Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Renteloze Mijn VerbouwLening is niet langer renteloos

Dankzij de Mijn VerbouwLening kan je sinds 1 september 2022 tot 60.000 euro lenen om renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Tot 1 februari 2023 kon dat helemaal renteloos, maar sindsdien bedraagt de rentevoet 2,25%. Is het dan nog interessant om de Mijn VerbouwLening aan te vragen? In dit nieuwsbericht vertellen we je er meer over.

Lees snel meer:
Loont het nog om de Mijn VerbouwLening aan te vragen? 
Hoe vraag ik de Mijn VerbouwLening aan? 

 

 

SINDS 1 FEBRUARI 2023:
Rente voor Mijn VerbouwLening bedraagt nu 2,25%

Sinds 1 februari 2023 bedraagt de wettelijke rentevoet van de Mijn VerbouwLening 2,25% in plaats van 0%. Dat is te wijten aan de inflatie en de stijgende rentevoeten bij de Europese banken (Euribor). Zolang de rentevoet lager dan 3% bleef, moest je geen rente betalen op de Mijn VerbouwLening. In februari steeg de nieuwe rentevoet echter naar 5,25%. Dankzij de korting (3%) betaal je als particulier gelukkig slechts 2,25% rentevoet. Benieuwd of het dan nog interessant is om deze lening aan te gaan? Je ontdekt het verderop in dit nieuwsbericht.

Maak gebruik van de Mijn VerbouwLening voor je isolatieprojectEen isolatiespecialist plaatst je isolatie niet alleen snel en correct, maar helpt je ook bij het aanvragen van premies en financiële voordelen. Kom in contact met een specialist actief in je regio.

mijn renovatielening

 

Loont het nog om de Mijn VerbouwLening aan te vragen?

Zeker, ondanks de gestegen rentevoet blijft de Mijn VerbouwLening een erg interessante en voordelige maatregel. We sommen hieronder nogmaals de voordelen voor je op:

  • Leen tot 60.000 euro om je renovatieplannen succesvol uit te voeren. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer je behoort tot de laagste of middelste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie.
  • Je kan de Mijn VerbouwLening aanvragen tot eind 2026 en het geleende bedrag afbetalen op max. 25 jaar. Zo heb je ruimschoots de tijd om jouw woning grondig te verduurzamen volgens de geldende renovatie-eisen (bv. naar EPC label C).
  • Isolatiewerken, gevelwerken, vochtbestrijding, dakrenovatie, een (hybride) warmtepomp plaatsen, … Nagenoeg alle werken die behoren tot de Mijn VerbouwPremie kan je ook met de Mijn VerbouwLening financieren. Een extra pluspunt? Ook de aankoop van je zonnepanelen tellen hier mee!
  • De Mijn VerbouwLening is combineerbaar met de Mijn VerbouwPremie. Het Energiehuis waarbij je je lening afsluit, zal ook de Mijn VerbouwPremie (en de premie voor zonnepanelen) aanvragen en deze vervolgens ontvangen.
  • Daarnaast kan je bij de Energiehuizen ook terecht voor andere professionele dienstverlening. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het opstellen van een renovatieplan op maat? Dan kan je via hen aan een scherpe prijs een beroep doen op een BENOvatiecoach.

BELANGRIJK: vroeg jij vòòr 1 februari 2023 de Mijn VerbouwLening aan? Dan blijft je rentevoet ongewijzigd. Toch is verbouwen met de Mijn VerbouwLening ook nu nog steeds een goed idee. Het houdt dure investeringen voor iedereen betaalbaar.

 

Kan de Mijn VerbouwLening opnieuw renteloos worden?

Dat kan, maar het hangt van de evolutie van de wettelijke rentevoet af. Overweeg dus goed je volgende stappen als je twijfelt om al dan niet in 2023 een lening aan te gaan. Heb je bv. een woning met een slecht EPC-label waardoor je aan de eisen van de renovatieverplichting moet beantwoorden? Dan is het beter om zo vroeg mogelijk aan je werken te beginnen.

Vind je het moeilijk om de beslissing te maken? Dan kan je altijd terecht bij je Energiehuis of een ervaren vakbedrijf voor professioneel advies. Vraag hier een adviesgesprek aan.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwLening aan?

Ga je de lening aan voor jouw renovatieproject? Prima! Dan kan dat via een Energiehuis in je regio of via het online platform. Om je aanvraag te vervolledigen, moet je een formulier invullen met meer informatie over je inkomen en je gezinssituatie. Daarnaast vul je je aanvraag aan met je meest recente aanslagbiljet, offertes, facturen (niet ouder dan de aanvraagdatum), … Je Energiehuis helpt je hierbij graag verder.

LET OP: reken op minstens 3 maanden behandeltermijn. Vroeg jij je lening aan voor 01/02/2023? Maar is je aanvraag nog niet goedgekeurd? Geen paniek! Dan geldt de rentevoet van 0% nog steeds.

 

TIP: isoleer met behulp van de Mijn VerbouwLening!

Wil je graag een zonneboiler, warmtepomp,… plaatsen? En doe je daarvoor een beroep op de Mijn VerbouwLening? Dan maak je hier enkel aanspraak op als je woning voldoet aan de EPB-eisen. Dat betekent dat je woning voldoende geïsoleerd moet zijn. Logisch, want dit heeft een doorslaggevende invloed op het rendement van je verwarmingsinstallatie. Ga dus eerst na of je woning voldoende geïsoleerd is. Schakel daarvoor de hulp in van een isolatiespecialist! Die vertelt je graag meer over de Mijn VerbouwLening!