Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR isolatie

PIR isolatie is een populair materiaal voor de isolatie van daken, vloeren en muren. Deze kunststof isolatie heeft erg goede isolerende eigenschappen en komt altijd voor in de vorm van harde platen. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van dit isolatiemateriaal? Welke toepassingen heeft het? Hoeveel kost PIR isolatie? Kan je het zelf plaatsen? En wat zijn de alternatieve isolatiematerialen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen PIR isolatie
Mogelijke toepassingen
Prijs PIR isolatie
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven voor PIR isolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is PIR isolatie?

PIR isolatie of polyisocyanuraat is een kunststof isolatiemateriaal dat gemaakt wordt met stijf polyurethaan. Er ontstaat dan een harde schuimstof plaat met een gesloten celstructuur. Door de samenstelling van dit materiaal heeft PIR erg hoge isolatiewaarden. Je kan het ook gebruiken voor meerdere toepassingen (daken, vloeren, wanden, …).

PIR isolatie plaatsen? Dan doe je best een beroep op een isolatiespecialist. Deze kan je verder informeren en adviseren. Zo geniet jij zeker van een optimale isolatie. Vind een expert in de buurt.

PIR dakisolatie

 

Voor- en nadelen PIR isolatie

Wat zijn nu de voordelen van PIR isolatie? En heeft dit materiaal ook nadelen? We bespreken hieronder kort de belangrijkste eigenschappen van PIR:

 • Hoge isolatiewaarden: PIR isolatie heeft een lambda-waarde van 0,023 – 0,026 W/Mk, een Rd-waarde tussen 1,35 en 6 m² K/W en een Rc-waarde van 1,85 à 8,65 m² K/W. Daarmee heeft het 1 van de hoogste isolatiewaarden van alle materialen op de markt.
 • Geen apart dampscherm nodig: vaak zijn PIR isolatieplaten zelf al voorzien van een dampscherm. Daarom moet je dus geen apart dampscherm meer aankopen en plaatsen.
 • Makkelijk te verwerken: PIR platen zijn erg licht en dus makkelijk te verwerken. Bovendien hebben de isolatieplaten vaak een tand- en groefsysteem, waardoor je ze erg vlot kan plaatsen en ze naadloos op elkaar aansluiten.
 • Vochtbestendig & brandvertragend: PIR neemt geen vocht op. Je kan het materiaal daarom perfect gebruiken in vochtige ruimtes zonder dat er vochtproblemen of schimmels ontstaan. Daarnaast heeft PIR ook goede brandvertragende eigenschappen.
 • Verschillende uitvoeringen: er zijn verschillende soorten PIR platen waaruit je kan kiezen. Zo zijn er bv. PIR platen met dampscherm, met afwerkingslagen, met gyproc… Daarnaast kan je ook nog kiezen uit verschillende diktes, groottes en vormen. Mogelijke diktes voor PIR isolatie zijn 12 cm, 10 cm, 6 cm….

 

 • Niet milieuvriendelijk: PIR isolatie is niet het meest milieuvriendelijke materiaal. Bij de productie ervan worden namelijk bepaalde chemicaliën gebruikt die het milieu kunnen schaden.
 • Niet volledig recycleerbaar: bovendien is PIR ook moeilijk biologisch afbreekbaar. Isolatiematerialen zoals papiervlokken of rotswol scoren op dat vlak veel beter.

 

Mogelijke toepassingen

PIR isolatie is breed inzetbaar en kent verschillende toepassingen. We zetten hieronder even de mogelijkheden op een rij:

 

1. PIR dakisolatie

Je kan PIR gebruiken voor de isolatie van zowel schuine als platte daken. Een schuin of hellend dak kan je langs de binnenkant isoleren door de PIR isolatieplaten tussen de spanten van je dakstructuur te plaatsen. Ook dakisolatie voor een hellend dak langs de buitenkant is mogelijk met PIR. Daarnaast bestaan er ook speciale PIR platen om een plat dak langs de buitenkant te isoleren. Deze platen hebben langs beide kanten een gebitumineerde coating en zijn daardoor erg geschikt voor daken bedekt met EPDM of PVC.

 

2. PIR vloerisolatie

PIR platen zijn ook erg geschikt als vloerisolatie, zowel langs de onderkant als de bovenkant. Als je een kruipruimte hebt, kan je je vloer langs onderen isoleren door de platen tegen het plafond van je kruipruimte te plaatsen. Je kan er ook voor kiezen om je vloer langs boven te isoleren. PIR isolatie is daarvoor erg geschikt omdat je al met een dunne plaat een hoge isolatiewaarde kan verkrijgen. Je kan de isolatie in sommige gevallen dus ook op je bestaande vloer plaatsen en daarop je nieuwe vloerbedekking leggen.

 

3. PIR muurisolatie

Naast vloer- en dakisolatie kan je PIR ook perfect gebruiken om je muren te isoleren. Bij nieuwbouw worden de platen gebruikt als spouwmuurisolatie en plaatst een expert ze tussen je binnen- en buitenmuur. Op die manier vermijd je koudebruggen. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kan je ook je binnenmuur isoleren met PIR. Dit materiaal is hiervoor erg geschikt vanwege de hoge isolatiewaarden. Zo kan je je muur namelijk dun opbouwen en toch genieten van een optimale isolatie.

TIP: voor de plaatsing van je PIR isolatie schakel je best een expert in. Deze heeft de kennis en ervaring om de isolatie vlot en correct te plaatsen. Bovendien weet deze ook goed wat mogelijk is voor jouw woning en kan deze je hierover adviseren. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten.

 

Prijs PIR isolatie

De prijs voor PIR isolatie ligt ongeveer tussen € 20 en 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs verschilt wel afhankelijk van een aantal factoren zoals het type PIR-platen, de isolatiemethode, de toepassing, het te isoleren oppervlak, de moeilijkheidsgraad van de werken…

BELANGRIJK: de prijs voor PIR isolatie kan ook variëren per isolatie-expert. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere experts. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, voorstellen, uitvoertermijnen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de prijs voor PIR isolatie met premies!

Als je je muur, dak of vloer laat isoleren met PIR maak je aanspraak op enkele premies. Zo kan je genieten van de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie en gemeentelijke premies voor isolatie. Daarnaast geniet je ook nog van een verlaagd btw-tarief van 6% wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.

LET OP: om aanspraak te maken op bovenstaande premies en financiële voordelen moet je een beroep doen op een isolatiespecialist. Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende experts in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

pir isolatie

 

Zelf PIR isolatie plaatsen of laten plaatsen?

Of je je PIR isolatie zelf kan plaatsen, hangt af van de toepassing. Zo kan je zelf je vloer of dak langs de binnenkant met PIR isoleren als je de nodige expertise hebt. Zelf dakisolatie langs buiten plaatsen is dan weer niet aangeraden, omdat hiervoor ook de nodige veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Ben je zelf niet zo handig? Dan schakel je toch best een expert in. Zo geniet je alvast van volgende voordelen:

 • Advies op maat: een isolatiespecialist kan je gericht advies geven over de geschikte dikte van je isolatieplaten, de meest aangewezen isolatiemethode, de beste soort PIR isolatieplaten voor jouw toepassing en situatie…
 • Optimale isolatie: een specialist weet hoe deze de PIR isolatie volgens de regels van de kunst kan plaatsen. Zo ben jij zeker van een naadloze isolatielaag en een optimaal rendement.
 • Kwalitatief materiaal: een isolatiespecialist werkt altijd met kwalitatieve isolatiematerialen. Deze hebben een lange levensduur en een goed isolatievermogen. Bovendien kan een vakspecialist PIR-isolatie kopen tegen een lagere prijs dan een particulier.
 • Garantie: als je een beroep doet op een isolatie-expert ben je bovendien ook financieel beschermd. Moesten er zich problemen voordoen tijdens de plaatsing, neemt de expert altijd de extra kosten op zich. Ga je zelf aan de slag, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor die eventuele kosten.
 • Financiële voordelen: om aanspraak te maken op de premies en financiële voordelen, ben je bovendien verplicht om een isolatiespecialist in te schakelen.

Op zoek naar een geschikte isolatiespecialist? Via onze offerteservice brengen we je in contact met ervaren specialisten in jouw buurt. Je kan dan gericht offertes van verschillende vakmensen vergelijken en zo een doordachte keuze maken. Start hier je offerteaanvraag.

 

Alternatieven voor PIR isolatie

Ben je nog niet zeker of PIR isolatie het geschikte materiaal is voor jouw woning? Bekijk dan zeker eens de onderstaande mogelijke alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: PUR isolatie

Ook PUR isolatie is een kunststof hardschuim dat je kan gebruiken voor de isolatie van daken, vloeren en muren. Het komt net zoals PIR isolatie voor in harde platen, maar ook als gespoten PUR schuim. PUR heeft iets minder goede isolerende eigenschappen dan PIR. Bovendien is PUR ook minder brandveilig dan PIR. Daartegenover staat wel een lagere aankoopprijs voor PUR.

 

ALTERNATIEF 2: XPS isolatie

XPS of geëxtrudeerd polystreen is ook een kunststof isolatiemateriaal dat voorkomt in de vorm van platen. XPS isolatie is net als PIR goed bestand tegen vocht, licht van gewicht en veelzijdig in te zetten. De isolatiewaarde van XPS platen is lager dan die van PIR platen en het materiaal is ook minder brandveilig.

 

ALTERNATIEF 3: EPS isolatie

EPS isolatie staat ook bekend als piepschuim of tempex en is gemaakt van polystyreenkorrels. Tijdens het productieproces ontstaan er veel luchtbelletjes in het materiaal, waardoor het voor het grootste deel uit lucht bestaat. Het is dan ook een licht materiaal dat je erg eenvoudig kan plaatsen. Bovendien is het net zoals PIR brandveilig en goed bestand tegen vocht. PIR heeft wel een betere isolatiewaarde dan EPS.

 

Welk isolatiemateriaal kies ik het best?

Wat nu het beste isolatiemateriaal is, hangt af van jouw situatie, voorkeuren en budget. Ook het oppervlak dat je wil isoleren en de gekozen isolatiemethode zullen mee bepalen welk isolatiemateriaal je best kiest. Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de verschillende materialen en geeft je advies op maat van jouw situatie. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en kom in contact met isolatiespecialisten in jouw buurt:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten