Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluidisolatie vloer: mogelijkheden & prijzen

Om contactgeluiden van huisgenoten of buren te vermijden plaatst men steeds vaker akoestische vloerisolatie. Welke materialen en werkwijzen er gehanteerd worden zijn afhankelijk van de opbouw en constructie van het gebouw. Info over de verschillende soorten vloer geluidsisolatie en hun prijzen vind je terug in dit artikel.

 

Waarom geluidsisolatie aanbrengen?

Geluidsisolatie voor vloeren dient vooral om contactgeluid te verminderen. Contactgeluid ontstaat doordat bepaalde constructiedelen van een gebouw in trilling worden gebracht. Door het lopen met hoge hakken over een stenen vloer bijvoorbeeld of door het schuiven met meubilair, ontstaan trillingen die zich via de vloer en de wanden naar de rest van het gebouw voortplanten. Deze trillingen worden als geluid waargenomen en kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Contactgeluiden kunnen zich over grote afstand voortplanten, in het bijzonder wanneer dekvloeren en constructievloeren met elkaar in verbinding staan. Contactgeluid kun je voorkomen door geluidsisolatie van de vloer.

 

werkwijze geluidsisolatie vloer

 

Soorten geluidsisolatie voor vloeren

Aangezien het isolatiemateriaal onder de dekvloer soms zwaar belast wordt, is het belangrijk dat het materiaal voldoende sterk en veerkrachtig is. Het mag niet volledig samengedrukt worden omdat het dan zijn akoestisch isolerende eigenschappen zou verliezen. Het mag ook niet gaan vervormen. Welk soort materiaal het meest geschikt is hangt af van het soort vloer. Zo vraagt een betonvloer door zijn hoge gewicht een ander isolatiemateriaal dan een houten vloer.

 

geluidsisolatie beton vloerenGeluidsisolatie voor betonvloer

Een veelgebruikt isolatiemateriaal voor betonvloeren zijn dunne matten van polyethyleenschuim of polyolefineschuim. Dit materiaal heeft aan de onderzijde een piramidestructuur en is bestand tegen het hoge gewicht van het beton. Bekende merken zijn: Insulit, Plastifoam, Acoustic reflex. Deze akoestische isolatiematerialen zijn vrij dun (3 tot 5 mm). Benieuwd welke optie het meest geschikt is voor jouw betonvloer? Klik hier voor meer informatie.

 

 

houten vloer geluidsisolatie Geluidsisolatie voor houten vloer

Ook een houten vloer kan van geluidsisolatie worden voorzien. Hiervoor zijn verschillende methoden. De beste manier is om allereerst de holle ruimte onder de planken te voorzien van een minerale wol, zoals bv. glaswol. Hiermee verminder je het ‘klankkast effect’ van de houten vloer en zorg je tegelijk thermische isolatie. Nadien kun je speciale geluidsisolerende matten leggen (bijvoorbeeld Isomat KE). De vloer kan afgewerkt worden met plaatmateriaal (OSB / multiplex van 12 tot 14 mm. dikte). Je kunt eventueel ook nog een extra laag aanbrengen met een schuimvlokkenplaat.

 

Als alternatief voor bovenstaande methode kun je ook speciale geluidsisolerende sandwichplaten (bijvoorbeeld Merfoplex) gebruiken. Dit zijn multiplex platen waartussen een geluidsisolerend materiaal is aangebracht. Twijfel je over wat de geschikte optie is voor jouw vloer? Vraag dan nu een gratis  & vrijblijvende offerte aan.

 

Prijs geluidsisolatie vloer

Prijzen kunnen uitéénlopen. Voor zowel akoestische als thermische isolatie, mag je rekenen op een prijs van € 25 vierkante meter. Gezien elke situatie anders is en specifieke isolatiematerialen vergt doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij gespecialiseerde aannemers. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen aan bij onze geregistreerde aannemers. Klik hier voor meer informatie.

 

prijs geluidsisolatie vloer

 

Plaatsing van geluidsisolatie

Het isolatiemateriaal wordt aangebracht in een enkele laag of dubbele gekruiste laag. Het materiaal wordt daarbij met de piramidale laag (honingraatstructuur) naar beneden gericht. Langs de muren steekt het materiaal ongeveer 15cm naar boven uit zodat de dekvloer geen direct contact maakt met de muren. Hierna kan de dekvloer geplaatst worden in een laagdikte van 5 tot 8 cm, afhankelijk van het soort isolatiemateriaal.

 

Aandachtspunten bij de plaatsing

Bij een zwevende vloer mogen harde vloerafwerkingen (tegels, natuursteen, parket) geen direct contact maken met wanden of leidingen. Dit om te voorkomen dat er contactbruggen gaan ontstaan. Aan te raden is om een afstand van 8 tot 10 millimeter tussen vloerafwerking en de wand aan te houden. Plinten aan de wand mogen geen contact maken met de vloer. Waak ervoor dat er geen pleisterresten tegen de kantstroken aankomen. Op een zwevende (verende) dekvloer mag je niet nog eens een zwevende afwerkvloer toepassen. Harde afwerkingen zoals natuursteen, laminaat, parket mogen dus niet op zwevende wijze op een zwevende ondergrond worden gelegd. De vloeren gaan elkaar dan negatief beïnvloeden waardoor resonanties juist versterkt worden in plaats van verminderd.

 

Vloerverwarming en geluidsisolatie

Vloerverwarming kan zonder problemen in combinatie met geluidsisolatie worden gebruikt. De leidingen komen dan in een soepel membraan op het isolatiemateriaal te liggen. Het spreekt voor zich dat de leidingen nooit door het materiaal aan de draagvloer mogen worden vastgezet omdat dit de akoestische isolatie teniet zou doen (er ontstaan dan ongewenste contactpunten met de draagvloer).

vloerverwarming geluidsisolatie

 

 

Offertes voor geluidsisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten