergelijke isolatie toe te passen. Dit is op te lossen door nieuwe kepers aan te brengen die dwars op de oude worden geplaatst.

De minerale wol dien je altijd iets groter uit te snijden dan de afstand tussen de kepers. Een centimeter extra is prima. Glas- en steenwol laat zich namelijk goed samendrukken en blijft netjes zitten als je deze tussen de kepers aanbrengt. Bovenop het materiaal moet een dampscherm komen van plastic folie.

Er is overigens ook minerale wol te verkrijgen waarop al een dampscherm aanwezig is. Dit zijn de zogenaamde spijkerflensdekens. Deze zijn aan een kant voorzien van een aluminiumfolie dat als dampscherm fungeert. Ze zijn te krijgen in diktes van 6 tot 22 cm. en breedtes van 35 tot 60 cm. Ze zijn vooral geschikt wanneer de afstanden tussen de kepers gelijk zijn. Spijkerflensdekens worden aan de voorzijde op de kepers vastgeniet. De voegen worden afgewerkt met aluminium tape.

 

Mogelijkheid 3: Zolderdak aan de buitenkant isoleren

Wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is, of als de dakconstructie vervangen moet worden, dan is isolatie aan de buitenzijde ook een optie. Hiervoor zijn verschillende isolatiepanelen te verkrijgen, waarvan sommige zelfs al voorzien zijn van tengel- en panlatten. Het spreekt voor zich dat buitenisolatie de meest drastische maatregel is, maar wanneer het dak toch gerenoveerd moet worden en de binnenzijde van de zolder netjes is afgewerkt kan je deze optie zeker overwegen. De meest correcte manier is echter nog steeds de binnenzijde isoleren.

 

Prijs zolder laten isoleren

De zolder isoleren is geen moeilijke klus maar moet wel correct uitgevoerd worden om koudebruggen en warmteverlies te vermijden. Vanwege de hoge isolatiepremies en subsidies kiezen heel wat mensen er echter voor om de isolatiewerken te laten uitvoeren. Reken daarbij nog het lagere verbruik van je verwarming en je zal je afvragen waarom je de zolder niet veel eerder geïsoleerd hebt.

Voor een prijsvoorstel op maat verwijzen we je door graag naar onze gratis offertedienst. Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van erkende isolatiespecialisten uit je buurt.

 

Dampscherm zolder isoleren Een dampscherm is onontbeerlijk

Wanneer het isolatiemateriaal zelf niet voorzien is van een dampwerende laag, dan moet deze alsnog apart aangebracht worden. Hiervoor wordt meestal een plastic folie gebruikt van polyethyleen.

De folie moet voorkomen dat vocht, dat zich in de ruimte bevindt, gaat condenseren tegen het koude dak.

De waterdruppels, die zich dan vormen, gaan zich hier ophopen, waardoor je na verloop van tijd onvermijdelijk problemen gaat krijgen met schimmels, houtrot of andere problemen. Een dampscherm is dus zeer belangrijk en aan de afwerking moet je dan ook veel aandacht besteden.

Met dampdichte tape kun je de bevestigingspunten van de folie (nietjes) goed afdichten, alsmede eventuele overlappingen of naden. Er bestaan ook zogenaamde intelligente dampschermen die vocht uitstoten wanneer het warm is. Prijzen hiervoor beginnen reeds vanaf 3 euro per vierkante meter.

 

Ecologische isolatie voor de zoldervloer

Wil je meer ecologisch te werk gaan? Kies dan voor ecologisch isolatiemateriaal. Je kunt hierbij denken aan: vlaswol, hennepwol, schapenwol, kurk en papiervlokken maar ook andere soorten zijn verkrijgbaar. De prijs is doorgaans wel een stuk hoger dan die van de traditionele isolatiematerialen. Meer informatie vind je in het artikel “Soorten isolatie“.

 

Aandachtspunten bij het isoleren

Indien je verschillende isolatiematerialen gebruikt, dan moet het meest dampdichte materiaal altijd onderaan worden bevestigd om vochtproblemen te voorkomen. Daarboven kan dan een meer damp-open materiaal worden toegepast. Verder is het ook belangrijk dat er een goede aansluiting is tussen de zoldervloer isolatie en de wandisolatie zodat er geen koudebruggen ontstaan.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten