Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Binnenmuur isoleren: werkwijze en prijs

De isolatie van binnenmuren kan op 2 manieren. Enerzijds kan je de binnenmuren isoleren die grenzen aan de buitenomgeving (bv. voor- of achtergevel). Anderzijds kan je de binnenmuren isoleren die grenzen aan de binnenomgeving (bv. muren tussen 2 ruimtes, grenzend aan de buren, …). Een combinatie van beide methodes is ook mogelijk. Lees alles over de werkwijze, aandachtspunten, prijzen, …

Ga snel naar:
OPTIE 1: binnenmuren isoleren grenzend aan buitenomgeving
OPTIE 2: binnenmuren isoleren grenzend aan binnenomgeving
Welke isolatiemateriaal kiezen?
Prijs binnenmuur isoleren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Binnenmuur isoleren: werkwijzen

Of het nu gaat om binnenmuren die grenzen aan de buiten- of binnenomgeving. Een muur isoleren langs de binnenkant kan op 2 manieren.

 

1. Isoleren met voorzetwanden

Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Een gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het rooster. De wand kan naar keuze geschilderd of behangen worden.

 

2. Isoleren met Multipor-isolatieplaten

Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden. Zo kan je muren isoleren langs binnen met Multipor-isolatieplaten van de fabrikant Xella, beter bekend van de Ytong cellenbeton blokken. Deze isolatieplaten hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK. Dat is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product damp-open, waardoor je een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan bijna op elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel.

 

Wat is de beste isolatiemethode?

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Isolatieplaten tegen de binnenmuur zijn bijvoorbeeld makkelijker aan te brengen. Bij een voorzetwand kan je dan weer zelf het isolatiemateriaal (isolatieplaten, minerale wol, …) kiezen. Enz. Hoe je best muurisolatie langs de binnenkant aanbrengt, hangt af van de situatie en je eigen wensen en noden.

LET OP: bij de isolatie van een binnenmuur grenzend aan de buiten- of binnenomgeving gelden andere aandachtspunten. Verderop in dit artikel lees je er meer over. Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de mogelijkheden en beste isolatie-oplossing op maat van jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen voor muurisolatie langs binnen via onze offerteservice.

 

 

OPTIE 1: binnenmuren isoleren die grenzen aan de buitenomgeving

binnenmuur isoleren voorzetwand
binnenmuur isolatie met voorzetwand

Wil je besparen op je energiefactuur, genieten van extra wooncomfort of lawaai van buitenaf tegenhouden? Dan kan je kiezen om de buitenmuur te isoleren langs binnen. Bij deze methode isoleer je de binnenmuren die grenzen aan de buitenomgeving. Bij een rijwoning zijn dat bijvoorbeeld de voor- en achtergevel. Het isoleren van de binnenmuur kan met voorzetwanden of isolatieplaten (zie ‘werkwijzen’ hierboven).

 

Belangrijke aandachtspunten bij isolatie binnenmuur

Je moet met enkele belangrijke zaken rekening houden als je de buitenmuur langs binnen isoleert.

 • Los bestaande vochtproblemen eerst op: zie je vochtplekken, vorstschade, opstijgend vocht, …op de binnenmuren, dan moet de oorzaak eerst aangepakt worden alvorens binnenmuur isolatie aan te brengen. Anders zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar groter maken. Let op, ook scheuren in de buitengevel kunnen voor vochtproblemen zorgen.
 • Vermijd nieuwe vochtproblemen: bij voorzetwanden is een vochtregulerend dampscherm (folie) tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag essentieel om de condensatie van vocht tegen de koude kant van de muur tegen te gaan. Je kan ook kiezen voor isolatiemateriaal dat reeds voorzien is van een dampremmende laag. Multipor-isolatieplaten zijn van zichzelf vochtregulerend waardoor een dampscherm doorgaans niet nodig is.
 • Vermijd koudebruggen en luchtlekken: als je een muur langs binnen isoleert, is er een vergroot risico op koudebruggen (plaatsen waar de isolatielaag doorbroken is) waarlangs warmte verloren gaat. Er is daardoor ook meer risico op vochtproblemen. Koudebruggen situeren zich vaak tussen muur en kozijn, muur en muur, muur en vloer, … Voor een optimaal resultaat en hoog rendement moeten koudebruggen zoveel mogelijk vermeden worden en moet het langs binnen isoleren luchtdicht gebeuren. Luchtdichte isolatie heft het warmteverlies op en verkleint het risico op condensatieproblemen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie: door luchtdicht te isoleren beperk je de luchtcirculatie in huis. ’s Zomers warmt het binnen ook sneller op en koelt het langzamer af. Het voordeel dat je in de winter hebt, wordt dus een nadeel in de zomer. Een goede ventilatie en klimaatregeling is daarom aangeraden.
 • Hou rekening met de vereiste aanpassingen aan de technische voorzieningen en leefruimte: om een luchtdichte isolatielaag te creëren zullen de radiatoren bijvoorbeeld verplaatst moeten worden, venstertabletten moeten verlengd worden, het schakelmateriaal zal opnieuw moeten aangesloten worden, …Wil je de muren isoleren langs de binnenkant, dan moet je die muren ook opnieuw afwerken. De ruimte zal ook kleiner worden door het aanbrengen van de isolatielaag.

 

Correcte plaatsing = essentieel voor een optimaal resultaat

Wil je zeker zijn van een optimale isolatie van de binnenmuren zonder vochtproblemen, luchtlekken, …? Dan is een goede plaatsing van de isolatie, waarbij rekening gehouden wordt met alle aandachtspunten, essentieel. Om die reden is het verstandig om de buitenmuur langs binnen te laten isoleren door een vakman. Deze kan je adviseren en weet precies hoe hij te werk moet gaan. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

Prijs binnenmuur isoleren die grenst aan de buitenomgeving

Het isoleren langs binnen van een muur is een klus die je best laat uitvoeren door een vakman met ervaring. De prijs om deze werken uit te laten voeren hangt sterk af van de gewenste isolatiewaarde, afwerking en natuurlijk ook de isolatiemethode:

 • Prijs voorzetwand: € 55 à 80 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van het isolatiemateriaal en het materiaal van het frame
 • Prijs Multipor-isolatieplaten: € 45 à 65 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van de dikte

LET OP: afwerking door te schilderen of behangen zit hier niet in verwerkt. De prijs ligt iets hoger dan bij het isoleren van muren die grenzen aan de binnenomgeving. Dat komt omdat de isolatiewerken complexer zijn en er met meer zaken rekening gehouden moet worden (bv. dampscherm plaatsen, luchtdicht isoleren, …).

Deze investering wordt gelukkig al snel terugverdiend door het lagere verbruik. Ook het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van 21% in woningen ouder dan 10 jaar maakt deze investering interessant. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Alternatieven: buitenmuur of spouwmuur isoleren

Voor het isoleren van een gevel (muur die grenst aan de buitenomgeving) zijn er verschillende opties. Spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de buitenzijde zijn daarbij de meest aangewezen methoden:

 • Spouwmuurisolatie: dit is de meest efficiënte en budgetvriendelijke vorm van muurisolatie. Het grote voordeel is dat er geen grote breekwerken of aanpassingen aan je binnenmuren of buitengevel nodig zijn. Je moet natuurlijk wel over een spouwmuur beschikken. De spouw moet ook breed genoeg (> 3 cm) en nog in goede staat (niet vervuild) zijn.
 • Buitenmuurisolatie aan de buitenzijde: deze methode is duurder en arbeidsintensiever dan spouwmuurisolatie. Het is wel een interessante keuze als de spouwmuur isoleren niet mogelijk is of als je jouw buitengevel een nieuwe look wil geven. Het voordeel is dat je een dikke isolatielaag kan aanbrengen zonder ruimteverlies in huis.

 

Wanneer kiezen voor buitenmuurisolatie aan de binnenkant?

Het isoleren van de binnenmuur wordt meestal pas gedaan wanneer de andere opties (spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie) technisch niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld door de kostprijs, een beschermde gevel waaraan niets mag veranderen of beperkingen door aanpalende gebouwen of de rooilijn.

Gezien de vele aandachtspunten en impact van de werken is binnenmuurisolatie vooral een interessante optie wanneer het herinrichten of renoveren van een woning op het programma staat. De kamer moet immers leeg zijn als je voldoende ruimte wil om fatsoenlijk te kunnen werken. Bij deze methode blijft de gevel ook zijn oorspronkelijk karakter behouden en kan er in fases gewerkt worden en dit kamer per kamer.

TIP: twijfel je aan wat de beste isolatieoplossing is voor jouw situatie? Een isolatiespecialist geeft je graag meer informatie over de mogelijkheden en kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

OPTIE 2: binnenmuren isoleren die grenzen aan de binnenomgeving

isolatie binnenmuur
binnenmuur isolatie met isolatieplaten

Je kan ook binnenmuren die grenzen aan de binnenomgeving isoleren. Daarmee bedoelen we tussenmuren, bijvoorbeeld de muur tussen 2 aparte kamers of de muur tussen jouw woning en die van de buren. De isolatie van deze wanden kan om thermische redenen (bv. omdat er bij de buren niet verwarmd wordt) of om geluid tegen te houden (bv. vanuit de muziekkamer in jouw woning). Ook hierbij kan het isoleren van een binnenmuur met voorzetwanden of isolatieplaten (zie ‘werkwijzen’ hierboven).

 

Belangrijke aandachtspunten bij isolatie binnenmuur

Ook wanneer je een muur die grenst aan de binnenomgeving wil isoleren, moet je met enkele belangrijke zaken rekening houden:

 • Los bestaande vochtproblemen eerst op: zie je vochtplekken op de binnenmuren, dan moet de oorzaak eerst aangepakt worden alvorens binnenmuur isolatie aan te brengen. Anders zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar groter maken.
 • Vermijd koudebruggen en luchtlekken: dit is vooral een aandachtspunt als je de binnenmuren isoleert om thermische redenen. Een luchtdichte isolatielaag zonder koudebruggen (plaatsen waar de isolatieschil onderbroken is) is essentieel voor een optimaal resultaat.
 • Hou rekening met de vereiste aanpassingen aan de technische voorzieningen en leefruimte: bij de isolatie van een muur aan de binnenkant moet je die muur achteraf ook opnieuw afwerken. De ruimte zal ook kleiner worden door het aanbrengen van de isolatielaag. Hou er ook rekening mee dat radiatoren mogelijks verplaatst moeten worden, venstertabletten verlengd moeten worden, het schakelmateriaal opnieuw aangesloten moet worden, …

 

Correcte plaatsing = essentieel voor een optimaal resultaat

Wil je zeker zijn van een optimale isolatie van de binnenmuren? Dan is een doordachte aanpak en goede plaatsing van de isolatie, waarbij rekening gehouden wordt met alle aandachtspunten, essentieel. Om die reden is het verstandig om de isolatie van een binnenmuur over te laten aan een vakman. Deze kan je gepast adviseren en weet precies hoe hij te werk moet gaan. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

Prijs binnenmuur isoleren die grenst aan de binnenomgeving

Een muur isoleren langs binnen laat je best over aan een ervaren isolatiespecialist. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een optimaal resultaat. De prijs om wanden te isoleren hangt sterk af van de gewenste isolatiewaarde, afwerking en natuurlijk ook de isolatiemethode:

 • Prijs voorzetwand: € 50 à 70 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van het isolatiemateriaal en het materiaal van het frame
 • Prijs cellenbeton blokken: € 40 à 55 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van de dikte

LET OP: hou rekening met extra kosten voor de afwerking van je muren door te schilderen of behangen. Deze investering kan je gelukkig snel terugverdienen door het lagere energieverbruik. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je bovendien van een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 21%. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


Welk isolatiemateriaal kiezen?

Welk isolatiemateriaal je best gebruikt om een muur te isoleren langs de binnenkant is vooral afhankelijk van het doel van de isolatiewerken:

 • Thermische isolatie: thermische isolatie zorgt ervoor dat warmte niet zomaar uit je woning kan ontsnappen. Thermisch isoleren doe je het best met harde isolatiematerialen, bijvoorbeeld kunststof isolatieplaten uit PUR, XPS, EPS, …
 • Geluidsisolatie: geluidsisolatie weert buitengeluiden en vermindert de geluidsoverdracht binnen tussen ruimtes. Isoleren tegen geluid doe je het best met zachte isolatiematerialen, bijvoorbeeld minerale wol zoals glaswol, rotswol, …

Prijs binnenmuur isoleren

De prijs om binnenmuren te isoleren variëren tussen de 40 en 80 euro per m² (incl. plaatsing en excl. btw). De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewenste isolatiewaarde, afwerking en toegepaste isolatiemethode. Of je de binnenmuren die grenzen aan de binnen- of buitenomgeving laat isoleren, heeft ook een invloed op de prijzen.

Het isoleren van binnenmuren grenzend aan de buitenomgeving is complexer en er moet met meer zaken rekening gehouden worden (bv. dampscherm plaatsen, luchtdicht isoleren, …). De prijs ligt daardoor doorgaans iets hoger. Reken op gemiddeld € 5 à 10 per m² (excl. btw) extra.

Spouwmuurisolatie materiaalMilieuvriendelijkheid
Glaswolrecycleerbaar
EPS-parelsrecycleerbaar
PUR-schuimniet recycleerbaar

Druk de prijs dankzij een premie en het verlaagd btw-tarief: laat je de isolatiewerken uitvoeren in een woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Daarnaast is er voor het isoleren van binnenmuren ook een isolatiepremie beschikbaar. Let op, om aanspraak te kunnen maken op deze financiële voordelen moet je de werken wel laten uitvoeren door een vakman. Wil je graag gratis en vrijblijvend offertes ontvangen en vergelijken? Start je aanvraag hieronder:

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten